Το Αφγανιστάν επανέφερε τον δημόσιο λιθοβολισμό για τις γυναίκες που θεωρούν ότι διέπραξαν «μοιχεία»

237

Όπως έγινε γνωστό από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η κυβέρνηση των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, επανέφερε τον δημόσιο λιθοβολισμό γυναικών μέχρι θανάτου.

«Με αυτή την ανακοίνωση του ηγέτη των Ταλιμπάν, ένα νέο κεφάλαιο ιδιωτικών τιμωριών έχει ξεκινήσει και οι Αφγανές γυναίκες βιώνουν τα βάθη της μοναξιάς. Τώρα, κανείς δεν στέκεται δίπλα τους για να τους σώσει από τις τιμωρίες των Ταλιμπάν. Η διεθνής κοινότητα επέλεξε να παραμείνει σιωπηλή απέναντι σε αυτές τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων των γυναικών», δήλωσε η Safia Arefi, δικηγόρος και επικεφαλής της αφγανικής οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων Women’s Window of Hope

Ο ανώτατος ηγέτης των Ταλιμπάν, Χιμπατουλάχ Αχουντζάντα, ανακοίνωσε το Σαββατοκύριακο ότι η χώρα θα αρχίσει να εφαρμόζει την ερμηνεία του νόμου της σαρία στο Αφγανιστάν, συμπεριλαμβανομένης της επιστροφής του δημόσιου μαστιγώματος και λιθοβολισμού γυναικών για μοιχεία. Σε ηχητική μετάδοση στην ελεγχόμενη από τους Ταλιμπάν Ραδιοφωνική Τηλεόραση στο Αφγανιστάν το περασμένο Σάββατο, ο Αχουντζάντα είπε: «Θα μαστιγώσουμε τις γυναίκες… θα τις λιθοβολήσουμε μέχρι θανάτου δημόσια [για μοιχεία].

«Μπορείτε να το αποκαλέσετε παραβίαση των δικαιωμάτων των γυναικών όταν τις λιθοβολούμε ή τις μαστιγώνουμε δημόσια για μοιχεία, επειδή έρχονται σε αντίθεση με τις δημοκρατικές σας αρχές, αλλά εκπροσωπώ τον Αλλάχ και εσείς τον Σατανά Το έργο των Ταλιμπάν δεν τελείωσε με την κατάληψη της Καμπούλ, μόλις ξεκίνησε». Συμπλήρωσε ο ηγέτης των Ταλιμπάν.

Οι Ταλιμπάν, από το 2021 που ανακατέλαβαν το Αφγανιστάν, αρχικά διέλυσαν το σύνταγμα του Αφγανιστάν που υποστηρίζεται από τη Δύση και ανέστειλε τους υπάρχοντες ποινικούς κώδικες, αντικαθιστώντας τους με την άκαμπτη και φονταμενταλιστική ερμηνεία του νόμου της σαρία. Απαγόρευσαν επίσης τις γυναίκες δικηγόρους και δικαστές, οι οποίες έγιναν στόχος των ίδιων για το έργο που πρόσφεραν στις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Η κυβέρνηση των Ταλιμπάν μπορεί να έχει έλεγχο στην χώρα, όμως δεν έχει λάβει αναγνώριση ως de jure κυβέρνηση, από κανένα άλλο κράτος ή διεθνή οργανισμό.