Το δεξιό συντηρητικό «Λαϊκό Κόμμα» κέρδισε τις εκλογές στην Ελβετία

242

Το δεξιό συντηρητικό «Λαϊκό Κόμμα» της Ελβετίας σημείωσε ένα από τα καλύτερα αποτελέσματα που είχε ποτέ σε εθνικές εκλογές, αποκομίζοντας τους καρπούς μιας εκστρατείας που στόχευσε στις ανησυχίες για τη μετανάστευση.

Το SVP -όπως είναι γνωστό το κόμμα με το γερμανικό του ακρωνύμιο- κέρδισε 28,6% των ψήφων, από 25,6% πριν από τέσσερα χρόνια. Αυτή είναι μια ακόμη πιο ισχυρή νίκη από ό,τι αναμενόταν στις δημοσκοπήσεις, και κοντά στο ρεκόρ του 2015 του 29,4%. Η νίκη του SVP μεταφράζεται σε εννέα επιπλέον έδρες στην κάτω βουλή των 200 βουλευτών, ανεβάζοντας τους βουλευτές του σε 62.

Το κόμμα είναι το πιο δημοφιλές στην Ελβετία εδώ και δύο δεκαετίες, χάρη στην εστίαση κυρίως σε εσωτερικά ζητήματα όπως η μετανάστευση και η οικονομία. Το κόμμα επιδιώκει επίσης να κατοχυρώσει την παραδοσιακή ουδετερότητα της χώρας   -παρά τις εκκλήσεις να ανταποκριθεί πιο δυναμικά στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία- και να περιορίσει το κόστος της μετάβασης στη βιώσιμη ενέργεια.

Τα δεξιά συντηρητικά ανεβαίνουν σε όλη την Ευρώπη πρόσφατα, με το γερμανικό AfD να λαμβάνει ώθηση από τους ψηφοφόρους στα περιφερειακά ψηφοδέλτια και την πρωθυπουργό της Ιταλίας Giorgia Meloni να εξακολουθεί να βρίσκεται ψηλά στις δημοσκοπήσεις μετά από ένα χρόνο στην εξουσία. Στη γειτονική Αυστρία, το αντιμεταναστευτικό Κόμμα Ελευθερίας είναι το φαβορί για τις εκλογές του 2024.