Το δικαστήριο του ΟΗΕ ολοκλήρωσε την ακρόαση για την ένσταση της Νότιας Αφρικής κατά των επιχειρήσεων του Ισραήλ στη Γάζα

139

Το Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης (ICJ) ολοκλήρωσε την Παρασκευή (17/5) τις διήμερες ακροάσεις του σχετικά με το αίτημα της Νότιας Αφρικής να σταματήσει τη στρατιωτική επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα.

Οι ακροάσεις συγκλήθηκαν αφού η Νότια Αφρική κατέθεσε έκκληση στο ICJ πριν από μία εβδομάδα για διαταγή να σταματήσει η στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ στη Γάζα.

Στη συνεδρίαση της Πέμπτης (16/5), ο πρεσβευτής της Νότιας Αφρικής στην Ολλανδία Vusimuzi Madonsela προέτρεψε το δικαστήριο να διατάξει το Ισραήλ να σταματήσει τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένης της Ράφα, και να αποσύρει τα στρατεύματά του από ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας.

Επιπλέον, ο πρεσβευτής ζήτησε από το Ισραήλ να λάβει «όλα τα αποτελεσματικά μέτρα» για να εξασφαλίσει απρόσκοπτη πρόσβαση στη Γάζα για τα Ηνωμένα Έθνη και την ανθρωπιστική βοήθεια.

Ο αξιωματούχος του ισραηλινού υπουργείου Δικαιοσύνης Gilad Noam είπε στους δικαστές την Παρασκευή ότι το Ισραήλ έχει εμπλακεί σε έναν «τραγικό πόλεμο» για να αμυνθεί και αρνήθηκε τους «ισχυρισμούς της Νότιας Αφρικής για γενοκτονία».

Ο Ισραηλινός δικηγόρος Tamar Kaplan Tourgeman τόνισε το «εγγενές δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του» και προέτρεψε το δικαστήριο να απορρίψει το αίτημα της Νότιας Αφρικής.

Ο Πρόεδρος του ICJ Nawaf Salam, ολοκλήρωσε τις ακροάσεις λέγοντας ότι το δικαστήριο θα εκδώσει τη διαταγή του σε δημόσια συνεδρίαση “το συντομότερο δυνατό”.