Το νέο όπλο του Πούτιν; Ρωσικό θαλάσσιο drone εκρήγνυται σε γέφυρα στην Ουκρανία  (video)

259

Ένα δραματικό βίντεο καταγράφει τη στιγμή που ένα ρωσικό θαλάσσιο drone πέφτει πάνω σε στρατηγικής σημασίας γέφυρα που συνδέει την Ουκρανία με τη Μολδαβία προκαλώντας μεγάλη ζημιά.

Το μη επανδρωμένο σκάφος διακρίνεται στο σκοτάδι να πλησιάζει με ταχύτητα το στόχο του και να ακολουθεί μια ισχυρή έκρηξη.

Ορισμένες αναφορές κάνουν λόγο για υποβρύχιο drone, άλλοι θεωρούν ότι από τα πλάνα προκύπτει ότι ήταν ένα Μη Επανδρωμένο Σκάφος Επιφανείας.

Η Ρωσία έχει εξαπολύσει και στο παρελθόν επιθέσεις κατά της οδικής και σιδηροδρομικής γέφυρας Ζάτοκα στις εκβολές του Δνείστερου της περιοχής της Οδησσού, που συνδέει την Ουκρανία με το Μολδαβία, η φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση της οποίας κατέρρευσε χθες. Η εν λόγω γέφυρα χρησιμοποιείται για τη μεταφορά εφοδίων στις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας στις νότιες περιοχές της χώρας μέσω της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και της Μολδαβίας.

Άγνωστο τι ζημιά προκάλεσε στη γέφυρα η νέα ρωσική επίθεση. Αν και οι Ουκρανοί φέρονται να έχουν χρησιμοποιήσει στο παρελθόν τέτοια σκάφη – π.χ. στην επίθεση τον περασμένο Οκτώβριο κατά της ναυαρχίδας του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας, της φρεγάτας «Ναύαρχος Μακάροφ» στο λιμάνι της Σεβαστούπολης στην Κριμαία – , αναλυτές εκτιμούν ότι είναι η πρώτη φορά που η Ρωσία επιστρατεύει θαλάσσια drones στον πόλεμο.

 

Σύμφωνα με δημοσιεύματα δυτικών ΜΜΕ, ο κυβερνήτης της Σεβαστούπολης, Μιχαήλ Ραζβοζάεφ είχε προτείνει σε συνάντησή του με τον Βλαντίμιρ Πούτιν τον περασμένο Νοέμβριο τη δημιουργία τέτοιων drones, καθώς, όπως είπε, υπήρχαν στην πόλη της Κριμαίας επιχειρήσεις που θα μπορούσαν να τα σχεδιάσουν και να τα κατασκευάσουν.