Τόκιο 2020: Μη υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για τους αθλητές

324

Συνάντηση με την κυβερνήτη του Τόκιο, Γιουρίκο Κόικε, είχε ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Τόμας Μπαχ.

Μετά τη συνάντηση, η Κόικε δήλωσε πεπεισμένη ότι η διοργάνωση το καλοκαίρι του 2021 θα στεφθεί με επιτυχία, αφού θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε οι φίλαθλοι να απολαύσουν με ασφάλεια τους Αγώνες.

Στη μάχη με την Covid-19 ετοιμάζονται τα πρώτα εμβόλια, όμως ο Μπαχ διευκρίνισε ότι ο εμβολιασμός δεν θα είναι υποχρεωτικός για τους συμμετέχοντες αθλητές.

Όπως διευκρίνισε ο Γερμανός πρόεδρος της ΔΟΕ, ναι μεν οι αθλητές και οι άλλοι συμμετέχοντες «καλούνται» να εμβολιαστούν, ως «ένδειξη σεβασμού» προς τους άλλους αθλητές και τους Ιάπωνες, ωστόσο υπάρχει αίσθηση πως θα συνιστούσε υπερβολή η υποχρέωσής τους σε εμβολιασμό.

«Το εμβόλιο είναι ένα καλό νέο για όλον τον κόσμο στη μάχη κατά της πανδημίας. Πρέπει να διευκρινίσω όμως ότι η ΔΟΕ δεν θα λάβει απόφαση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των αθλητών στους Ολυμπιακούς αγώνες», δήλωσε στη διάρκεια της επιθεώρησής του στο Ολυμπιακό του Τόκιο.

Ο Μπαχ επισκέπτεται το Τόκιο για να προσπαθήσει να πείσει τους Ιάπωνες και τους χορηγούς ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα μπορούσαν να γίνουν με θεατές, παρά την τρέχουσα αύξηση των λοιμώξεων.

Στην επίσκεψή του στο Ολυμπιακό Χωριό, επανέλαβε επίσης τη δέσμευση της ΔΟΕ για ασφαλείς Αγώνες, τονίζοντας ότι η οργανωτική επιτροπή θα λάβει «όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις ώστε οι αθλητές να χαλαρώσουν».

Οι αξιωματούχοι του Τόκιο 2020 σχεδιάζουν ένα ευρύ φάσμα μέτρων κατά του ιού για να επιτρέψουν τη διεξαγωγή των Αγώνων τον επόμενο Ιούλιο, ακόμη και χωρίς εμβόλιο.

Η ΔΟΕ, ωστόσο, υποσχέθηκε να διαθέσει εμβόλια για όλους τους αθλητές και τους αξιωματούχους κάθε έθνους πριν από την έναρξη της διοργάνωσης, που έχει προγραμματιστεί από τις 23 Ιουλίου έως τις 8 Αυγούστου.