Τουλάχιστον 26 κρούσματα κορωνοϊού σε στρατόπεδο στα Ιωάννινα

337
Στρατός Ένοπλες Δυνάμεις

Σε καραντίνα βρίσκεται το στρατόπεδο «Κατσιμήτρου» στο Πέραμα Ιωαννίνων.

Γύρω στα 43 κρούσματα κορωνοϊού “μετράει” το στρατόπεδο Κατσιμήτρου στα Ιωάννινα, σύμφωνα με τις πληροφορίες του GRTimes.gr, ενώ η χθεσινή ανακοίνωση της Περιφέρειας Ηπείρου, έκανε λόγο για 26.

Όλα ξεκίνησαν όταν μερικοί νεοσύλλεκτοi εμφάνισαν συμπτώματα που έμοιαζαν με αυτά του ιού COVID-19. Αμέσως οι αρμόδιοι προχώρησαν στις απαραίτητες διαδικασίες διενεργώντας rapid test σε όλους.

«Η κινητοποίηση από τους υπεύθυνους ήταν άμεση» λέει ένας νεοσύλλεκτος, ωστόσο υπογραμμίζει ότι «υπήρξε ελλιπής ενημέρωση από τους αρμόδιους σχετικά με τη διαδικασία που θα έπρεπε να ακολουθηθεί σε περίπτωση κρούσματος όπως αναφέρει το grtimes.gr.

Η διαδικασία που ακολουθήθηκε ήταν η εξής:

«Το στρατόπεδο χωρίστηκε σε 4 λόχους. Το πρώτο κτίριο ήταν για τους θετικούς, το δεύτερο για τα ύποπτα κρούσματα δηλαδή για εκείνους που είχαν στενές επαφές (εκείνοι που βρισκόταν στο ίδιο δωμάτιο) με τα θετικά κρούσματα και στα υπόλοιπα δυο κτίρια μοιράστηκαν οι αρνητικοί» λέει ένας άλλος στρατιώτης. «Η καθαριότητα είναι αποκλειστικά δική μας υπόθεση. Ο ελληνικός στρατός δεν έχει χρήματα να προσλάβει επαγγελματίες […] έπειτα από κάθε test που γίνεται έρχεται συνεργείο απολύμανσης […] μέχρι στιγμής έχουν έρθει 3 φορές» συμπληρώνει.

Βγήκαν με άδεια οι παλιοί

Περνώντας οι μέρες τα κρούσματα αυξάνονταν σημαντικά και έτσι οι φαντάροι άρχισαν να αναλαμβάνουν αναγκαστικά και τα καθήκοντα των συναδέλφων τους που ήταν θετικοί στον κορωνοϊό και είχαν απομονωθεί.

Αυτό συνέβαλε σημαντικά στην αύξηση του φόρτου εργασίας πολλών, με αποτέλεσμα οι αρμόδιοι να επιτρέψουν άδεια εξόδου «χαριστικά» σε εκείνους που παρέμειναν αρνητικοί «ίσως με το σκεπτικό ότι έτσι θα αποσυμφορηθεί το στρατόπεδο», αναφέρει ένας άλλος στρατιώτης οποίος ανήκει σε εκείνους που έλαβαν το «οκ» να επιστρέψουν σπίτια τους.

«Δεν γινόταν διαφορετικά. Μερικοί είχαν φτάσει στα όρια τους. Είναι τεράστιο το ψυχολογικό βάρος του εγκλεισμού…Ας μη ξεχνάμε ότι κουβαλάμε πυρομαχικά […] Δεν θέλω να σκέφτομαι τι θα μπορούσε να συμβεί. Αυτή τη στιγμή βρίσκομαι έξω με άδεια… Το στρατόπεδο έχει κηρυχθεί σε καθεστώς καραντίνας […] υπάρχει περίπτωση να με καλέσουν για υπηρεσία καθώς λόγω COVID-19 μερικές θέσεις έχουν μείνει ακάλυπτες» λέει χωρίς να κρύβει την ανησυχία του.

«Επαρκώς εξοπλισμένο το στρατόπεδο»

«Υπάρχει ιατρική κάλυψη και παροχή φαγητού στους νοσούντες. Απαγορεύονται αυστηρώς οι επισκέψεις ενώ υπάρχει η δυνατότητα αποστολής τροφίμων και προσωπικών αντικειμένων από γονείς, τα οποία μπαίνει ειδικό αυτοκίνητο και τα παραδίδει. Δεν έχουμε καμία επαφή με τα θετικά κρούσματα. Συνομιλούμε μέσω social media και δηλώνουν ευχαριστημένοι» αναφέρει ο στρατιώτης Δ.

«Οφείλω να αναγνωρίσω στους αρμόδιους ότι έδρασαν γρήγορα, ωστόσο το στρατόπεδο θα έπρεπε να τεθεί σε καραντίνα ήδη από τα πρώτα κρούσματα, έτσι ώστε να μην διακινδυνεύσει η υγεία κι άλλων συναδέλφων που έμπαιναν στο στρατόπεδο έπειτα από άδεια. Σήμερα (σημ. έως αργά χθες το βράδυ) το στρατόπεδο “μετράει” γύρω στα 43 κρούσματα ενώ οι επόμενες ημέρες είναι αρκετά κρίσιμες για εμάς» καταλήγει ο τέταρτος στρατιώτης.