Τσάσιβ Γιαρ: Ο ουκρανικός στρατός ζητάει «απεγνωσμένα» περισσότερα πυρομαχικά, όσο οι ρωσικές δυνάμεις πλησιάζουν

119

Ουκρανικές δυνάμεις που υπερασπίζονται το στρατηγικό ανατολικό προπύργιο του Τσάσιβ Γιαρ λένε ότι εξακολουθούν να περιμένουν τα νέα πυρομαχικά που υποσχέθηκαν οι ΗΠΑ, στο πλαίσιο του νέου πακέτου στρατιωτικής βοήθειας που ενέκρινε το Κογκρέσο την περασμένη εβδομάδα.

Ταυτόχρονα, ο ρωσικός στρατός έχει αυξήσει τις επιθέσεις με πυροβολικό και drones και προελαύνει στα δυτικά της Αβντίιβκα, φτάνοντας μέχρι τα περίχωρα του Τσάσιβ Γιαρ.

Ο Oleh Shyriaiev, διοικητής του 225ου χωριστού τάγματος επίθεσης της Ουκρανίας που μάχεται κοντά στο Τσάσιβ Γιαρ, είπε ότι περισσότερες οβίδες πυροβολικού θα βοηθήσουν τη μονάδα του να κρατήσει τις θέσεις της.

«Ελπίζω να λάβουμε βλήματα πυροβολικού σύντομα», είπε, προσθέτοντας ότι τα πυρομαχικά που είχαν στείλει οι σύμμαχοι στο παρελθόν είχαν κάνει σημαντική διαφορά στο πεδίο της μάχης.

«Ήμουν μάρτυρας γεγονότων πριν από ένα χρόνο όταν η Wagner προχωρούσε. Λάβαμε πυρομαχικά διασποράς που άλλαξαν σημαντικά την κατάσταση και καταφέραμε να αντεπιτεθούμε με επιτυχία», είπε ο Ουκρανός διοικητής.

Τα πυρομαχικά διασποράς απαγορεύονται από πολλές χώρες, αλλά έχουν χρησιμοποιηθεί και από τις δύο πλευρές στη σύγκρουση στην Ουκρανία. «Εάν πάρουμε όπλα μεγάλης εμβέλειας, θα μπορούμε να σταματήσουμε τις ρωσικές δυνάμεις, την επιμελητεία και τις προμήθειές τους», δήλωσε ο Shyriaiev.

 

Σύμφωνα με τον ίδιο, ρωσικά drones πετάνε μέρα και νύχτα πάνω από ουκρανικούς στόχους, καθώς είναι εξοπλισμένα με κάμερες θερμικής απεικόνισης. Οι ρωσικές δυνάμεις που έφταναν στο σημείο επαφής, παρά τις μεγάλες απώλειες κατάφεραν να θέσουν τα ουκρανικά στρατεύματα υπό σοβαρή πίεση.

Οι απώλειες είναι υψηλές και από τις δύο πλευρές, η Ρωσία «έχει πάρει το πάνω χέρι» στα ανατολικά της Ουκρανίας, όπου μαίνονται οι πιο σκληρές μάχες.

Ο Ουκρανός διοικητής παραμένει σίγουρος ότι οι ρωσικές δυνάμεις δεν θα εισβάλλουν στο Τσάσιβ Γιαρ μέχρι τις 9 Μαΐου, την ημέρα που η Ρωσία γιορτάζει την νίκη της στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ κάποιοι Ουκρανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι η Μόσχα θέλει να καταλάβει την πόλη τη συγκεκριμένη ημερομηνία συμβολικά.

 

Ο διοικητής είπε ότι τα στρατεύματά του είχαν λάβει πρόσφατα περισσότερα τεθωρακισμένα οχήματα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τα οποία διευκόλυναν την επιμελητεία, συμπεριλαμβανομένης της ικανότητας του τάγματός του να εκκενώνει τραυματισμένους στρατιώτες.

Πηγή: OnAlert.GR