Τσίπρας προς Μητσοτάκη: Μην μας κουνάτε το δάχτυλο επειδή δεν στηρίζουμε την αλόγιστη αύξηση των εξοπλιστικών δαπανών

489

Επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας από το βήμα του Κοινοβουλίου στη δευτερολογία του, στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας «για την ενίσχυση της αμυντικής θωράκισης της χώρας».

«Υπεύθυνη στάση στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής είναι να αναλαμβάνεις το πολιτικό κόστος και ως κυβέρνηση και ως αντιπολίτευση για αυτά που πιστεύεις ότι είναι ορθά για το εθνικό συμφέρον. Εμείς αυτό πράξαμε ως κυβέρνηση, αυτά πράττουμε και τώρα. Εσείς όμως κύριε Μητσοτάκη επιλέξατε να πορευθείτε χέρι – χέρι με ένα ισχυρό εθνικιστικό κομμάτι προ λίγων ετών, λέγοντας πως η συμφωνία που κάναμε με τη Δημοκρατία της Μακεδονίας ήταν προδοτική. Ανεβήκατε πολλές φορές στο βήμα της Βουλής για να μας πείτε ότι πουλήσαμε τη Μακεδονία για να πάρουμε τις συντάξεις. Και τα είπατε αυτά χωρίς ντροπή. Και έχετε σήμερα το θράσος να μας εγκαλείτε κιόλας και να μας κουνάτε το δάχτυλο για την υπεύθυνη εθνική στάση που κρατάμε. Και αμέσως μετά όλους αυτούς τους ανθρώπους τους οποίους τους πορώσατε για να διαδηλώνουν ενάντια σε μια «αντεθνική» κυβέρνηση, όπως λέγατε τότε, τους πετάξατε, τους προδώσατε, τους απογοητεύσατε, γιατί βγήκατε όταν γίνατε κυβέρνηση και είπατε ότι θα τηρήσετε αυτή τη συμφωνία. Αυτοί είστε. Αλλά λέτε προεκλογικά, αλλά πράττετε μετεκλογικά ακόμα και στα κρίσιμα εθνικά μας θέματα» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Ό,τι θεωρούμε ακανθώδες, προβληματικό δεν θα το υπερψηφίσουμε»
Όσον αφορά την θέση του ΣΥΡΙΖΑ στα ζητήματα των εξοπλισμών, επεσήμανε πως «ό,τι θεωρούμε θετικό το υπερψηφίσουμε, ό,τι θεωρούμε ακανθώδες, προβληματικό, όπου υπάρχουν ενδείξεις για αδιαφάνεια, για σκανδαλώδες υπερτιμολογήσεις, για συμβάσεις που δεν έχουν έρθει ακόμα στη Βουλή, για θέματα που έχουμε εμείς διαχειριστεί και γνωρίζουμε λεπτομέρειες και τα διαχειριστήκαμε για να έχουν ένα κόστος Α και εσείς το φέρνετε τρεις φορές το Α, δεν θα τα υπερψηφίσουμε. Αυτή είναι η στάση μας. Και είναι στάση έντιμη και αρχών. Δεν θα μας κουνάτε το δάχτυλο επειδή δεν επιψηφίζουμε την αλόγιστη αύξηση των δαπανών για τα εξοπλιστικά προγράμματα».

Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη είπε πως «δεν μπορείτε εσείς να μας κουνάτε το δάχτυλο επειδή δεν στηρίζουμε την αλόγιστη αύξηση των δαπανών στα εξοπλιστικά προγράμματα. Μας είπατε από αυτό εδώ το βήμα ότι κάνετε δαπάνες το 2021 και το 2022 γιατί είμαστε σε ρήτρα διαφυγής, γιατί δεν έχουμε υποχρέωση πρωτογενών πλεονασμάτων, και άρα μπορούμε να τα περνάμε. Αλήθεια; Γιατί τότε δεν δαπανάτε για τα κοινωνικά ζητήματα; Γιατί δεν μειώνεται τον ειδικό φόρο κατανάλωσης, γιατί δεν επιστρέφεται τον ειδικό φόρο στο αγροτικό πετρέλαιο και βρίσκονται οι αγρότες στους δρόμους; Γιατί δεν αντιμετωπίζεται τα υπαρξιακά προβλήματα των νοικοκυριών που την τρίτη εβδομάδα δεν έχουν εισόδημα, δεν έχω να πληρώσουν τα φροντιστήρια των παιδιών τους. Μας είπαμε ότι οι φρεγάτες Belh@rra δεν θα εγγραφούν το 2022, αλλά από το 2025 και μετά, και φέρνετε ένα της 1,160 δισεκατομμύρια το 2022. Και έχετε και το θράσος να λέτε ότι δεν θα πάμε στην εποχή των ελλειμμάτων και στην διεθνή ανυποληψία; Ποιος μας οδήγησε στα λήμματα και στην διεθνή ανυποληψία;».