Βίκτορ Όρμπαν: «Απίθανο» το ενδεχόμενο η Ρωσία «να επιτεθεί και να καταπιεί όλη τη Δύση»

1255

Ο φόβος ότι η Ρωσία ενδέχεται να εξαπολύσει επίθεση εναντίον μιας χώρας μέλους του NATO είναι αβάσιμος, εκτίμησε σήμερα ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν, ενώ πρόσθεσε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία δείχνει τα όρια των δυνατοτήτων της Μόσχας.

Η Ουγγαρία, χώρα μέλος του NATO και της ΕΕ, αρνείται να προσφέρει στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή στη χώρα τον Φεβρουάριο του 2022. Η Βουδαπέστη επιθυμεί επίσης να εξαιρεθεί από το μακροπρόθεσμο σχέδιο του NATO στήριξης της Ουκρανίας, με τον Ούγγρο υπουργό Εξωτερικών να το χαρακτηρίζει «παράλογη αποστολή».

Ο εθνικιστής Ορμπάν, που βρίσκεται στην εξουσία από το 2010, τονίζει κατά την προεκλογική του εκστρατεία για τις ευρωεκλογές ότι η ψήφος των πολιτών θα καθορίσει την πορεία του πόλεμου και της ειρήνης στην Ευρώπη. «Ο ρωσικός στρατός βρίσκεται σε έναν σοβαρό και δύσκολο πόλεμο με τους Ουκρανούς», δήλωσε ο Ορμπάν στον κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό. «Αν οι Ρώσοι ήταν αρκετά δυνατοί για να νικήσουν τους Ουκρανούς με τη μία, θα το είχαν ήδη κάνει», εκτίμησε.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός σημείωσε εξάλλου ότι οι στρατιωτικές ικανότητες του NATO ξεπερνούν κατά πολύ αυτές της Ουκρανίας, κατά συνέπεια είναι απίθανο η Ρωσία ή οποιαδήποτε άλλη χώρα να εξαπολύσει επίθεση εναντίον του NATO.

«Δεν θεωρώ λογικό η Ρωσία, η οποία δεν μπορεί καν να κερδίσει την Ουκρανία, ξαφνικά να έρθει και να καταπιεί ολόκληρο τον δυτικό κόσμο», επεσήμανε. «Οι πιθανότητες να συμβεί αυτό είναι εξαιρετικά μικρές». Ο Ορμπάν είπε ότι θεωρεί τις προειδοποιήσεις για τη ρωσική απειλή προοίμιο μιας μεγαλύτερης εμπλοκής της Δύσης στον ουκρανικό πόλεμο.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες Reuters

Πηγή: OnAlert.GR