Βρετανία-δημοσκόπηση: Η πλειοψηφία θέλει να προσκληθεί ο πρίγκιπας Χάρι στη στέψη του βασιλιά Καρόλου

256

Η πλειοψηφία των Βρετανών θεωρεί ότι ο πρίγκιπας Χάρι θα πρέπει να προσκληθεί στη στέψη του πατέρα του, βασιλιά Καρόλου τον ερχόμενο Μάιο.

Παρά τις εκρηκτικές αποκαλύψεις του Δούκα του Σάσεξ για πολλά συγγενικά του πρόσωπα στο βιβλίο του με τίτλο “Spare”, που σπάει το ένα μετά το άλλο ρεκόρ στις πωλήσεις, το 60% των ενήλικων ερωτηθέντων σε δημοσκόπηση που διενήργησε η εταιρεία Ipsos για λογαριασμό της εφημερίδας London Evening Standard,θεωρεί ότι θα πρέπει να σταλεί πρόσκληση στον πρίγκιπα Χάρι για την τελετή, ενώ ποσοστό μόλις 30% εξέφρασε αντίθετη γνώμη.

Η δημοσκόπηση αποκάλυψε μια εντυπωσιακή διαφορά ηλικίας μεταξύ εκείνων που τάσσονται υπέρ της πρόσκλησης του πρίγκιπα Χάρι στη στέψη και εκείνων που αντιδρούν. Η ηλικιακή ομάδα 55 και άνω εμφανίζεται διχασμένη με το 42% να μην θέλουν να παραστεί ο Δούκας του Σάσεξ στην τελετή της 6ης Μαϊου στο Αββαείο του Ουέστμινστερ και το 47% να διαφωνεί.

Από την άλλη πλευρά τρεις στους τέσσερις της ηλικιακής ομάδας 18 έως 34 ετών θεωρούν ότι ο δευτερότοκος γιος του Βασιλιά Καρόλου δεν θα πρέπει να απουσιάσει από μια τόσο σημαντική στιγμή όπως και η πλειοψηφία (65%) των ατόμων ηλικίας 35 -54 ετών.

Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και το παλάτι του Κένσιγκτον, όπου ζουν ο διάδοχος του θρόνου, πρίγκιπας Γουίλιαμ και η Κέιτ Μίντλετον, έχουν αρνηθεί να σχολιάσουν τους ισχυρισμούς του πρίγκιπα Χάρι κατά άλλων μελών της βασιλικής οικογένειας στα απομνημονεύματά του.

Σε συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα The Telegraph, ο πρίγκιπας Χάρι απαίτησε από την οικογένειά του να ζητήσει συγγνώμη από τη Μέγκαν λέγοντας: «Επειδή ξέρετε τι κάνατε και τώρα ξέρω γιατί το κάνατε. Και πιαστήκατε, οπότε καθαρίστε τα πράγματα και μετά θα μπορούσαμε όλοι να το αφήσουμε πίσω».

Ωστόσο, τα απομνημονεύματα είχαν μικρή επίδραση στη φήμη της βασιλικής οικογένειας συνολικά, με το 53% να εκφράζει θετική γνώμη για την οικογένεια και το 51% να δηλώνει ευνοϊκά διακείμενο προς τον βασιλιά Κάρολο.

«Παρόλο που δεν είναι τόσο δημοφιλής όσο ήταν κάποτε, οι περισσότεροι Βρετανοί εξακολουθούν να πιστεύουν ότι ο πρίγκιπας Χάρι πρέπει να προσκληθεί στη στέψη τον Μάιο, κάτι που υποδηλώνει κάποια ελπίδα για συμφιλίωση», δήλωσε ο Γκίντεον Σκίνερ της Ipsos UK.

H ίδια δημοσκόπηση έδειξε ότι ο πρίγκιπας Γουίλιαμ είναι μακράν το δημοφιλέστερος μέρος της βασιλικής οικογένειας της Βρετανίας, μπροστά από τον πατέρα του Κάρολο, τη σύζυγό του, Κέιτ ενώ ακολουθεί ο πρίγκιπας Χάρι.