Βρετανία και ΗΠΑ ανακοίνωσαν κυρώσεις στο Ιράν

187

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία επέβαλαν σήμερα κυρώσεις στο Ιράν, θέτοντας στο στόχαστρο το ιρανικό πρόγραμμα drones, τη βιομηχανία χάλυβα και την αυτοκινητοβιομηχανία μετά την επίθεση το περασμένο Σαββατοκύριακο εναντίον του Ισραήλ.

Οι κυρώσεις της Ουάσινγκτον θέτουν στο στόχαστρο 16 άτομα και δύο οντότητες που επιτρέπουν την παραγωγή ιρανικών drones μεταξύ των οποίων τα Shahed που χρησιμοποιήθηκαν κατά την επίθεση της 13ης Απριλίου, ανέφερε σε μια ανακοίνωση το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών.

Αφορούν επίσης τρεις θυγατρικές της ιρανικής αυτοκινητοβιομηχανίας Bahman Group και το ιρανικό υπουργείο Άμυνας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εξακολουθήσουν να κάνουν το Ιράν να λογοδοτήσει με τις νέες αυτές κυρώσεις που έχουν στόχο την Ισλαμική Δημοκρατία.

Είπε πως οι κυρώσεις έχουν σκοπό να περιορίσουν τα αποσταθεροποιητικά στρατιωτικά προγράμματα του Ιράν, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Όσον αφορά τις κυρώσεις του Λονδίνου, αυτές θέτουν στο στόχαστρο πολλούς ιρανικούς στρατιωτικούς οργανισμούς, άτομα και οντότητες που εμπλέκονται στις ιρανικές βιομηχανίες drones και βαλλιστικών πυραύλων, διευκρίνισε το υπουργείο Οικονομικών.

«Η επίθεση του ιρανικού καθεστώτος κατά του Ισραήλ ήταν μια απερίσκεπτη πράξη και μια επικίνδυνη κλιμάκωση. Σήμερα επιβάλαμε κυρώσεις στους αρχηγούς του ιρανικού στρατού και των δυνάμεων που ευθύνονται για την επίθεση του Σαββατοκύριακου», δήλωσε ο Ρίσι Σούνακ.