Βρετανία: Το νέο σχέδιο του Ρίσι Σούνακ για τη στρατιωτική θητεία πριν τις εκλογές του Ιουλίου

182

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ προκήρυξε πρόωρες εκλογές στην Βρετανία πριν λίγες ημέρες, οι οποίες θα γίνουν στις 4 Ιουλίου.

Στην πρώτη του προεκλογική ανακοίνωση, ως αρχηγός των Συντηρητικών, ο Σούνακ δήλωσε ότι θα εισαγάγει μια νέα μορφή υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας για τους νέους, εάν οι Συντηρητικοί (Τόρις) κερδίσουν τις εκλογές.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός αποκάλυψε ένα σχέδιο που θα δίνει στους 18χρονους την επιλογή μιας στρατιωτικής τοποθέτησης πλήρους απασχόλησης για 12 μήνες ή ενός προγράμματος εθελοντισμού για ένα Σαββατοκύριακο το μήνα για έναν χρόνο.

Η τοποθέτηση θα είναι επιλεκτική – με τεστ που θα χρησιμοποιούνται για να αποφασιστεί ποιος είναι κατάλληλος – και θα περιλαμβάνει συνεργασία με τις ένοπλες δυνάμεις ή την άμυνα στον κυβερνοχώρο.

Το πρόγραμμα του εθελοντισμού προβλέπει ότι οι νέοι θα περνούν 25 ημέρες με οργανισμούς όπως η αστυνομία, η πυροσβεστική υπηρεσία, το NHS ή φιλανθρωπικές οργανώσεις που εργάζονται με ηλικιωμένα απομονωμένα άτομα.

Ο Σούνακ είπε ότι το νέο μοντέλο θα προσφέρει «ευκαιρίες που θα αλλάξουν τη ζωή στους νέους» και θα τους επιτρέψει να μάθουν «δεξιότητες του πραγματικού κόσμου».

Το κόμμα των Τόρις πρότεινε επίσης ότι η «Εθνική Υπηρεσία» θα μειώσει την εγκληματικότητα, λέγοντας ότι η έρευνα δείχνει ότι ο εθελοντισμός μπορεί να αυξήσει την κοινωνική ευθύνη.

Οι ιδιαιτερότητες του σχεδίου θα καθοριστούν μέσω μιας νέας Βασιλικής Επιτροπής – ενός τύπου συμβουλευτικής επιτροπής που θα συσταθεί για τη διερεύνηση σημαντικών ζητημάτων.

Πηγές των Συντηρητικών δήλωσαν ότι η επιτροπή θα εξετάσει πιθανές μη ποινικές κυρώσεις για τυχόν εφήβους που θα αρνηθούν να συμμετάσχουν στην Εθνική Υπηρεσία.

Οι Συντηρητικοί εκτιμούν ότι το πρόγραμμα θα κοστίζει 2,5 δισεκατομμύρια λίρες ετησίως έως το 2029/30.

Πηγή: OnAlert.GR