«Βροχή» τα μετάλλια στους πρωταθλητές Τάνια Κεραμυδά και Ηλία Ναλμπάντη!

209

«Σαρωτικές» ήταν για ακόμα μία φορά οι επιδόσεις και οι διακρίσεις της Τάνιας Κεραμυδά και του Ηλία Ναλμπάντη κατά τη διάρκεια του αγωνιστικού τριημέρου για αθλητές με αναπηρίες, από την 1 έως και τις 3 Ιουνίου, στο Καυτανζόγλειο Στάδιο της Θεσσαλονίκης.

Τόσο στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Παρά Στίβου της ΕΑΟΜ-ΑμεΑ, με τη συμμετοχή 450 κορυφαίων αθλητών και αθλητριών, όσο και στην Ημερίδα Στίβου ΑμεΑ «ΕΛΠΙΔΑ 2024», τα «δικά μας παιδιά» επιβεβαίωσαν την αθλητική τους κλάση και υπεροχή, με ένα σερί μεταλλίων και ρεκόρ, με αποκορύφωμα το νέο Πανευρωπαϊκό ρεκόρ της Τάνιας στη Δισκοβολία.

Με σύνολο τέσσερα χρυσά μετάλλια, ένα πανευρωπαϊκό και τρία νέα πανελλήνια ρεκόρ σε τρία διαφορετικά αθλήματα, 5η θέση του παγκόσμιου ranking στο Ακόντιο, καλύτερη επίδοση στον κόσμο στο Δίσκο F56, η Τάνια «σάρωσε» και στις δύο διοργανώσεις και αναμένει την επιβεβαίωση της συμμετοχής της στους επικείμενους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Συγκεκριμένα, η Τάνια ξεπέρασε τον εαυτό της, κυριολεκτικά και μεταφορικά, και με βολή στα 24.89 μ. σημείωσε ρεκόρ Ευρώπης στη Δισκοβολία (κατά τη διάρκεια της Ημερίδας), ενώ μία μόλις ημέρα πριν (στο Πρωτάθλημα) είχε ήδη καταρρίψει με επίδοση 21.83 μ. το δικό της προηγούμενο πανελλήνιο ρεκόρ (20.48μ. από 3/2024) και έκανε την καλύτερη στον κόσμο στην κατηγορία F56. Και μάλιστα, όπως μας λέει η ίδια «σε ένα αγώνισμα με το οποίο δεν ασχολούμαι πολύ, μιας και δεν μου ταιριάζει καθόλου σε σχέση με την πάθηση μου, με κουράζει πάρα πολύ. Το αφιερώνω στην προπονήτρια μου για τον κόπο που κάνουμε καθημερινά».

Στο Ακόντιο, αγγίζοντας τα 22.40 μ., κατέρριψε το προηγούμενο δικό της πανελλήνιο ρεκόρ (19.83μ. από 3/2024) και κατέγραψε νέο, ανεβαίνοντας ταυτόχρονα στην 5η θέση στο παγκόσμιο ranking (η τέταρτη απέχει μόλις 20 εκατοστά), ενώ πανελλήνιο ρεκόρ έκανε και στη Σφαίρα με ρίψη στα 7, 04μ..

«Χαίρομαι που η σκληρή δουλειά φάνηκε στον αγωνιστικό χώρο. Δεν είναι καθόλου εύκολο να ξεπερνάς τον εαυτό σου κάθε φορά, είναι όμως αυτό που πρέπει να προσπαθείς με όλες σου τις δυνάμεις! Όταν αγωνίζομαι στη Θεσσαλονίκη, φέρνω στο μυαλό τους συντοπίτες μας και όλο αυτό μου δίνει δύναμη για να πηγαίνω ακόμα πιο μακριά! Συνεχίζουμε και είμαστε στην αναμονή για το αν τελικά θα εκπροσωπήσουμε τη χώρα μας στους Παραολυμπιακούς αγώνες, που είναι όνειρο για κάθε αθλητή».

Υπενθυμίζουμε ότι η Τάνια Κεραμυδά κατέχει στον Ακοντισμό ευρωπαϊκό ρεκόρ (2023, F57) και 2η σε παγκόσμιο επίπεδο επίδοση, ενώ είναι χρυσή πανελληνιονίκης και κάτοχος πανελληνίων ρεκόρ (2020,2021,2022, 2023, 2024). Νέο πανελλήνιο ρεκόρ (2024) σημείωσε και στη Δισκοβολία, στην οποία έχει αναδειχθεί δύο φορές Πανελληνιονίκης (2022, 2023). Επιπλέον είναι 1η Πανελληνιονίκης στη Σφαιροβολία F57 (2022, 2023), ενώ αγωνίστηκε και στα 100μ. όπου κατετάγη επίσης 1η Πανελληνιονίκης το 2020 και το 2021.
Η συνδημότισσά μας Τάνια Κεραμυδά ξεκίνησε σε πολύ μικρή ηλικία την ενασχόλησή της με τον αθλητισμό στα τμήματα του ΣΑΠΚ Νεάπολης, αρχικά στην κολύμβηση και αμέσως μετά στις ακαδημίες του στίβου, για περίπου 10 χρόνια μέχρι που πήρε μεταγραφή στην ομάδα του ΠΑΟΚ. Πρότυπο δύναμης και θέλησης για τη νέα γενιά και όχι μόνο, η Τάνια, μη θέλοντας να υποκύψει στις διαταραχές της σπάνιας αυτοάνοσης νευρολογικής νόσου (Μυασθένεια Gravis) που της παρουσιάστηκε στην πορεία, συνέχισε από το 2020, την ενασχόλησή της με το στίβο, ως αθλήτρια ΑμεΑ πια. Έκτοτε, τα χρυσά μετάλλια και τα πανελλήνια και πανευρωπαϊκά ρεκόρ σε πανελλήνια, πανευρωπαϊκά και πλέον παγκόσμια Πρωταθλήματα έρχονται το ένα μετά το άλλο.

Ηλίας Ναλμπάντης- για 18η χρονιά στην πρώτη θέση του βάθρου

Με δύο ακόμα Χρυσά μετάλλια στην Σφαίρα, όπου δεν αποχωρίζεται την πρώτη θέση του βάθρου από το 2006, διατηρώντας, μάλιστα και το πανελλήνιο ρεκόρ από το 2011, αλλά και με ασημένιο μετάλλιο στον Δίσκο και διατήρηση του πανελλήνιου ρεκόρ από το 2015, συνέχισε το ασταμάτητο σερί του στην κορυφή του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Στίβου ΑμεΑ, αλλά και της Ημερίδας «ΕΛΠΙΔΑ 2024», ο συνδημότης μας, δις Παραολυμπιονίκης Ηλίας Ναλμπάντης. Στέλνοντας τη σφαίρα στα 10.15 μ. (10η επίδοση στον κόσμο για το 2024) και το δίσκο στα 28,25 μ., ο Ηλίας πρωταγωνίστησε για ακόμα μία χρονιά στο βάθρο και το χορό των μεταλλίων, επιβεβαιώνοντας την αθλητική του κλάση.
Τα μετάλλια παρέλαβε ο Ναλμπάντης junior, στον οποίο ήταν, άλλωστε, και αφιερωμένα. Όπως, μάλιστα, τόνισε ο Ηλίας «Όταν έχω δίπλα μου τη γυναίκα μου, το γιο μου, την οικογένεια μου και τους φίλους μου, όλα είναι δυνατά».

Ο «γίγαντας», όπως τον αποκαλούν, Ηλίας Ναλμπάντης, δις Ολυμπιονίκης των Παραολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου και του Λονδίνου στη Σφαιροβολία, είναι κάτοχος του πανελλήνιου ρεκόρ στο άθλημα της σφαιροβολίας, συνεχόμενα από το 2011 έως και σήμερα, και στο δίσκο από το 2015 έως και σήμερα, με συνεχή πανελλήνια χρυσά μετάλλια, ενώ έχει στο ενεργητικό του και μία πλούσια συλλογή από πανευρωπαϊκές και παγκόσμιες διακρίσεις και μετάλλια. Το 2012, μάλιστα, η Βουλή των Ελλήνων τού απένειμε το ασημένιο μετάλλιο της Βουλής των Ελλήνων και το υπουργείο Πολιτισμού τον συμπεριέλαβε στο λεύκωμα με τους κορυφαίους του αθλητισμού 100 Χρόνια Ελεύθερης Θεσσαλονίκης.