Welt: Η Τσεχική Δημοκρατία δείχνει τι θα μπορούσε να αντιμετωπίσει η Γερμανία

281

Δεξιά και αριστερά κινητοποιούνται για ένα “θερμό φθινόπωρο” εδώ και εβδομάδες με διαδηλώσεις κατά της αύξησης των τιμών της ενέργειας, σχολιάζειο η Welt. Στην Πράγα χθες, οι κομμουνιστές και οι ακροδεξιοί εξτρεμιστές είχαν επιτυχία με τα καλέσματά τους: περίπου 70.000 άνθρωποι διαδήλωσαν κατά της πολιτικής της κυβέρνησης για την Ουκρανία το Σάββατο.

Η Τσεχική Δημοκρατία βίωσε ένα Σάββατο που η Γερμανία θα μπορούσε να αντιμετωπίσει επίσης: Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στην Πράγα κατά της αύξησης των τιμών της ενέργειας και της τσεχικής κυβέρνησης. Δεξιά εξτρεμιστικά κόμματα και το Κομμουνιστικό Κόμμα είχαν καλέσει για τη συγκέντρωση.

Στο συλλαλητήριο με σύνθημα “Πρώτα η Τσεχική Δημοκρατία”, περίπου 70.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία Wenceslas, σύμφωνα με την αστυνομία, για να διαδηλώσουν κατά του πληθωρισμού που προκαλείται από την ενεργειακή κρίση, των εμβολιασμών για τον κορονοϊό και της εισδοχής μεταναστών.

Οι διαδηλωτές ζήτησαν την παραίτηση της κεντροδεξιάς κυβέρνησης του πρωθυπουργού Petr Fiala, η οποία βρίσκεται στην εξουσία μόλις από τον Δεκέμβριο. “Το καλύτερο για τους Ουκρανούς και δύο άλτες για εμάς”, έγραφε ένα πανό. Έτσι, η κυβέρνηση κατηγορήθηκε ότι στήριξε την Ουκρανία με κυρώσεις κατά της Ρωσίας, αλλά δεν βοήθησε τους Τσέχους, οι οποίοι υπέφεραν από τη μαζική αύξηση του κόστους θέρμανσης εξαιτίας της.

Σχετικά με τη διαδήλωση του Σαββάτου, ο Fiala δήλωσε ότι είχε οργανωθεί από “φιλορώσους που βρίσκονται κοντά σε εξτρεμιστικές θέσεις”, τα συμφέροντα των οποίων είναι αντίθετα με εκείνα της Τσεχικής Δημοκρατίας. “Είναι σαφές ότι υπάρχουν ρωσικές εκστρατείες προπαγάνδας και παραπληροφόρησης στο έδαφός μας και ορισμένα άτομα απλά τις ακούνε”, επέκρινε ο επικεφαλής της κυβέρνησης.

Αριστερό Κόμμα και AfD κινητοποιούνται για το “θερμό φθινόπωρο”

Επί του παρόντος, οι τιμές της ενέργειας αυξάνονται σε όλη την Ευρώπη, επειδή η ΕΕ αγοράζει σημαντικά λιγότερο φυσικό αέριο από τη Ρωσία λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Στη Γερμανία, επίσης, διάφορες ομάδες έχουν καλέσει σε διαδηλώσεις. Το συνδικάτο Verdi απειλεί με διαμαρτυρίες εξαιτίας των υψηλών τιμών ενέργειας. Τόσο το Αριστερό Κόμμα όσο και το AfD κινητοποιούνται για ένα “θερμό φθινόπωρο”.

Ο εκπρόσωπος του Κόμματος της Αριστεράς για την Ανατολή, ο βουλευτής της Λειψίας Sören Pellmann, ανακοίνωσε διαδήλωση στη Λειψία τη Δευτέρα με σύνθημα “Ζεστό φθινόπωρο ενάντια στην κοινωνική ψυχρότητα”. Οι ακροδεξιοί Ελεύθεροι Σάξονες σχεδιάζουν να συμμετάσχουν στη διαμαρτυρία της Αριστεράς με τη δική τους συγκέντρωση σε κοντινή απόσταση.

Για το AfD, από την άλλη πλευρά, οι ηγέτες του κόμματος Τίνο Κρουπάλλα και Άλις Βάιντελ θέλουν να παρουσιάσουν μια αντίστοιχη εκστρατεία την επόμενη εβδομάδα. Το σύνθημα: “Ζεστό φθινόπωρο, αντί για κρύα πόδια!” συμπληρώνεται από το σύνθημα “Πρώτα η χώρα μας!” Το σύνθημα θυμίζει την πολιτική κατευθυντήρια γραμμή του Ντόναλντ Τραμπ: “Πρώτα η Αμερική”.

Οι συνταγματολόγοι εξέφρασαν ήδη φόβους ότι στη Γερμανία, όπως και στην Τσεχική Δημοκρατία, δεξιές και αριστερές ομάδες θα μπορούσαν να βγουν μαζί στους δρόμους. “Σε σύγκριση με αυτό, αυτό που ζήσαμε στην πανδημία της Κορόνα ήταν μάλλον περισσότερο σαν ένα παιδικό πάρτι γενεθλίων”, δήλωσε ο πρόεδρος του Γραφείου Προστασίας του Συντάγματος της Θουριγγίας, Stephan Kramer, σε συνέντευξή του. Η ομοσπονδιακή υπουργός Εσωτερικών Nancy Faeser (SPD) φοβάται ότι οι διαδηλώσεις θα καταληφθούν από εξτρεμιστές και ζήτησε την οριοθέτηση.

Η Τσεχική Δημοκρατία, η οποία ασκεί επί του παρόντος την προεδρία της ΕΕ, έχει υποδεχθεί περίπου 400.000 πρόσφυγες πολέμου από την Ουκρανία και έχει προμηθεύσει τη χώρα με στρατιωτικά αγαθά και ανθρωπιστική βοήθεια σε σημαντική κλίμακα. Την Παρασκευή, η κυβέρνηση Φιάλα επιβίωσε από την ψήφο εμπιστοσύνης στο κοινοβούλιο, την οποία ζήτησαν το λαϊκιστικό κόμμα ΑΝΟ του πρώην επικεφαλής της κυβέρνησης Αντρέι Μπάμπις και ένα ακροδεξιό κόμμα.