Ξεπερνούν τους 40.000 οι Σύροι μαχητές που θέλουν να πολεμήσουν στο πλευρό των Ρώσων

473

Καταλόγους 40.000 μαχητών του συριακού στρατού και των συμμαχικών του πολιτοφυλακών που θα αναπτυχθούν στην Ουκρανία έχει καταρτίσει η Ρωσία, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων.

Ήδη, από τις 11 Μαρτίου το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι οι εθελοντές είναι ευπρόσδεκτοι να πολεμήσουν στο πλευρό των Ρώσων στην Ουκρανία. Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, Ρώσοι αξιωματικοί, σε συντονισμό με το συριακό στρατό και συμμαχικές του πολιτοφυλακές, άνοιξαν γραφεία στρατολόγησης στις ζώνες που ελέγχονται από το καθεστώς του Δαμασκού.

«Περισσότεροι από 40.000 Σύροι έχουν εγγραφεί μέχρι τώρα για να πολεμήσουν στο πλευρό της Ρωσίας στην Ουκρανία», δήλωσε ο Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν, διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης που έχει την έδρα της στο Ηνωμένο Βασίλειο και διαθέτει ένα εκτεταμένο δίκτυο πηγών στη Συρία.

Έχουν εκπαιδευτεί από Ρώσους και έχουν πείρα σε μάχες μέσα σε πόλεις

Ρώσοι αξιωματικοί, που έχουν αναπτυχθεί στη Συρία στο πλαίσιο της επέμβασης της Μόσχας το 2015 για να υποστηρίξει το καθεστώς της Δαμασκού, έχουν εγκρίνει την υποψηφιότητα 22.000 εξ αυτών, σύμφωνα με τον Αμπντέλ Ραχμάν.

Οι μαχητές αυτοί προέρχονται είτε από μονάδες του τακτικού συριακού στρατού είτε από τις τάξεις φιλοκυβερνητικών πολιτοφυλακών που έχουν εκπαιδευτεί από τους Ρώσους και έχουν πείρα σε μάχες μέσα σε πόλεις, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

Σε μια χώρα όπου οι στρατιώτες κερδίζουν από 13 ως 32 ευρώ το μήνα, η Ρωσία τους υπόσχεται ένα μισθό 1.100 δολαρίων (1.000 ευρώ) για να πολεμήσουν στην Ουκρανία, αναφέρει το Παρατηρητήριο.

Έχουν επίσης δικαίωμα σε 7.700 δολάρια αποζημίωσης σε περίπτωση τραυματισμού, ενώ η οικογένειά τους θα πάρει 16.500 δολάρια, σε περίπτωση θανάτου τους στη μάχη, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Άλλοι 18.000 μαχητές θα τεθούν υπό την καθοδήγηση της Βάγκνερ

Άλλοι τουλάχιστον 18.000 μαχητές θα τεθούν υπό την καθοδήγηση της νεφελώδους ομάδας Βάγκνερ, μιας ρωσικής ιδιωτικής εταιρείας παραστρατιωτικών που έχει σχέσεις με το Κρεμλίνο, αναφέρει το Παρατηρητήριο, το οποίο διευκρινίζει ότι δεν έχει διαπιστώσει προς το παρόν αναχώρηση στρατολογημένων Σύρων για την Ουκρανία.

Εκπρόσωπος της συριακής κυβέρνησης διέψευσε την ύπαρξη τέτοιας εκστρατείας στρατολόγησης.

«Μέχρι τώρα, κανένα όνομα δεν έχει εγγραφεί, κανένας στρατιώτης δεν έχει καταχωριστεί και κανένας δεν έχει πάει στη Ρωσία για να πολεμήσει στην Ουκρανία», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Όμαρ Ραχμούν της Επιτροπής Εθνικής Συμφιλίωσης.

Σύροι μισθοφόροι έχουν ήδη πολεμήσει στη Λιβύη και στον καυκασιανό θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ.