Υπόθεση Marfin: 11 χρόνια μετά την τραγωδία, οι νεκροί ζητούν ακόμα δικαίωση

350

Τρεις άνθρωποι κι ένα αγέννητο βρέφος πέθαναν εκείνη τη μέρα, σ’ ένα κτήριο τράπεζας στο κέντρο της Αθήνας.

Τρεις άνθρωποι που είχαν πάει το πρωί στη δουλειά τους, όπως κάθε άλλη μέρα, αλλά δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ μέσα στο φλεγόμενο νεοκλασικό κτήριο της οδού Σταδίου, όπου στεγαζόταν η τράπεζα Marfin.

Έντεκα χρόνια μετά, τα όσα εκτυλίχτηκαν εκείνη την 5η Μαΐου στην Αθήνα, συνεχίζουν να συγκλονίζουν καθώς μέχρι και σήμερα, και οι συγγενείς των θυμάτων ακόμα περιμένουν να αποδοθεί δικαιοσύνη για το θάνατο των δικών τους ανθρώπων.

Η τραγωδία της Marfin έγινε στις 5 Μαΐου του 2010 όπου κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων κατά των οικονομικών μέτρων για την υπογραφή της δανειακής σύμβασης, ομάδα αγνώστων κουκουλοφόρων, έριξαν βόμβες μολότοφ στην τράπεζα την ώρα που βρίσκονταν μέσα σε αυτήν περίπου 25-30 εργαζόμενοι.

Και τότε πάγωσε το αίμα όλων. Οι στιγμές που ακολούθησαν ήταν δραματικές. Άνθρωποι ζητούσαν βοήθεια από τα μπαλκόνια του κτιρίου. Οι φωνές τους ακούγονταν μέχρι έξω.

Η φωτιά εξαπλώθηκε αμέσως, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει πανικός. Κάποιοι κατάφεραν και βγήκαν σώοι, άλλοι πηδούσαν από τα μπαλκόνια στο κενό για να σωθούν, ή σκαρφάλωναν στα μπαλκόνια του διπλανού κτιρίου προκειμένου να ξεφύγουν από τον καπνό.

Πέντε άτομα διέσωσε η Πυροσβεστική, τρεις όμως εργαζόμενοι και ένα αγέννητο παιδί, πέθαναν από ασφυξία λόγω των τοξικών αναθυμιάσεων και του πυκνού καπνού.

Επρόκειτο για την Παρασκευή Ζούλια (35 ετών) η οποία εντοπίστηκε από την Πυροσβεστική στο δεύτερο όροφο του κτηρίου, την Αγγελική Παπαθανασοπούλου (32 ετών και εγκυμονούσα), η οποία βρέθηκε λίγο εκατοστά μακριά από την μπαλκονόπορτα την οποία προσπαθούσε να φτάσει και τον Επαμεινώνδα Τσακάλη (36 ετών) ο οποίους εντοπίστηκε στις σκάλες μεταξύ του πρώτου και δεύτερου ορόφου.

Οι μαρτυρίες είναι συγκλονιστικές: «Οι κουκουλοφόροι κρατώντας 150 μολότοφ άρχισαν να φωνάζουν “κάψτε τους, κάψτε τους πλούσιους”. Όταν δε κάποιοι τους παρακάλεσαν να μην κάψουν την τράπεζα εκείνοι αποκρίθηκαν ότι δεν υπήρχε κόσμος μέσα συνεχίζοντας να φωνάζουν συνθήματα», είχε δηλώσει φωτογράφος που κάλυπτε τότε την πορεία. «Αυτή ήταν κι η αρχή της τραγωδίας» πρόσθεσε.

Η ταυτότητα των δραστών της επίθεσης δεν έχει επιβεβαιωθεί μέχρι και σήμερα.

Το 2020, η υπόθεση ήρθε ξανά στην επικαιρότητα όταν με πολιτική παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη για να σταματήσει η ταλαιπωρία των οικογενειών και των θυμάτων άνοιξε ο δρόμος για την αποζημίωση των συγγενών των θυμάτων του εμπρησμού στη Marfin.

Την ίδια χρονιά έξω από το κτήριο στήθηκε μια τιμητική πλακέτα με τα ονόματα των νεκρών. Τα αποκαλυπτήρια έγιναν στις 9 Μαΐου, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, του πρωθυπουργού Κυριακού Μητσοτάκη, επισήμων και συγγενών των θυμάτων. Στην Πλακέτα τα θύματα αναφέρονται ως «Θύματα του τυφλού μίσους που γεννά ο διχασμός».

Έντεκα χρόνια μετά την τραγωδία ο φάκελος της υπόθεσης άνοιξε ξανά με την ελπίδα όλων των υγιώς σκεπτόμενων πολιτών να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης οι φυσικοί αυτουργοί τις δολοφονίας τεσσάρων αθώων ανθρώπων.