Ζελένσκι: Ομιλία την Τετάρτη στο αμερικανικό Κογκρέσο

482

Ομιλία στο αμερικανικό Κογκρέσο θα απευθύνει την Τετάρτη ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Η ομιλία είναι προγραμματισμένη για τις 9 το πρωί (τοπική ώρα – 3 μμ ώρα Ελλάδας).

Ο Ζελένσκι είχε προγραμματίσει να απευθύνει ομιλία στο Συμβούλιο της Ευρώπης σήμερα, Δευτέρα, ωστόσο την ακύρωσε λόγω «πολύ επείγουσας, απρόβλεπτης κατάστασης».

Δεν παρέλειψε όμως τα καθημερινά μηνύματα προς τους πολίτες της Ουκρανίας.

Στο τελευταίο μήνυμα, σήμερα το μεσημέρι, ανέφερε:

«Για τον εισβολέα υπάρχουν κάποιοι στόχοι, για μας υπάρχει ένας τεράστιος όγκος συμβόλων, αξιών και πραγμάτων, γι’ αυτό είναι όλοι εθελοντές για να υπερασπιστούν την Ουκρανία, νέοι άνθρωποι που υπερασπίζονται το μέλλον μας. Άνθρωποι έχουν πάρει όπλα, άλλοι ασκούν διπλωματικές πιέσεις στο εξωτερικό, υπάρχουν αυτοί που είναι με ένα πολυβόλο στο χέρι. Σας ευχαριστώ εκ βάθους καρδίας για τη στήριξη.

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις με γενναιότητα αγωνίζονται κατά του εισβολέα, δεν ξέρω αν θα μείνουν μόνες τους. Αλλά δεν είναι η ώρα για υπαρξιακά προβλήματα. Οι Ρώσοι θέλουν να καταστρέψουν την Ουκρανία. Γι’ αυτό λέμε ότι πρέπει να εγκαταλείψουν με μια έντιμη ειρήνη, με εγγυήσεις για τον λαό μας, καταγεγραμμένα σε μια συνθήκη. Όλοι περιμένουμε νεότερα το βράδυ από τις πολύ δύσκολες διαπραγματεύσεις, αλλά η σύρραξη συνεχίζεται στο μεταξύ.

Ο στόχος είναι να μπορέσει αυτή η χώρα να συνεχίσει να λειτουργεί. Ο πόλεμος αυτός έχει εξουθενώσει συνολικά την Ουκρανία, όχι μόνον τις ένοπλες δυνάμεις, γι’ αυτό η κυβέρνηση κάνει κάθε δυνατή προσπάθεια για να βοηθήσει ακόμη και υπό τις παρούσες συνθήκες να βοηθήσει τις ΜΜΕ για να επιβιώσουν στη διάρκεια του πολέμου και να δώσουν το νέο μοντέλο της ανοικοδόμησης. Θεωρώ ότι είναι απαραίτητη και μία σε βάθος φορολογική αλλαγή για να μην κινδυνέψουν τα δημόσια οικονομικά, ώστε να βρούμε τα κονδύλια που θα μας χρειαστούν.

Η Ρωσία συνεχίζει να καταστρέφει τις υποδομές μας, συνεχίζει να χτυπά τις πόλεις μας. Αλλά θα ξαναφτιάξουμε κάθε δρόμο κάθε πόλη. Κάθε σπίτι, το διαμέρισμα κάθε Ουκρανού. Τώρα που ο κατακτητής είναι ακόμα στη γη μας, πρέπει να τον χτυπήσουμε όσο μπορούμε.

Προστατέψτε τις πόλεις, προστατέψτε τα χωριά, προστατέψτε κάθε μέτρο της γης μας. Και κάθε κομμάτι της καρδιάς μας. Ουκρανική καρδιά. Η ψυχή της Ουκρανίας. Βοηθήστε ο ένας τον άλλον! Υποστηρίξτε ο ένας τον άλλον! Συνέχισε την άμυνα! Και προστατέψτε το κράτος! Μαζί θα κερδίσουμε. Δόξα στην Ουκρανία!».