Ζελένσκι: Υπέγραψε τον νόμο που επιτρέπει σε κατάδικους να υπηρετήσουν στον ουκρανικό στρατό

1469

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι υπέγραψε νόμο που επιτρέπει σε ορισμένες κατηγορίες καταδίκων να υπηρετήσουν στον στρατό.

Επίσης υπεγράφη ένας ξεχωριστός νόμος που προβλέπει αυστηρότερα πρόστιμα για όσους δεν συμμορφώνονται με τους κανόνες επιστράτευσης.

Το νομοσχέδιο που υπέγραψε ο Ζελένσκι προβλέπει πως οι κρατούμενοι που κατατάσσονται στον στρατό θα πληρούν τις προϋποθέσεις ώστε να λάβουν χάρη. Αναμένεται να διευρύνει την ικανότητα του Κιέβου να στρατολογεί νέους στρατιώτες εν μέσω σημαντικά λιγότερων εθελοντών μαχητών και πολυάριθμων περιπτώσεων λιποταξίας καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν λέει να τελειώσει.

Όσοι έχουν καταδικαστεί για εγκλήματα εναντίον της ανθρωπότητας, έμφυλη βία, δολοφονία ή εγκλήματα κατά της εθνικής ασφάλειας δεν θα επιτραπεί να υπηρετήσουν στον στρατό.

Σύμφωνα με το ουκρανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, ήδη 4,500 κατάδικοι έχουν δηλώσει το ενδιαφέρον τους να βγουν από τη φυλακή και να πάνε στο μέτωπο.

Τα στρατεύματα του Κιέβου πολεμούν απέναντι στον καλύτερα εξοπλισμένο ρωσικό στρατό, με τεράστιο δυναμικό στρατολόγησης, μετά την πλήρους κλίμακας εισβολή τον Φεβρουάριο του 2022.

Πηγή: OnAlert.GR