Ζιακόπουλος για την κακοκαιρία Daniel: Τρόμαξα όταν είδα τα προγνωστικά – Το βράδυ της Πέμπτης ο «επίλογος»

16754

«Δεν σας κρύβω ότι την περασμένη Παρασκευή τρόμαξα όταν είδα τα προγνωστικά στοιχεία των μοντέλων για την Τρίτη. Ήταν η πρώτη φορά μετά από δεκαετίες σε αυτή τη δουλειά και στη συνέχεια διάβασα και την δήλωση ενός Γάλλου συναδέλφου ότι έπαθε σοκ όταν είδε αυτά τα στοιχεία στην Κεντρική Ελλάδα και κυρίως πέριξ της Θεσσαλίας». Με αυτά τα λόγια αναφέρθηκε στην κακοκαιρία Daniel ο μετεωρολόγος και αντιπρόεδρος του ΔΣ του Κέντρου Μελετών Διαχείρισης Κρίσεων της γ.γ. Πολιτικής Προστασίας Δημήτρης Ζιακόπουλος.

Και πρόσθεσε: «Στη συνέχεια είχα μια ελπίδα ότι τα φαινόμενα θα είναι λίγο ελαφρύτερα επειδή κάποια μοντέλα διαφωνούσαν. Όταν είδαμε όμως ότι και τα μοντέλα συμφωνούν για τα τεράστια ύψη βροχής και όταν είδαμε την συνοπτική κατάσταση της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας, τους θερμοδυναμικούς παράγοντες αποφασίσαμε ότι υπήρχε μεγάλος κίνδυνος. Ενημερώσαμε την γ.γ. Πολιτικής Προστασίας που προϊδέασε τις περιφέρειες γι’ αυτά που έρχονται».

 

Ο κ. Ζιακόπουλος τόνισε ακόμα ότι «σύμφωνα με τις παρατηρήσεις από τους μετεωρολογικούς σταθμούς στην περιοχή της ορεινής Μαγνησίας έπεσαν 600 με 800 χιλιοστά βροχής σε ένα 24ωρο που είναι ένα τεράστιο ποσό για τα ελληνικά χρονικά και για τις περισσότερες περιοχές της Ευρώπης. Στην πεδινή Θεσσαλία τα ποσά ήταν ανάμεσα στα 400 με 500 χιλιοστά που είναι κι αυτή μια μεγάλη τιμή. τα 600 με 800 χιλιοστά είναι συγκρίσιμα και σημειώνονται συνήθως στις νότιες πλαγιές των Άλπεων όταν προσκρούει σε αυτές ο θερμός μεσογειακός αέρας.

Ο γνωστός μετεωρολόγος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου καθώς είπε ότι έχουμε να κάνουμε με ένα φαινόμενο που δεν έχει τελειώσει ακόμα και είναι πρωτοφανές στα μετεωρολογικά χρονικά του τόπου μας δηλαδή από τότε που έχουμε αρχεία.

 

Τι θα γίνει τις επόμενες ώρες
Σύμφωνα με τον κ. Ζιακόπουλο, στη Θεσσαλία και κυρίως στην Καρδίτσα και στα Τρίκαλα και στα δυτικά της Λάρισας Μαγνησίας και Φθιώτιδας τα πράγματα μέχρι αύριο θα είναι αρκετά δύσκολα. Τα μοντέλα δίνουν 200 με 250 χιλιοστά βροχής και όπως υπογράμμισε: «ευχόμαστε να αντέξει ο κάμπος δηλαδή να μην σπάσουν φράγματα και ποτάμια».

Πρόσθεσε ότι θα έχουμε έναν τελευταίο γύρο ακόμα έως αύριο το μεσημέρι όπου θα έχουμε αρκετά μεγάλης έντασης φαινόμενα.

Αύριο το πρωί έως το μεσημέρι θα έχουμε ένταση των φαινομένων στις Σποράδες και την Μαγνησία και την Σπερχειάδα.

«Ο κύκλος αυτός της πρωτοφανούς κακοκαιρίας αντικειμενικά για τα μετεωρολογικά χρονικά της χώρας μας θα κλείσει αύριο το απόγευμα και γύρω στις 8 με 9 το βράδυ θα έχουμε τον επίλογο. Και το βράδυ θα έχουμε στην Αττική βροχές και καταιγίδες. Η ένταση δεν θα είναι μεγάλη αλλά η εμπειρία μας λέει ότι και με τόσα χιλιοστά δημιουργούνται μικροπροβλήματα στην Αττική.

Δείτε όλη την ενημέρωση