490.000 ευρώ αποζημίωση στην οικογένεια του 11χρονου Μάριου που σκοτώθηκε από σφαίρα στο Μενίδι

907

Δικαίωση για την οικογένεια του 11χρονου Μάριου αποτέλεσε η απόφαση του Διοικητικού Εφετείου. Το άτυχο παιδί έχασε τη ζωή του από αδέσποτη σφαίρα στο σχολείο του στο Μενίδι τον Ιούνιο του 2017.

Το Τριμελές Διοικητικό Εφετείο με την απόφασή του απέρριψε ομόφωνα την έφεση του Ελληνικού Δημοσίου, διατηρώντας την αρχική αποζημίωση των 490.000 ευρώ για την οικογένεια του 11χρονου Μάριου, την οποία είχε ήδη επιδικάσει το πρωτοβάθμιο δικαστήριο.

«Το δικαστήριο, λαμβάνοντας υπόψη ότι το ένδικο τραγικό συμβάν συνέβη κατά τη διάρκεια σχολικής εκδήλωσης στο 6ο Δημοτικό Σχολείο, το οποίο βρίσκεται σε περιοχή αυξημένης επικινδυνότητας, γεγονός που δεν αμφισβητείται από το εκκαλούν, αφού γειτνιάζει με τις δύο χαρτογραφημένες ως πλέον επικίνδυνες περιοχές του Δήμου Αχαρνών, η εγκληματικότητα των οποίων μάλιστα εκφεύγει των ορίων τους, κρίνει ότι το εναγόμενο (σ.σ.: κράτος) παρέλειψε να λάβει, διά των αστυνομικών οργάνων του, τα προσήκοντα αποτελεσματικά μέτρα προστασίας της περιοχής όπου βρισκόταν το σχολικό συγκρότημα.

Ειδικότερα, τα αστυνομικά όργανα παρέλειψαν ή, σε κάθε περίπτωση, δεν εφήρμοσαν ορθά και αποτελεσματικά τα προληπτικά μέτρα για τον έλεγχο της εγκληματικότητας της περιοχής, που είχαν εκπονηθεί με τους ανωτέρω επιχειρησιακούς σχεδιασμούς, με σκοπό να αποθαρρύνουν την εκδήλωση εγκληματικών ενεργειών, μεταξύ των οποίων και την παράνομη και άσκοπη χρήση όπλων» αναφέρεται στην απόφαση.

Από την πλευρά τους, οι γονείς του 11χρονου Μάριου δηλώνουν μερικώς ικανοποιημένοι από την απόφαση, αφού η χρηματική αποζημίωση δεν μπορεί να φέρει πίσω στη ζωή το παιδί τους. «Το Διοικητικό Εφετείο μάς δικαίωσε, αναγνώρισε την ευθύνη του Δημοσίου και την εγκατάλειψη του δήμου μας. Το Ελληνικό Δημόσιο δείχνει το πιο σκληρό του πρόσωπο σε εμάς. Βγήκε η πρώτη δικαστική απόφαση υπέρ μας. Ασκούν έφεση. Συνεχίζουν να μας πολεμούν. Εχουμε δύο καταδικαστικές αποφάσεις. Οι σφαίρες συνεχίζουν να πέφτουν στην αυλή μας. Ζητάμε περισσότερη αστυνόμευση και γενικότερα να ασχοληθούν με τον δήμο μας» είπε χαρακτηριστικά η μητέρα του.