CDC: Η μετάλλαξη του κορωνοϊού μπορεί να κυκλοφορεί απαρατήρητη στις ΗΠΑ

367

Το νέο στέλεχος κορωνοϊού που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε ήδη να κυκλοφορεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, έχοντας περάσει απαρατήρητο, δήλωσαν την Τρίτη τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ.

Ενώ η μετάλλαξη δεν έχει εντοπιστεί ακόμα στις ΗΠΑ, τα CDC σημείωσαν ότι οι επιστήμονες δεν έχουν ακολουθήσει την αλληλουχία του γενετικού κώδικα για πολλές μολύνσεις Covid-19 στις ΗΠΑ. Τα CDC είπαν ότι “έχει βρεθεί αλληλουχία των ιών σε 51.000 από τα 17 εκατομμύρια κρούσματα στις ΗΠΑ”, οπότε το νέο στέλεχος θα μπορούσε να έχει ξεφύγει.

“Τα τρέχοντα ταξίδια μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς και ο υψηλός επιπολασμός αυτής της μετάλλαξης μεταξύ των υφισταμένων λοιμώξεων στο Ηνωμένο Βασίλειο, αυξάνουν την πιθανότητα εισαγωγής”, ανέφεραν τα CDC σε δήλωση. “Δεδομένου του μικρού κλάσματος των αμερικανικών κρουσμάτων που έχουν υποβληθεί σε μελέτη, η μετάλλαξη θα μπορούσε να είναι ήδη στις Ηνωμένες Πολιτείες χωρίς να έχει εντοπιστεί”.

Η νέα μετάλλαξη αναφέρεται επί του παρόντος ως “SARS-CoV-2 VUI 202012/01”, δήλωσαν τα CDC. Διαδόθηκε σε όλη τη νοτιοανατολική Αγγλία τον Νοέμβριο και σύμφωνα με πληροφορίες αντιπροσωπεύει το 60% των πρόσφατων κρουσμάτων στο Λονδίνο. Τα CDC είπαν ότι δεν γνωρίζουν γιατί εμφανίστηκε το νέο στέλεχος του ιού, αλλά θα μπορούσε να είναι “απλά θέμα τύχης”.

“Εναλλακτικά, μπορεί να προέκυψε επειδή είναι καλύτερα προσαρμοσμένο στο να εξαπλωθεί στον άνθρωπο”, δήλωσαν τα CDC. “Αυτή η ταχεία αλλαγή από το να είναι σπάνιο στέλεχος στο να είναι ένα κοινό στέλεχος, αφορά τους επιστήμονες στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίοι αξιολογούν επειγόντως τα χαρακτηριστικά του παραλλαγμένου στελέχους και της ασθένειας που προκαλεί”.

“Ο νέος κορωνοϊός ‘μεταλλάσσεται τακτικά’, σημείωσαν τα CDC, αλλά η συντριπτική πλειοψηφία των μεταλλάξεων είναι ασήμαντη. Η σημασία της νέας μετάλλαξης που βρέθηκε πρώτα στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί, αλλά τα CDC σημείωσαν ότι βάσει πρώιμων δεδομένων από το Ηνωμένο Βασίλειο, το νέο στέλεχος θα μπορούσε “να είναι πιο ταχέως μεταδιδόμενο από άλλα υφιστάμενα στελέχη”.