Εορτολόγιο Δευτέρα 6 Μαρτίου 2023

243

Το Εορτολόγιο της Δευτέρας 6 Μαρτίου 2023. Ποιοι Άγιοι Γιορτάζουν Σήμερα: Οι Άγιοι Τεσσαράκοντα δύο Μάρτυρες από το Αμόριο. Η Μνήμη Ευρέσεως Τιμίου Σταυρού μετά των Τιμίων Ήλων υπό της Αγίας Ελένης. Ο Όσιος Ησύχιος ο Θαυματουργός. Ο Όσιος Αρκάδιος. Οι Άγιοι Ιουλιανός και Εύβουλος οι Μάρτυρες. Β Εβδομάδα Νηστειών.

Ο Όσιος Αρκάδιος ασκήτεψε στην Κύπρο κατά τον 4ο αιώνα μ.Χ. και ήταν «ὀσφὺν νοητὴν ἀρεταὶς ἐζωσμένος». Έκανε πολλούς αγώνες στα χρόνια της βασιλείας του Κωνσταντίνου του Μεγάλου και ωφελούσε πολλούς, όχι μόνο με τον βίο και την αρετή, αλλά και με τη διδασκαλία και τη συμβουλή.

Οι Άγιοι Μάρτυρες Ιουλιανός και Εύβουλος ο ιατρός, ήταν μαθητές του Οσίου Αρκαδίου. Ερχόμενοι προς αυτόν και στηριζόμενοι στα λόγια του φρόντιζαν για την αρετή και την κατά Θεόν αύξησή τους.

Συνελήφθησαν από τους ειδωλολάτρες κατά την βασιλεία του ασεβούς Ιουλιανού του Παραβάτου (361 – 363 μ.Χ.) και αφού βασανίσθηκαν υπερβολικά, αποκεφαλίσθηκαν.

Όταν έμαθε τα γενόμενα ο Όσιος Αρκάδιος λυπήθηκε, ευχαρίστησε όμως τον Θεό, ο Οποίος τα οικονόμησε έτσι.

Ο Όσιος Αρκάδιος σε βαθύ γήρας κοιμήθηκε με ειρήνη.

Γνωρίζετε ποια είναι και πότε εορτάζεται η Σύναξη Αγίων Ισιδώρων;

Ποιοι Γιορτάζουν σήμερα
Ησύχιος, Ησύχης, Ησυχία.
Αέτιος, Θεόφιλος, Θεοφιλία, Κάλλιστος, Κρατερός, Κρατερία, Μελισσηνός, Μελισσηνή.
6 Μαρτίου η Εκκλησία μας τιμά την Εύρεση του Τιμίου Σταυρού μετά των Τιμίων Ήλων υπό της Αγίας Ελένης και την μνήμη των Αγίων Τεσσαράκοντα δύο Μαρτύρων από το Αμόριο.