Ο πρώην πρωθυπουργός της Τσεχίας Μπάμπις έφερε αναταραχή μετά τη διαρροή email

407

Ελέγχετε πάντα τον παραλήπτη σας προτού πατήσετε αυτό το κουμπί “αποστολή”. Αναφέρει ένα από τα βασικά μαθήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Αυτό είναι ένα μάθημα που δύσκολα θα χωνέψει ο πρώην πρωθυπουργός της Τσεχίας, Αντρέι Μπάμπις, αφού δημοσιοποιήθηκε το αίτημά του να βρεθούν διάφορες «βρωμιές» για τον υπουργό Εξωτερικών της Τσεχίας Γιαν Λίπαβσκι.

«Δώσε μου μερικά θέματα, κάποιο υπόβαθρο σχετικά με αυτόν τον γαμ*****νο [Λίπαβσκι]», έγραψε ο Babiš σε ένα χαοτικό email που σκόπευε να στείλει στον σύμβουλό του, Jan Rovenský, με πολλά άτομα από το κόμμα του να έχουν αντιγραφεί. «Γράψε μου την ιστορία του Ισραήλ, πώς γύρισε την πλάτη του στον λαό μας, πώς πήγε στη Ντόχα, πώς πηγαίνει παντού, κάνει εκστρατεία, ψηφοφορία μέσω mail».

Ο Λίπαβσκι είχε αποκαλέσει τον Μπάμπις «κίνδυνο για την ασφάλεια» κατά τη διάρκεια ενός talk show στις 10 Μαρτίου στον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό της Τσεχίας ČT.

Η αλληλογραφία του Μπάμπις περιείχε επίσης αναφορές για την κόρη και τη σύζυγό του Λίπαβσκι. «Έχει παιδιά; Μιλάει γλώσσες;» ρώτησε ο αποστολέας.

Δυστυχώς για τον πρώην Πρωθυπουργό, υπάρχει ένας άλλος Γιαν Ροβένσκι στη δημόσια ζωή της Τσεχίας — ένας οικολόγος ακτιβιστής, ο οποίος δεν χάρηκε πολύ που έλαβε την επικοινωνία.

«Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Αντρέι Μπάμπις μου έστειλε κατά λάθος ένα email, προφανώς απευθυνόμενο στον συνονόματό μου, ο οποίος είναι ο αυτός που είναι το δεξί τιυ χέρι», έγραψε ο Ροβένσκι στο Facebook. «Δεν δημοσίευσα ποτέ κανένα από αυτά. Συνήθως είτε τους αγνόησα ευγενικά είτε τους επεσήμανα το λάθος του αποστολέα… Αλλά το να σύρεις τα παιδιά και τις γυναίκες των αντιπάλων σου σε αυτό είναι τελείως πέρα από τη γραμμή».

Το email, το οποίο διέρρευσε στα τσεχικά μέσα ενημέρωσης, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από πολλούς πολιτικούς, συμπεριλαμβανομένου του Λίπαβσκι.

«Το email μου έφθασε αυθαίρετα και το περιεχόμενό του με αηδίασε. Είναι μεγάλη πρόκληση για την τσεχική κοινωνία να απορρίψει, μια για πάντα, τις μεθόδους της StB [Τσεχοσλοβακική μυστική αστυνομία της κομμουνιστικής εποχής] στην πολιτική», είπε ο Λίπαβσκι.

Ο Μπάμπις περιλαμβανόταν στα αρχεία της ŠtB της κομμουνιστικής εποχής ως «πράκτορας» με την κωδική ονομασία Bureš, αλλά πάντα αρνιόταν ότι συνεργάστηκε με την ŠtB και υποστήριξε ότι το όνομά του εμφανιζόταν εκεί κατά λάθος. Τον Φεβρουάριο, ωστόσο, το Σλοβακικό Συνταγματικό Δικαστήριο απέρριψε την καταγγελία του κατά των δικαστικών αποφάσεων των κατώτερων δικαστηρίων για την υπόθεση. (Σημ.: Ο Μπάμπις γεννήθηκε στη Σλοβακία.)

Ερωτηθείς σχετικά με το email που διέρρευσε, ο Μπάμπις είπε ότι ήταν γελοίο να μιλάμε για «συμβιβαστικό υλικό» όταν «μπορούν να εντοπιστούν πράγματα στο διαδίκτυο» και ζήτησε συγγνώμη για τη χρήση χυδαιότητας. «Όλοι μιλούν για πόλεμο και στέλνουν τα στρατεύματά μας στην Ουκρανία. Γι’ αυτό ήθελα οι συνάδελφοί μου να μάθουν αν ο κ. Λίπαβσκι έχει επίσης παιδιά και αν μπορεί να φανταστεί τον φόβο που βιώνουν οι γονείς όταν σκέφτονται ότι τα παιδιά τους πρέπει να πάνε στον πόλεμο», είπε στο X.

Πηγή: Politico