Χάος στο Μπανγκλαντές: Βεβηλώθηκαν ινδουϊστικοί ναοί και κατοικίες – 100 νεκροί Ινδουϊστές

194

Σε μια κλιμάκωση της βίας κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων σε όλο το Μπαγκλαντές την Κυριακή, ινδουϊστικά σπίτια και ναοί, συμπεριλαμβανομένων των ναών Iskcon και Kali, έγιναν συγκεκριμένα στόχοι, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους σχεδόν 100 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και η Κατζάλ Ρόι, μια ινδουίστρια σύμβουλος από την Ρανγκπούρ. Η πρωθυπουργός του Μπαγκλαντές Σεΐχ Χασίνα παραιτήθηκε τη Δευτέρα εν μέσω σοβαρών ταραχών στη χώρα. Σύμφωνα με αξιωματούχους, η Χασίνα, μαζί με την αδελφή της, εγκατέλειψαν τη Ντάκα για ένα “ασφαλέστερο μέρος” λόγω της κλιμάκωσης των διαδηλώσεων. Η παραίτηση ακολουθεί τις εκτεταμένες διαδηλώσεις που ζητούσαν την αποχώρησή της, που προκλήθηκαν από ένα αμφιλεγόμενο σύστημα ποσόστωσης στις θέσεις εργασίας.

Μπανγκλαντές: Παραιτήθηκε και εγκατέλειψε τη χώρα με ελικόπτερο η πρωθυπουργός (βίντεο)

Διαμαρτυρίες και απώλειες

Οι διαδηλώσεις, που αρχικά επικεντρώθηκαν στο σύστημα ποσόστωσης θέσεων εργασίας, είχαν ως αποτέλεσμα σχεδόν 300 νεκρούς, Οι διαδηλωτές ζητούσαν την παραίτηση της Χασίνα και οι ταραχές οδήγησαν σε βίαιες συγκρούσεις και σημαντικές αναταραχές. Ρεπορτάζ αναφέρου, ότι χιλιάδες διαδηλωτές εισέβαλαν στο πρωθυπουργικό μέγαρο, κλιμακώνοντας περαιτέρω την κρίση.

Μετά τις ταραχές, η κυβέρνηση είχε επίσης επιβάλει επ’ αόριστον απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα της Κυριακής και ανακοίνωσε τριήμερο κλείσιμο όλων των εγκαταστάσεων εκτός από τις βασικές υπηρεσίες.

Οι συγκρούσεις σηματοδότησαν μία από τις πιο θανατηφόρες ημέρες από την έναρξη των διαδηλώσεων. Για την αποκατάσταση της τάξης, αναπτύχθηκαν στρατιώτες που εθεάθησαν να ρίχνουν άσφαιρες βολές στον ουρανό για να διαλύσουν το πλήθος, τηρώντας την υπόσχεσή τους να μην χρησιμοποιήσουν πραγματικά πυρομαχικά. Ο αρχηγός του στρατού διαβεβαίωσε ότι η ομαλότητα θα αποκατασταθεί εντός δύο ημερών.

«Ήταν μια ‘Ματωμένη Κυριακή’ σήμερα. Οι κακοποιοί μετέτρεψαν τη βία σε λαϊκή. Οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook, το X.com και το YouTube έχουν μπλοκαριστεί», δήλωσε ο καθηγητής Ναζμούλ Αχσάν Καλιμουλά, πολιτικός σχολιαστής από το Μπαγκλαντές.

Η πρωθυπουργός Χασίνα απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση στους διαδηλωτές που αψηφούν την απαγόρευση κυκλοφορίας. Ο ξάδελφός της, Σεκ Σοχέλ, είδε το σπίτι του να πυρπολείται από διαδηλωτές και ένα άγαλμα του Σεΐχ Μουτζιμπούρ Ρεχμάν βανδαλίστηκε στην περιοχή Ρατζμπάρι. Το γραφείο της Beximco House, μιας μεγάλης φαρμακευτικής εταιρείας, πυρπολήθηκε επίσης.

«Αυτού του είδους οι διαμαρτυρίες είναι πρωτοφανείς στη Ντάκα- το κόμμα της αντιπολίτευσης ενδεχομένως να υποστηρίζεται από μια σημαντική δύναμη εκτός της επικράτειας, η οποία ανέκαθεν αντιτίθεται στην παρούσα κυβέρνηση. Κυκλοφορούν πολλές εκδοχές, αλλά είναι σαφές ότι η κυβέρνηση δεν θα ήθελε να συνεχιστεί αυτή η αναταραχή, καθώς λειτουργεί εις βάρος της. Είναι αβέβαιοι καιροί και μπορεί κανείς να ελπίζει μόνο για ειρήνη», δήλωσε πηγή από το Μπαγκλαντές.

Εν τω μεταξύ, οι ηγέτες των φοιτητών καλούν τους φοιτητές από όλη τη χώρα να διαδηλώσουν στη Ντάκα τη Δευτέρα, μια μέρα νωρίτερα από ό,τι είχε αρχικά προγραμματιστεί. «Θέλουμε οι φοιτητές να χαράξουν ένα μέλλον για το Μπαγκλαντές. Η επανάσταση έχει ήδη ξεκινήσει», δήλωσε ο Πινάκι Μπατατσάρια, εξόριστος ακτιβιστής από το Μπαγκλαντές.

Η κυβέρνηση έχει διασφαλίσει ότι οι βασικές υπηρεσίες, όπως τα νοσοκομεία, το νερό, το φυσικό αέριο και το ηλεκτρικό ρεύμα, θα παραμείνουν αδιάλειπτες κατά τη διάρκεια της απαγόρευσης κυκλοφορίας και του κλεισίματος άλλων εγκαταστάσεων. Έχουν τεθεί περιορισμοί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε μια προσπάθεια να ελεγχθεί η εξάπλωση της βίας.

Μέτρα ασφαλείας και συναγερμός στα σύνορα

Ως απάντηση στην κατάσταση, η Δύναμη Ασφαλείας Συνόρων (BSF) εξέδωσε «υψηλό συναγερμό» για όλες τις μονάδες κατά μήκος των 4.096 χιλιομέτρων των συνόρων Ινδίας-Μπαγκλαντές. Ο εκτελών χρέη Γενικού Διευθυντή της BSF Νταλτζίτ Σινχ Τσαβσαρί και ανώτεροι αξιωματούχοι έφτασαν στην Καλκούτα για να αξιολογήσουν και να ενισχύσουν την ασφάλεια των συνόρων.