Η Κίνα ξεκινά έρευνα κατά των επιδοτήσεων στα γαλακτοκομικά προϊόντα της ΕΕ

331

Το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι ξεκινά έρευνα κατά των επιδοτήσεων σε ορισμένα γαλακτοκομικά προϊόντα που εισάγονται από την ΕΕ από τις 21 Αυγούστου.

Η έρευνα ξεκίνησε ως απάντηση σε αίτηση που υποβλήθηκε από την Ένωση Γαλακτοκομικών της Κίνας και την Ένωση Γαλακτοκομικής Βιομηχανίας της Κίνας εκ μέρους της εγχώριας βιομηχανίας τον Ιούλιο, όπως ανέφερε το υπουργείο σε δήλωση.

Το υπουργείο είπε ότι ζήτησε μια διαβούλευση με την κυβέρνηση της ΕΕ για την έρευνα στις 7 Αυγούστου, η οποία διεξήχθη μια εβδομάδα αργότερα.

Η έρευνα θα εξετάσει ορισμένα γαλακτοκομικά προϊόντα που προέρχονται από την ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των φρέσκων τυριών, του τυροπήγματος και του μπλε τυριού για ανθρώπινη κατανάλωση, και η περίοδος για την έρευνα ορίζεται μεταξύ της 1ης Απριλίου 2023 και της 31ης Μαρτίου 2024.

Θα εξετάσει επίσης οποιαδήποτε ζημιά προκλήθηκε σε συναφείς κινεζικές βιομηχανίες από την 1η Ιανουαρίου 2020 έως τις 31 Μαρτίου 2024, δήλωσε το υπουργείο Εμπορίου.

Θα διερευνηθούν συνολικά 20 επιδοτήσεις της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων εκείνων από την Κοινή Αγροτική Πολιτική του μπλοκ καθώς και προγράμματα επιδοτήσεων που έχουν ξεκινήσει από μέλη της ΕΕ, Αυστρία, Βέλγιο, Κροατία, Τσεχική Δημοκρατία, Φινλανδία, Ιταλία, Ιρλανδία και Ρουμανία.

Η έρευνα αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν από τις 21 Αυγούστου 2025, αλλά μπορεί να παραταθεί για μισό χρόνο υπό ειδικές συνθήκες.