Τσακαλώτος: Είμαστε περήφανοι για την ιστορία μας αλλά για ποια ιστορία;

177

O υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, στην Ολομέλεια για την Κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, tάχθηκε υπέρ των Σοφιστών φιλοσόφων και κατά του Πλάτωνα, διότι όπως είπε, ο δεύτερος δίδασκε πως η δημοκρατία ήταν για λίγους σε αντίθεση με τους σοφιστές.

Στην φιλοσοφικού τύπου ομιλία του ο E. Τσακαλώτος έκανε ένα άλμα στον 20ο αιώνα λέγοντας πως οι Γερμανοί που βάζουν το uber alles, το βάζουν και για τη νύχτα των κρυστάλλων που οδήγησε στο Άουσβιτς και για τους ρομαντικούς ποιητές και συνθέτες.

“Όλοι είμαστε περήφανοι για την ιστορία μας αλλά για ποια ιστορία μας;”, αναρωτήθηκε ο ΥΠΟΙΚ. “Εγώ είμαι περήφανος που το ΕΑΜ κατέβασε κόσμο για να μην παραδοθεί στην Βουλγαρία η ανατολική Μακεδονία, αλλά και τον Φλεβάρη του ’43 για να μην γίνει πολιτική επιστράτευση. Είναι ίδια η ιστορία μας; Δεν το ξέρω. Πρέπει να έχουμε την ίδια ιστορία για να είμαστε όλοι πατριώτες; Δεν το ξέρω”.

Στην συνέχεια ο κ. Τσακαλώτος έκανε ακόμα ένα άλμα και αναφέρθηκε σε άρθρο του κ. Νικηφόρου Διαμαντούρου για τις “δυο Ελλάδες” (την μια καχύποπτη και περίκλειστη και την άλλη εξωστρεφή, υπέρ των μεταρρυθμίσεων και της τεχνολογίας), με την επισήμανση πως δεν συμφωνεί.

“Δεν συμφωνώ γιατί στην παρωχημένη Ελλάδα έβαλε και όσους πιστεύουμε στην ισότητα και τον σοσιαλισμό”, είπε.

“Λες και μπορούσαμε να αυξήσουμε την πίτα πριν την μοιράσουμε”, είπε. “Κι αν κάποιοι μείνουν πίσω, τα δύο τρίτα που λέγαμε παλιά, δεν πειράζει. Όμως ήρθε η κρίση κι αυτό ήταν που κατέρρευσε. Γιατί αυτός ο καπιταλισμός δεν μπορούσε να βοηθήσει όχι τα δύο τρίτα αλλά ούτε και το υπόλοιπο. Και κυριάρχησε η ανισότητα. Και τώρα βρήκανε την γλύκα του συντηρητισμού και τον μετατρέψανε σε εθνικισμό. Γιατί σας κάνει εντύπωση πως η Νέα Δημοκρατία πάει πιο δεξιά;”.