Η Κίνα εκτόξευσε δύο δορυφόρους πλοήγησης Μπεϊντόου

50

Η Κίνα εκτόξευσε την Πέμπτη δύο νέους δορυφόρους για το Δορυφορικό Σύστημα Πλοήγησης Μπεϊντόου-3 (BeiDou-3 Navigation Satellite System, BDS-3) από το Κέντρο Δορυφορικής Εκτόξευσης Σιτσάνγκ στην επαρχία Σετσουάν.

Οι δύο δορυφόροι, ο 59ος και ο 60ός δορυφόρος της οικογένειας Μπεϊντόου, εκτοξεύθηκαν στις 9:14 π.μ. (ώρα Πεκίνου) από έναν πύραυλο-φορέα Long March-3B και το ανώτερο στάδιο Γιουαντζένγκ-1 προσαρτημένο στον πύραυλο-φορέα.

Πρόκειται για τη δεύτερη ομάδα δορυφόρων μέσης γήινης τροχιάς (medium Earth orbit, MEO) που εκτοξεύονται από την επίσημη ανάθεση του BDS-3 για την παροχή υπηρεσιών δορυφορικής πλοήγησης σε όλο τον κόσμο. Μετά την είσοδό τους σε τροχιά και την ολοκλήρωση των δοκιμών σε τροχιά, θα συνδεθούν με το σύστημα BDS.

Σε σύγκριση με την προηγούμενη ομάδα δορυφόρων MEO, οι νέοι αυτοί δορυφόροι διαθέτουν αναβαθμισμένα ατομικά ρολόγια επί του σκάφους και νέους τερματικούς σταθμούς διαδορυφορικής σύνδεσης.

Θα βελτιώσουν περαιτέρω την αξιοπιστία του συστήματος BDS-3 και την απόδοση του συστήματος εντοπισμού θέσης, πλοήγησης και χρονομέτρησης, των παγκόσμιων επικοινωνιών σύντομων μηνυμάτων και άλλων υπηρεσιών.

Οι δορυφόροι θα χρησιμοποιηθούν επίσης για δοκιμές νέας τεχνολογίας για το σύστημα BDS επόμενης γενιάς, σύμφωνα με το Γραφείο Δορυφορικής Πλοήγησης της Κίνας.