Jerusalem Post: Κάθε άλλο παρά τυχαία ή εσπευσμένη ήταν η έκρηξη των βομβητών της Χεζμπολάχ

62

Η έκρηξη των βομβητών στον Λίβανο που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο ή τον τραυματισμό εκατοντάδων μελών της Χεζμπολάχ έχει ήδη καταγραφεί ως ένα από τα εντυπωσιακότερα χτυπήματα που έχουν γίνει ποτέ.

Τα σενάρια για το πώς «φυτεύτηκαν» και τι εκρηκτικά στους βομβητές των μελών της Χεζμπολάχ είναι αναρίθμητα. Ένα από τα κύρια σενάρια θέλει το Ισραήλ – που επισήμως δεν έχει αναλάβει την ευθύνη – να επίσπευσε το εγχείρημα, υπό τον φόβο ότι αυτό κινδύνευε να αποκαλυφθεί.

Όμως η Jerusalem Post παρουσιάζει ένα τελείως διαφορετικό σενάριο, επικαλούμενη καλά πληροφορημένες πηγές τόσο στο Ισραήλ, όσο και Δυτικές χώρες, υπονοώντας πως οι εκρήξεις έγιναν την συγκεκριμένη στιγμή ώστε να αναγκάσουν κορυφαία στελέχη της Χεζμπολάχ να βγουν στην «επιφάνεια» ώστε να μπορέσει ο ισραηλινός στρατός να τα εξοντώσει.

Σε ένα άρθρο που υπογράφει ο Yonah Jeremy Bob, επικεφαλής των πολεμικών ανταποκριτών της Jerusalem Post και αναλυτής, αναφέρεται ότι η πυροδότηση των βομβητών δεν ήταν προϊόν διαρροής κάποιας πληροφορίας, αλλά ένα σχέδιο που εξυφαινόταν σε βάθος χρόνου.

Ο Yonah Jeremy Bob υποστηρίζει ότι το κυρίαρχο αφήγημα πολλών δυτικών μέσων ενημέρωσης, ότι δηλαδή ορισμένοι πράκτορες της Χεζμπολάχ είχαν αποκαλύψει πτυχές του σαμποτάζ και υπήρχε ο κίνδυνος τα μέλη της οργάνωσης να απαλλαγούν από τις ηλεκτρονικές συσκευές δεν ευσταθεί.

Αντιθέτως «η Post έμαθε ότι όποιος προκάλεσε το σαμποτάζ επέλεξε προσεκτικά το χρονοδιάγραμμα και όχι λόγω κάποιας ξαφνικής ανακάλυψης από τη Χεζμπολάχ», αναφέρει ο αρθρογράφος.

Κατά την Jerusalem Post η πυροδότηση των βομβητών ήταν όχι το επιστέγασμα, αλλά η αφετηρία για να προχωρήσει ο ισραηλινός στρατός σε κάτι πολύ σημαντικότερο.

«Χωρίς βομβητές και κινητά τηλέφωνα για επικοινωνία, ξαφνικά, ο διοικητής των ειδικών δυνάμεων Ραντουάν της Χεζμπολάχ, Ιμπραήμ Ακίλ, και περίπου 20 από τους κορυφαίους υποδιοικητές του έπρεπε να συναντηθούν αυτοπροσώπως για να αναπτύξουν σχέδια αντιποίνων. Όταν το έκαναν την Παρασκευή, ο IDF σκότωσε τον Ακίλ και κάπου μεταξύ 13 και 15 άλλων κρίσιμων υποδιοικητών», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Επιπλέον από την περασμένη Πέμπτη έως σήμερα Κυριακή, οι IDF πραγματοποίησαν τέσσερα μεγάλα κύματα επιθέσεων, μειώνοντας δραστικά το απόθεμα εκτοξευτών ρουκετών της Χεζμπολάχ, καθώς κατέστρεψε πάνω από 500 εξ αυτών και πολλές χιλιάδες ρουκέτες.

Σχετικά με το πώς «παγιδεύτηκαν» οι βομβητές και οι ασύρματοι, η Jerusalem Post παρουσιάζει επίσης μια τελείως διαφορετική εκδοχή από τις επικρατούσες.

«Τα περισσότερα ρεπορτάζ ανέφεραν ότι μικρές ποσότητες εκρηκτικών υλών τοποθετήθηκαν στις ηλεκτρονικές συσκευές από άγνωστους πράκτορες που εργάζονταν σε μια εικονική εταιρεία που παρουσιαζόταν ως μέρος μιας ουγγρικής εταιρείας, η οποία είχε άδεια από μια ταϊβανέζικη εταιρεία, προκειμένου να παράγει και να διανέμει τους μηχανισμούς. Ωστόσο, ορισμένες πηγές δήλωσαν στην Post ότι το σαμποτάζ θα ήταν πιθανότατα εφικτό «παίζοντας» με το λίθιο σε αυτές τις συσκευές, κάτι που οποιοσδήποτε μηχανικός ενός συγκεκριμένου επιπέδου θα μπορούσε να κάνει».

Κατά τον Yonah Jeremy Bob εάν κάποιος μπορούσε να «πειράξει» ηλεκτρονικά την συσκευή ώστε το ρεύμα να πηγαίνει μονόδρομα από τον έναν πόλο της μπαταρίας στον άλλο, αντί να εναλάσσεται, αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα να προκληθεί βραχυκύκλωμα το οποίο με τη σειρά του να πυροδοτήσει την έκρηξη της μπαταρίας.

Πηγή: OnAlert.GR