ΣΥΡΙΖΑ: Προανήγγειλε υποψηφιότητα ο Στέφανος Κασσελάκης – «Ο δικός μας ΣΥΡΙΖΑ – Είμαι εδώ»

73

Στέφανος Κασσελάκης: Με μια φωτογραφία του, αλλά και το σύνθημα «Ο δικός μας ΣΥΡΙΖΑ – Είμαι εδώ» επανεμφανίστηκε στα social media ο έκπτωτος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σε μια προαναγγελία της ανακοίνωσης της υποψηφιότητάς του για την ηγεσία του κόμματος.

Το οριστικό χρονοδιάγραμμα των εκλογικών διαδικασιών

Το χρονοδιάγραμμα των εσωκομματικών διαδικασιών για την εκλογή νέας ηγεσίας έχει ήδη οριστεί και περιλαμβάνει κρίσιμες ημερομηνίες για τα επόμενα βήματα. Σύμφωνα με το πρόγραμμα:

  • 5 Οκτωβρίου: Θα πραγματοποιηθεί νέα συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.
  • 6 Οκτωβρίου: Ξεκινά ο προσυνεδριακός διάλογος στις οργανώσεις του κόμματος.
  • 11 Οκτωβρίου: Ημερομηνία λήξης για την εγγραφή μελών που θα συμμετάσχουν στις εκλογές Συνέδρων.
  • 19-20 Οκτωβρίου: Θα διεξαχθούν οι εκλογές των Συνέδρων, με την αναλογία να διαμορφώνεται με βάση τον κανόνα του 1/40 επί των εγγεγραμμένων μελών, όπως ίσχυε και στο Συνέδριο του Φεβρουαρίου.
  • 24 Οκτωβρίου: Είναι η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή υποψηφιοτήτων για την Προεδρία του κόμματος.
  • 1-3 Νοεμβρίου: Θα πραγματοποιηθεί το Έκτακτο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, κατά το οποίο θα ανακηρυχθούν επίσημα οι υποψηφιότητες για την ηγεσία.
  • 24 Νοεμβρίου: Θα διεξαχθεί ο πρώτος γύρος των εκλογών για την εκλογή Προέδρου και τη νέα Κεντρική Επιτροπή.
  • 1 Δεκεμβρίου: Εφόσον χρειαστεί, θα πραγματοποιηθεί ο δεύτερος γύρος των εκλογών για την ανάδειξη του νέου Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

ΣΥΡΙΖΑ: Δύο μάχες πριν από τη νέα διάσπαση

Ως το Συνέδριο που θα γίνει 1-3 Νοεμβρίου, οι συριζαίοι θα συνεχίζουν να «σφάζονται». Στο Συνέδριο θα λύσουν αναγκαστικά τους λογαριασμούς τους, πριν από τη νέα προεδρική εκλογή που θα γίνει 24 Νοεμβρίου και 1 Δεκεμβρίου, με πιο ισχυρό ενδεχόμενο ο νικητής να παραλάβει ένα βαριά τραυματισμένο κόμμα και να έχει να διαχειριστεί μία νέα διάσπαση.

Οι «87» του «αόρατου» Τσίπρα πανηγυρίζουν επειδή ως προς τον οδικό χάρτη αποφασίστηκε να τηρηθούν οι προβλέψεις της εισήγησης της Πολιτικής Γραμματείας για Συνέδριο 1-3 Νοεμβρίου και προεδρικές εκλογές 24 Νοεμβρίου κι αν χρειαστεί β’ γύρος την 1η Δεκεμβρίου.

Τόσο οι «Κασσελίστας» όσο και ο Πολάκης που ζήτησαν επίσπευση κατά έναν μήνα περίπου και διαφώνησαν στην εκλογή νέων συνέδρων, που τελικά θα γίνει στις 19 και 20 Οκτωβρίου, έχασαν. Οπως λένε όμως, έχασαν μία μάχη και όχι τον πόλεμο.

Την τελευταία στιγμή, οι «87» του Τσίπρα κατάφεραν να βάλουν και άλλη μία προϋπόθεση για την κατάθεση υποψηφιότητας για την αρχηγία, αφού δίπλα στη συλλογή των 30 μοναδικών υπογραφών έβαλαν και την υποβολή «πόθεν έσχες». Με πρόταση Χρήστου Σπίρτζη που πέρασε με 87-84.

Οι «Κασσελίστας» ισχυρίζονται πως δεν έχει διευκρινιστεί ποιος θα ελέγξει τα «πόθεν έσχες» και αν αρκεί η δημοσιοποίησή τους ή η κατάθεση στις αρμόδιες δημόσιες αρχές και θεωρούν ότι πρόκειται για «φωτογραφική» απόφαση που στοχεύει στον Στέφανο Κασσελάκη, για τον οποίο ακόμα υποστηρίζουν ότι δεν υποχρεούται σε υποβολή «πόθεν έσχες».

Ο νέος εκπρόσωπος Τύπου, Παυσανίας Παπαγεωργίου, ισχυρίστηκε ότι η υποβολή «πόθεν έσχες» δεν έχει κατατεθεί ως προϋπόθεση υποψηφιότητας, αλλά ψηφίστηκε να συνοδεύεται η κατάθεση υποψηφιότητας και από το «πόθεν έσχες». «Εάν δεν υπάρχει, θα το δούμε τότε», είπε. «Το «πόθεν έσχες» θα είναι ένα συνοδευτικό έγγραφο. Δεν θα γίνεται έλεγχος. Υποψηφιότητες κατατίθενται πριν από το Συνέδριο, άρα λεπτομέρειες θα μπουν μαζί με την υποψηφιότητα στο Συνέδριο. Τα έγγραφα όλα που θα συνοδεύουν την υποψηφιότητα θα επικυρωθούν από το Συνέδριο», κατέληξε, μπερδεύοντας ακόμα περισσότερο τα πράγματα.

Οι «Κασσελίστας» πάντως αμφισβητούν ότι η ΚΟΕΣ και κατόπιν η Κεντρική Επιτροπή είναι αυτή που αποφασίζει για τις υποψηφιότητες και υποστηρίζουν ότι για όλα είναι υπεύθυνο το Συνέδριο και εκεί θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.

Συνέδριο, το οποίο δεν θα έχει καταστατικό χαρακτήρα, όπως πρότεινε ο Νίκος Παππάς και αυτό είναι κάτι που ενίσχυσε τους «Κασσελίστας», οι οποίοι ατύπως κατήγγειλαν ότι όσοι ήθελαν το Συνέδριο να έχει και καταστατικό χαρακτήρα, το έκαναν για να εισαγάγουν νέους όρους και προϋποθέσεις για να δυσκολέψουν την υποψηφιότητα Κασσελάκη. Οι «Κασσελίστας» επίσης εκτιμούν ότι η εισήγηση για εκλογή νέας Κεντρικής Επιτροπής όχι αμέσως μετά την προεδρική εκλογή που έχουν προτείνει εκείνοι και ο Πολάκης, αλλά τον Ιανουάριο, πέρασε για να καταστεί ο νέος πρόεδρος όμηρος του κομματικού συστήματος που ελέγχει ο Αλέξης Τσίπρας.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, υπερψηφίστηκε η πρόταση του Θανάση Θεοχαρόπουλου να συμπεριληφθεί στην απόφαση της Κ.Ε. η εξής προσθήκη: «Στο πλαίσιο αυτό, συμπεριφορές που προσβάλλουν την προσωπικότητα στελεχών και μελών του κόμματος και μάλιστα για συλλογικές αποφάσεις των οργάνων, όπως αναφορές σε «κουκουλοφόρους», «πραξικοπηματίες», «εκτροπές», όπως και κάθε άλλη μορφή στοχοποίησης, είναι καταδικαστέες και δεν έχουν καμιά σχέση με την Αριστερά».

Οι γραμμές των στρατοπέδων και ο πόλεμος της Αρτας

Οι «87» του Τσίπρα πανηγυρίζουν επειδή κατάφεραν να περάσουν όλες τις γραμμές τους στη συνεδρίαση της Kεντρικής Επιτροπής και για το χρονοδιάγραμμα ως την προεδρική εκλογή και για το έκτακτο Συνέδριο και για τα μετά της προεδρικής εκλογής. Την ίδια στιγμή, στους «Κασσελίστας» επικρατεί η άποψη πως είναι τόσο εμφανές στον απλό ψηφοφόρο του ΣΥΡΙΖΑ το ότι το κομματικό σύστημα προσπαθεί να βάλει εμπόδια και τελικά να αποκλείσει την υποψηφιότητα του Στέφανου Κασσελάκη, που εφόσον ο έκπτωτος πρόεδρος καταφέρει να περάσει τα εμπόδια και να επικυρωθεί η υποψηφιότητά του, ο κόσμος θα τον επιβραβεύσει και στις εκλογές θα θριαμβεύσει.

«Η απόπειρα να χειραγωγηθεί η εκλογή προέδρου, αλλά πια και των νέων οργάνων, συνεχίστηκε και στη σημερινή συνεδρίαση της Κ.Ε. από ορισμένους. Το Συνέδριο, που είναι το ανώτατο όργανο, θα λάβει τις τελικές αποφάσεις για όλα και η ελληνική κοινωνία ήδη διαπιστώνει ενεή την αγωνιώδη προσπάθεια κάποιων να κρατηθούν στις καρέκλες τους και να θέσουν σε ομηρία τον πρόεδρο που θα εκλέξει η κοινωνία ξανά κόντρα στις βουλήσεις της γραφειοκρατίας», ήταν η ενδεικτική δήλωση της Νίνας Κασιμάτη, που ανήκει στο «κασσελακικό» στρατόπεδο.

«Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο μία πολύ επώδυνη διαδικασία της Κεντρικής Επιτροπής, η οποία κατέληξε κατά πλειοψηφία σε κάποιες αποφάσεις. Η Κεντρική Επιτροπή δεν δέχτηκε την πρόταση που έκανα για επίσπευση των διαδικασιών και του Συνεδρίου ανακήρυξης υποψηφιοτήτων και των ημερομηνιών για τις εκλογές, που συνεχίζω να θεωρώ ότι αυτό θα έδινε μια πιο άμεση λύση στην κρίση την οποία αντιμετωπίζουμε τώρα. Από κει και πέρα η πλειοψηφία αποφάσισε, εγώ προσωπικά θα οργανώσω και θα οργώσω όλη τη χώρα προκειμένου να φέρω το μήνυμα ενός προγραμματικού λόγου για την ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος πρέπει πραγματικά να τιμήσει τον ρόλο του ως αξιωματική αντιπολίτευση. Είναι δύσκολη διαδρομή, αλλά θα την περπατήσουμε και θα βγούμε νικητές», είπε από την πλευρά του ο Παύλος Πολάκης.

Το Σάββατο της Κεντρικής Επιτροπής, όταν στα social media ανέβαιναν φωτογραφίες από τη συνεδρίαση και μεταφέρονταν οι εξελίξεις από τις ψηφοφορίες, τις αιχμές, τους καβγάδες κ.λπ., ο έκπτωτος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασελάκης, ανέβαζε φωτογραφίες από την Αρτα, όπου βρισκόταν σε περιοδεία.

Η σχετική επιλογή δεν έμεινε ασχολίαστη από την Όλγα Γεροβασίλη, η οποία κατάγεται από την Αρτα και έγραψε στο Χ: «Η ανασφάλεια στην πολιτική είναι ένδειξη αδυναμίας. Ο Στέφανος Κασσελάκης θα μπορούσε να επισκεφτεί την Αρτα μια άλλη ημέρα και όχι την ώρα της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος που θέλει να ηγηθεί εκ νέου. Εξάλλου στην Αρτα είμαστε φιλόξενοι άνθρωποι».

Έκπληξη από Γεροβασίλη: Δεν θα είμαι υποψήφια πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Να κάνουμε τα πάντα να μην ξαναβγεί ο Κασσελάκης

Η Όλγα Γεροβασίλη μιλώντας το πρωί της Δευτέρας (23/09), στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα», ξεκαθάρισε ότι δεν θα είναι υποψήφια πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Η Όλγα Γεροβασίλη ξεκαθάρισε ότι δεν θα μετέχει στην εκλογική κούρσα, επεσήμανε ότι «ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ έδειξε μεγάλη ανοχή στον Στέφανο Κασσελάκη. Πρέπει να κάνουμε τα πάντα ώστε να μην κερδίσει ξανά, θα συστρατευθώ για αυτόν τον σκοπό».

«Οι υποψήφιοι μπορεί να είναι παραπάνω από ένας, αλλά η δική μου αντίληψη είναι ότι θα έπρεπε να είναι ένας. Δεν μπορώ να απαντήσω για τον κ. Φάμελλο, και εγώ περιμένω τον ίδιο να απαντήσει. Έχουν γίνει πολλές συζητήσεις και πρέπει να βρεθεί η καλύτερη λύση. Σήμερα είμαστε εδώ για να προχωρήσουμε μπροστά, και πρέπει να δούμε τα μείζονα».

Όπως τόνισε, πως την επόμενη εβδομάδα θα ξεκαθαρίσουν όλα. «Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Μόνο ένα έχει κλείσει, ότι σήμερα η πλειοψηφία των μελών του ΣΥΡΙΖΑ και της Κεντρικής Επιτροπής, που είναι απευθείας εκλεγμένη από την βάση, και δεν έχει λήξει η θητεία της όπως λέγεται, είναι το όργανο το οποίο αμφισβήτησε και έβαλε ένα «στοπ» στην προεδρία του Στέφανου Κασσελάκη».

Πηγή: Eleftherostypos.GR