Ο Ζελένσκι θα παρουσιάσει “Σχέδιο Νίκης” στους Μπάιντεν, Χάρις και Τραμπ

59

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έφτασε την Κυριακή στις Ηνωμένες Πολιτείες για μια κρίσιμη επίσκεψη προκειμένου να παρουσιάσει το σχέδιο του Κιέβου για τον τερματισμό δυόμισι ετών πολέμου με τη Ρωσία.

Ο Ζελένσκι θα παρουσιάσει τις προτάσεις του – τις οποίες αποκαλεί «σχέδιο νίκης» – στον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, καθώς και στους υποψήφιους για τις προεδρικές εκλογές Καμάλα Χάρις και Ντόναλντ Τραμπ.

Η επίσκεψη έρχεται μετά από ένα καλοκαίρι έντονων μαχών: με τη Μόσχα να προελαύνει γρήγορα στην ανατολική Ουκρανία και το Κίεβο να κρατάει τμήματα της ρωσικής περιοχής του Κουρσκ.

Έρχεται επίσης καθώς το Κίεβο πιέζει εδώ και εβδομάδες τη Δύση να του επιτρέψει να χρησιμοποιήσει όπλα μεγάλου βεληνεκούς για να πλήξει στόχους βαθιά μέσα στη Ρωσία – μέχρι στιγμής χωρίς αποτέλεσμα.

Όταν συναντηθούν στον Λευκό Οίκο την Πέμπτη, ο Ζελένσκι αναμένεται να προσπαθήσει να πείσει τον Μπάιντεν να αλλάξει γνώμη.

Στο πρώτο σκέλος της επίσκεψής του στις ΗΠΑ, ο πρόεδρος της Ουκρανίας επισκέφθηκε την Κυριακή ένα εργοστάσιο στην Πενσυλβάνια, το οποίο παράγει τα άκρως απαραίτητα βλήματα πυροβολικού των 155 χιλιοστών.

«Ξεκίνησα την επίσκεψή μου στις Ηνωμένες Πολιτείες εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη μου σε όλους τους εργαζόμενους στο εργοστάσιο», ανέφερε ο Ζελένσκι την Κυριακή σε ανάρτησή του στο X, πρώην Twitter.

Η ανάρτηση περιελάμβανε φωτογραφίες του με τον ίδιο να σφίγγει τα χέρια με εργαζόμενους στο εργοστάσιο, όπου, όπως είπε, η παραγωγή είχε αυξηθεί.

«Είναι σε μέρη όπως αυτό όπου μπορείς πραγματικά να αισθανθείς ότι ο δημοκρατικός κόσμος μπορεί να επικρατήσει», έγραψε.

Στη συνέχεια θα ταξιδέψει στη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον.

Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι οι επόμενες εβδομάδες θα κρίνουν πώς θα τελειώσουν οι μάχες που διαρκούν πάνω από 30 μήνες και έχουν σκοτώσει χιλιάδες ανθρώπους.

«Τώρα καθορίζεται ποια θα είναι η κληρονομιά της σημερινής γενιάς ηγετών των κρατών. Αυτοί που βρίσκονται στα υψηλότερα αξιώματα», είπε.

Σε σχόλια πριν από το ταξίδι του, ο Ζελένσκι δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχουν δώσει στην Ουκρανία άδεια να χρησιμοποιήσει τα όπλα μεγάλου βεληνεκούς, καθώς φοβούνται κλιμάκωση, αλλά άφησε να εννοηθεί ότι δεν έχει εγκαταλείψει την ελπίδα.

«Είχαμε κάποιες αποφάσεις στην ιστορία της σχέσης μας με τον Μπάιντεν – πολύ ενδιαφέροντες και δύσκολους διαλόγους», δήλωσε ο Ζελένσκι νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, προσθέτοντας: «Αργότερα άλλαξε την άποψή του».

Η Μόσχα έχει δηλώσει ότι θεωρεί ένα τέτοιο πράσινο φως ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ βρίσκονται «σε πόλεμο» με τη Ρωσία.

Ένας στενός σύμβουλος του Μπάιντεν δήλωσε αυτό το μήνα ότι ο Αμερικανός ηγέτης θα χρησιμοποιήσει τον εναπομείναντα χρόνο της θητείας του για να «θέσει την Ουκρανία στην καλύτερη δυνατή θέση για να επικρατήσει».

Δεν έχουν δημοσιοποιηθεί λεπτομέρειες σχετικά με το σχέδιο της Ουκρανίας.

Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι ο Μπάιντεν θα είναι ο πρώτος ξένος ηγέτης που θα δει το σχέδιο «στο σύνολό του» – λέγοντας ότι στη συνέχεια θα παρουσιαστεί επίσης σε «όλους τους ηγέτες των χωρών-εταίρων μας».

Ο Ζελένσκι σχεδιάζει να παρουσιάσει τις προτάσεις στο αμερικανικό Κογκρέσο, την Χάρις και τον Τραμπ. Ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι θα συναντηθεί με την Δημοκρατική αντιπρόεδρο Χάρις ξεχωριστά από τον Μπάιντεν, και ο Ζελένσκι δήλωσε ότι αναμένει να συναντηθεί με τον Ρεπουμπλικάνο Τραμπ την Πέμπτη ή την Παρασκευή.

Η Χάρις έχει δηλώσει ότι θα συνεχίσει την πολιτική του Μπάιντεν για την Ουκρανία, ενώ ο Τραμπ έχει ασκήσει έντονη κριτική στα τεράστια πακέτα βοήθειας της Ουάσινγκτον προς το Κίεβο.

Ο Ζελένσκι δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι το σχέδιο προβλέπει ότι «ο πόλεμος δεν θα επιστρέψει και πάλι σε εμάς με ένα ακόμη μεγαλύτερο κύμα» τα επόμενα χρόνια.

Είπε ότι το Κίεβο σχεδιάζει να πραγματοποιήσει συναντήσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του φθινοπώρου και ότι «ολόκληρο το σχέδιο» θα είναι έτοιμο μέχρι τις «αρχές Νοεμβρίου».

Οι προτάσεις, δήλωσε στα μέσα ενημέρωσης την Παρασκευή, προβλέπουν «γρήγορα και συγκεκριμένα βήματα από τους στρατηγικούς μας εταίρους».

Ένα από αυτά τα βήματα, είπε, «σχετίζεται με την ενίσχυση των οπλικών δυνατοτήτων της Ουκρανίας», ενώ ένα άλλο απαιτεί μια «ξεκάθαρη θέση για την Ουκρανία στην παγκόσμια αρχιτεκτονική ασφαλείας».

Ο Ζελένσκι δήλωσε επίσης ότι σχεδιάζει να προσκαλέσει τη Ρωσία σε μια πιθανή δεύτερη διεθνή σύνοδο κορυφής για την ειρήνη τον Νοέμβριο.

Αλλά η Μόσχα αυτό το Σαββατοκύριακο δήλωσε ότι δεν θα συμμετάσχει και αναφέρθηκε στους όρους του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν για να ξεκινήσει συνομιλίες: να παραδώσει η Ουκρανία τέσσερις από τις περιοχές της.

«Νομίζω ότι και οι δύο εξακολουθούν να ποντάρουν στην πιθανότητα μιας στρατιωτικής νίκης», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στο CNN την Κυριακή.

Οι ρωσικές επιθέσεις στην Ουκρανία σκότωσαν έξι ανθρώπους -μεταξύ των οποίων δύο παιδιά- αυτό το Σαββατοκύριακο, ενώ ένα χτύπημα στην πόλη Χάρκοβο τραυμάτισε 21 ανθρώπους σε μια κατοικημένη γειτονιά.

Η Ουκρανία δήλωσε ότι χτύπησε δύο αποθήκες όπλων στη Ρωσία, με τον στρατό του Κιέβου να λέει ότι χτύπησε μια σημαντική βάση αποθήκευσης πυρομαχικών, σημαντική για την υλικοτεχνική υποδομή του ρωσικού στρατού για την εισβολή του.

Πηγή: Breitbart.com