Η Ιρλανδία απορρίπτει το σχέδιο για νέο νόμο περί ρητορικής μίσους

60

 

Η κυβέρνηση συνασπισμού του Δουβλίνου θα απορρίψει τα πιο αμφιλεγόμενα μέρη της επικείμενης νομοθεσία η οποία θα εισήγαγε νόμους για τη ρητορική μίσους – και, λένε οι επικριτές, εισήγαγε το έγκλημα σκέψης στο ιρλανδικό δίκαιο.

Η υπουργός Δικαιοσύνης Helen McEntee (Fine Gael) υποσχέθηκε να αφαιρέσει συγκεκριμένες προτάσεις για την υποκίνηση μίσους – αφήνοντας παράλληλα άθικτα τα μέρη της νομοθεσίας που αφορούν το “έγκλημα μίσους”. Με άλλα λόγια, ο νόμος θα εστιάζει πλέον στα “εγκλήματα μίσους”, όπως η βία με κίνητρα μίσους, ενώ θα αφήνει ατιμώρητη την ομιλία.

Πριν από δύο χρόνια, η κυβέρνηση προσπάθησε να περάσει εσπευσμένα νέους νόμους “κατάλληλους για την ψηφιακή εποχή”. Μετά από ταραχές σε όλη την Ιρλανδία, αυτοί θα περιλάμβαναν ακόμη και ποινές για τη λήψη “μισητού” περιεχομένου σε ιδιωτικά διαδικτυακά μηνύματα.

Οι προτάσεις οδήγησαν σε σοβαρές αντιδράσεις, με τον ιδιοκτήτη του X Elon Musk να υπόσχεται να χρηματοδοτήσει τη νομική υπεράσπιση οποιουδήποτε βρεθεί αντιμέτωπος με τους νέους νόμους. Δημοσκοπήσεις έδειξε ότι η αντίθεση στους νέους νόμους ήταν περίπου 70%.

Οι TDs (βουλευτές) και οι γερουσιαστές αναστατώθηκαν επίσης από την αποτυχία του νομοσχεδίου για τη ρητορική μίσους να ορίσει το “μίσος” -και αντιτάχθηκαν στη μετατροπή της απλής κατοχής υλικού σε αδίκημα.

Η ανεξάρτητη βουλευτής Carol Nolan σχολίασε την απόφαση

«Μια νίκη για την ελευθερία του λόγου και μια ολέθρια πολιτική και ιδεολογική ήττα για τον υπουργό McEntee και μια κυβέρνηση που έπρεπε να πιεστεί να αποδεχθεί την ισχύ βασικών δημοκρατικών κανόνων.»

Με τον υπουργό McEntee να είναι πλέον πιθανό να αφαιρέσει από τη νομοθεσία την υποκίνηση σε βία και μίσος, φαίνεται ότι η ενδεχόμενη νομοθεσία θα είναι πολύ λιγότερο δρακόντεια από ό,τι είχε αρχικά σχεδιαστεί.

Οι επικείμενες βουλευτικές εκλογές θα μπορούσαν ενδεχομένως να έχουν κάποια σχέση με το γεγονός ότι η κυβέρνηση υπαναχώρησε από την εξαιρετικά αμφισβητούμενη πρόταση.

Οι επόμενες εκλογές στο ιρλανδικό κοινοβούλιο πρέπει να διεξαχθούν το αργότερο τον Μάρτιο του 2025, αλλά πρόσφατες δημοσκοπήσεις που δίνουν στον πρωθυπουργό Σάιμον Χάρις 55% αποδοχή και στο κόμμα του, Fine Gael, 55%. τέσσερις μονάδες άνοδο στην υποστήριξη των ψηφοφόρων από τον Μάιο -σε 27%- είναι πιθανό να τον ωθήσει να προκηρύξει πρόωρες γενικές εκλογές. Το Sinn Fein υπό τη Mary Lou McDonald συγκέντρωσε ποσοστό 20%, το χαμηλότερο αποτέλεσμά του από την εποχή πριν από τις γενικές εκλογές του 2020.