Νύχτα τρόμου στη Μέση Ανατολή: Σχεδόν 500 οι νεκροί στο Λίβανο – Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί

58

Δεν έχουν τέλος οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, εναντίον της Χεζμπολάχ στο Λίβανο. Μέχρι στιγμής, τουλάχιστον 492 άνθρωποι έχουν οδηγηθεί στο θάνατο, ανάμεσά τους 35 παιδιά, ενώ περίπου 1.645 έχουν τραυματιστεί σύμφωνα με τις αρχές της χώρας. Από την πλευρά της, η Χεζμπολάχ απαντάει με σποραδικές ρίψεις ρουκετών.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες εξέφρασε την ανησυχία του σχετικά με τον αριθμό των θυμάτων στο νότιο και στο ανατολικό Λίβανο. Στη Νέα Υόρκη, όπου διεξάγεται η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Νοέλ Μπαρό ανακοίνωσε τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδος) πως το Παρίσι θα ζητήσει έκτακτη «σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας για τον Λίβανο εντός της εβδομάδας». «Βρισκόμαστε στα πρόθυρα ολοκληρωτικού πολέμου», προειδοποίησε από την πλευρά του ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ.

 

Η επιχείρηση του Νετανιάχου

Σύμφωνα με το Ισραήλ, στην επιχείρηση που βαφτίστηκε «Northern Arrows» («βέλη του βορρά») χτυπήθηκαν «περίπου 1.600 θέσεις των τρομοκρατών» στο νότιο Λίβανο και στην κοιλάδα Μπεκάα, ανάμεσά τους «εκατοντάδες στόχοι» που χτυπήθηκαν «τις τελευταίες ώρες».

Σε βίντεο ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου κάλεσε χθες τους πολίτες τους Λιβάνου να «απομακρυνθούν από επικίνδυνες ζώνες» ώσπου να τελειώσει «η επιχείρηση».

Από την άλλη ο λιβάνιος πρωθυπουργός Νατζίμπ Μικάτι κατήγγειλε «σχέδιο καταστροφής» της χώρας του, όπου τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά σήμερα. «Έγινε καταστροφή, σφαγή», είπε ο Τζαμάλ Μπαντράν, γιατρός σε νοσοκομείο στη Ναμπάτια (νότια) και συμπλήρωσε: «Οι βομβαρδισμοί δεν σταματούν, μας βομβαρδίζουν ακόμη κι ενώ κάνουμε διακομιδές τραυματιών».

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, χιλιάδες οικογένειες τράπηκαν σε φυγή από τους τομείς που βομβαρδίζονταν. Εκτοπισμένοι πλημμύρισαν την πρωτεύουσα και τη Σαΐντα, όπου πολλοί βρήκαν καταφύγιο σε κέντρα υποδοχής, διαπίστωσαν φωτοειδησεογράφοι.

Σε σχολείο στη Σαΐντα, ο Χασάν Μπαντζάκ εξήγησε πως δεν είχε αποφασίσει να φύγει από τον τόπο του «από την έναρξη του πολέμου και των βομβαρδισμών του ισραηλινού εχθρού», από τον Οκτώβριο του 2023, όμως χθες, «όταν οι βομβαρδισμοί εντάθηκαν και μας πλησίασαν, τα παιδιά φοβήθηκαν και αποφασίσαμε να φύγουμε».