IMEC: Ο οικονομικός διάδρομος Ινδίας – Ευρώπης και η κοινή δήλωση ΗΠΑ – ΗΑΕ που αφορά άμεσα την Ελλάδα

91

Ξεχωριστή σημασία έχει μια είδηση που αφορά στον Οικονομικό Διάδρομο Ινδίας – Μέσης Ανατολής – Ευρώπης (India-Middle East-Europe Economic Corridor [IMEC]) που πέρασε στο περιθώριο της επικαιρότητας μέσα στον κυκεώνα των δραματικών εξελίξεων στη Μέση Ανατολή.

Την 23η Σεπτεμβρίου ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, συναντήθηκε με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ. Στην κοινή δήλωση που εξέδωσαν γίνεται ειδική αναφορά στον IMEC, συμπεριλαμβάνοντας μάλιστα την Ελλάδα.

Συγκεκριμένα η κοινή δήλωση αναφέρει:

«Οι ηγέτες εξέτασαν την πρόοδο των προσπαθειών για την οικοδόμηση ενός πιο διασυνδεδεμένου, ολοκληρωμένου κόσμου όσον αφορά τη δέσμευση για ασφαλείς και ανθεκτικές αλυσίδες εφοδιασμού μέσω της εταιρικής σχέσης για παγκόσμιες υποδομές και επενδύσεις.

Η Αυτού Υψηλότητα ο Πρόεδρος Σεΐχης Mohamed bin Zayed και ο Πρόεδρος Biden συζήτησαν την πρόοδο στον Οικονομικό Διάδρομο Ινδίας – Μέσης Ανατολής – Ευρώπης (IMEC) που ξεκίνησε στη σύνοδο κορυφής των ηγετών της G20 το 2023 στο Νέο Δελχί μαζί με τους ηγέτες της Ινδίας, της Σαουδικής Αραβίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι ηγέτες επιβεβαίωσαν ότι ο διάδρομος – που συνδέει την Ινδία με την Ευρώπη ακτοπλοϊκά και σιδηροδρομικά μέσω των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Σαουδικής Αραβίας, της Ιορδανίας, του Ισραήλ και της Ευρώπης μέσω της Ελλάδας – θα δημιουργήσει οικονομική ανάπτυξη, θα δώσει κίνητρα για νέες επενδύσεις, θα αυξήσει την αποτελεσματικότητα και θα μειώσει το κόστος, θα ενισχύσει την οικονομική ενότητα, θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας, θα μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και θα επιτρέψει τη ολοκλήρωση μετασχηματισμού της Ασίας, της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής».

Το απόσπασμα είναι το ακόλουθο:

IMEC

Τι είναι ο IMEC

Ο Οικονομικός Διάδρομος Ινδίας – Μέσης Ανατολής – Ευρώπης είναι ένα μεγαλόπνοο σχέδιο που – όπως αναφέρει η κοινή δήλωση των Μπάιντεν και Ζαγιέντ – πήρε το «πράσινο φως» στη σύνοδο των G20 στο Νέο Δελχί το 2023.

Σύμφωνα με τους εμπνευστές του σχεδίου, ο IMEC πρόκειται να αποτελέσει έναν διηπειρωτικό «πράσινο διάδρομο» που θα ενώνει εμπορικά και όχι μόνο την Ασία με την Ευρώπη, με θαλάσσια σύνδεση Ινδίας – ΗΑΕ και κατόπιν μέσω σιδηροδρομικού δικτύου που θα καταλήγει μέσω Σαουδικής Αραβίας και Ιορδανίας στο ισραηλινό λιμάνι της Χάιφα, και μέσω αυτής θαλάσσια στην Ευρώπη.

Από τον αρχικό του κιόλας σχεδιασμό, ο IMEC θα είναι παράλληλα ένα δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας που θα παράγεται από Ανανεώσιμες Πηγές και καθαρό υδρογόνο, αλλά και data, καθώς θα συνοδεύεται από ένα ολοκληρωμένο δίκτυο οπτικών ινών.

Η σύλληψη του σχεδίου προϋπέθετε την εξομάλυνση των σχέσεων Σαουδικής Αραβίας – Ισραήλ και την δημιουργία ενός «άξονα ασφαλείας» καθώς οι χώρες που θα ωφελούνται από τον Οικονομικό Διάδρομο θα είχαν κάθε λόγο να επικρατήσει η ασφάλεια και η σταθερότητα.

Σύμφωνα με αναλυτές μια συμφωνία που θα επέτρεπε να πάρει σάρκα και οστά ο IMEC ήταν στα σκαριά το φθινόπωρο του 2023, ωστόσο η επίθεση της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου ανέτρεψε τα σχέδια. Μάλιστα ορισμένοι εκ των αναλυτών αναφέρουν ότι η επίθεση της Χαμάς έγινε ακριβώς για να ματαιωθούν τα σχέδια αυτά, κάτι που άλλωστε είχαν υπονοήσει τόσο ο Τζο Μπάιντεν όσο και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν.

Όπως προκύπτει από την κοινή δήλωση των προέδρων ΗΠΑ και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ωστόσο, φαίνεται πως η εφαρμογή των σχεδίων για τον IMEC αναβλήθηκαν μεν, δεν ματαιώθηκαν δε.

Φωτογραφίες Reuters

Πηγή: OnAlert.GR