Έβρος: Σε «κόκκινο» συναγερμό υπό τον φόβο αύξησης μεταναστευτικών ροών – Βίντεο από τη δράση διακινητών

59

Την ώρα που η Ελλάδα βρίσκεται σε αυξημένη επιφυλακή υπό τον φόβο έξαρσης μεταναστευτικών ροών εξαιτίας του πολέμου στη Μέση Ανατολή, μεμονωμένες ομάδες μεταναστών εξακολουθούν να διεισδύουν στο ελληνικό έδαφος μέσω του Έβρου ποταμού.

Στο βίντεο ντοκουμέντο του ιστότοπου ThessToday.gr καταγράφεται η προσπάθεια παράτυπων μεταναστών στα σύνορα της Τουρκίας να περάσουν στην ελληνική πλευρά.

Καθοδηγούμενοι από διακινητές, δύο ομάδες παράτυπων μεταναστών επιχειρούν μεταμεσονύχτιες ώρες να εισέλθουν στο ελληνικό έδαφος με την ελπίδα ότι η στάθμη του ποταμού είναι χαμηλή ώστε να τον διασχίσουν κολυμπώντας. Η παρουσία τους καταγράφεται από θερμική κάμερα νυχτός.

Όπως φαίνεται στο βίντεο, ο διακινητής προηγείται του εξαμελούς γκρουπ, δείχνοντάς τους τον δρόμο. Με τα χέρια του, τους κάνει νοήματα για το πως θα κινηθούν. Καθ’ολη τη διαδρομή που καταγράφεται στην κάμερα, τους κάνει σήμα είτε για να πέσουν στο έδαφος, είτε για να παραμείνουν ακίνητοι, είτε για να τρέξουν. Βήμα-βήμα, τους οδηγεί ολοένα και πιο κοντά στα σύνορα.

Αρμόδιες πηγές εξηγούν, ότι είναι πάγιο χαρακτηριστικό της δράσης των διακινητών να συνοδεύουν πολυμελείς ομάδες, ώστε σε περίπτωση που έρθουν πρόσωπο με πρόσωπο με την Αστυνομία, να διασκορπίζονται για να έχουν περισσότερες πιθανότητες να διαφύγουν της σύλληψης.

Πηγή: Law & Order