Η Ουγγαρία ζητά επίσημα την εξαίρεσή της από το Σύμφωνο Μετανάστευσης

62

Η συντηρητική κυβέρνηση της Ουγγαρίας ζήτησε επίσημα την εξαίρεσή της από το Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε επιστολή του προς την Ευρωπαία Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον, ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ουγγαρίας Γιάνος Μπόκα έγραψε ότι «η αποκατάσταση ενός ισχυρότερου εθνικού ελέγχου της μετανάστευσης είναι πλέον η μόνη επιλογή» για την «αποτελεσματική αναχαίτιση της παράνομης μετανάστευσης».

Η Ουγγαρία ψήφισε κατά της έγκρισης του Συμφώνου για τη Μετανάστευση φέτος, επικρίνοντας τον «υποχρεωτικό μηχανισμό αλληλεγγύης» του Συμφώνου, ο οποίος αναγκάζει τις χώρες μέλη να επιλέξουν μεταξύ της αποδοχής μεταναστών ή της καταβολής υψηλών ποσών σε ένα κοινό ταμείο. Η Ουγγαρία, όπως και άλλα κράτη της Κεντρικής Ευρώπης, έχουν υποστηρίξει ότι το σύμφωνο -το οποίο σκοπεύει να προσφέρει μια κοινή ευρωπαϊκή προσέγγιση στο πρόβλημα της μαζικής μετανάστευσης- θα αποτελέσει έναν ακόμη παράγοντα έλξης για τους μετανάστες που θέλουν να κάνουν το ταξίδι προς την Ευρώπη.

Η Ουγγαρία υπερασπίζεται σθεναρά τα νότια σύνορά της -επίσης ένα από τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ- από την αρχή της μεταναστευτικής κρίσης το 2015, μεταξύ άλλων με την ανέγερση φράχτη για να εμποδίσει τους παράνομους μετανάστες να εισέλθουν στον χώρο Σένγκεν. Ωστόσο, η ΕΕ δεν έχει παράσχει στη χώρα καμία οικονομική βοήθεια, αλλά αντίθετα τιμώρησε την Ουγγαρία επειδή δεν δέχεται παράνομους μετανάστες.

Η Βουδαπέστη αντέδρασε απειλώντας την ΕΕ, λέγοντας ότι αν θέλει μετανάστες, η Ουγγαρία θα τους αφήσει να μπουν και θα τους δώσει εισιτήριο λεωφορείου χωρίς επιστροφή για τις Βρυξέλλες. Η Ουγγαρία προειδοποίησε επίσης ότι αν η ΕΕ δεν αρχίσει να διεξάγει τις διαδικασίες ασύλου εκτός των συνόρων της -όπως κάνει η Ουγγαρία- τότε τα κράτη μέλη θα καταφύγουν στην επαναφορά των δικών τους εσωτερικών συνόρων -όπως έκανε πρόσφατα η Γερμανία, ασκώντας πίεση στο κεκτημένο της Συνθήκης Σένγκεν.

Στην επιστολή του προς τις Βρυξέλλες, ο Γιάνος Μπόκα δηλώνει ότι η κυβέρνησή του «δεσμεύεται να λάβει αποφασιστικά μέτρα για την προστασία των συνόρων της και τον περιορισμό της παράνομης μετανάστευσης που αποτελεί απειλή για την εθνική ασφάλεια». Καθώς «η αποκατάσταση ενός ισχυρότερου εθνικού ελέγχου της μετανάστευσης είναι πλέον η μόνη επιλογή για την επίτευξη αυτών των στόχων», η Ουγγαρία ζητά να εξαιρεθεί από το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση. Αναγνωρίζει ότι αυτό θα μπορούσε να εφαρμοστεί μόνο κατά την επόμενη τροποποίηση της Συνθήκης της ΕΕ και ότι απαιτείται η συγκατάθεση και των είκοσι επτά κρατών μελών.

Η Ουγγαρία ακολουθεί τα βήματα της δεξιάς ολλανδικής κυβέρνησης, η οποία επίσης ανακοίνωσε πρόσφατα την πρόθεσή της να εξαιρεθεί από το Σύμφωνο Μετανάστευσης. «Πρέπει να είμαστε και πάλι υπεύθυνοι για τη δική μας πολιτική ασύλου», δήλωσε η υπουργός Ασύλου και Μετανάστευσης Μαργιολάιν Φάμπερ. Ωστόσο, δεν αναμένεται σύντομα καμία αλλαγή στη συνθήκη της ΕΕ και η Φάμπερ ξεκαθάρισε ότι οι Κάτω Χώρες θα εφαρμόσουν εν τω μεταξύ το σύμφωνο.

Αλλά δεν είναι μόνο η Ουγγαρία και οι Κάτω Χώρες που επιθυμούν μια στροφή στη μεταναστευτική πολιτική. Δεκαεπτά ευρωπαϊκές χώρες ζητούν μια «αλλαγή υποδείγματος» στη μεταναστευτική πολιτική, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι αιτούντες άσυλο των οποίων οι αιτήσεις έχουν απορριφθεί θα στέλνονται αποτελεσματικά και γρήγορα πίσω στις χώρες καταγωγής τους.

Το ποσοστό επιτυχίας της απέλασης στην ΕΕ ανέρχεται στο 29,5%, πράγμα που σημαίνει ότι η μεγάλη πλειοψηφία των μεταναστών που έχουν διαταχθεί να εγκαταλείψουν την ΕΕ δεν επιστρέφονται σε χώρες εκτός του μπλοκ.

Η Αυστρία, η Κροατία, η Τσεχική Δημοκρατία, η Δανία, η Φινλανδία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ελλάδα, η Ιταλία, το Λουξεμβούργο, η Μάλτα, η Ολλανδία, η Σλοβακία και η Σουηδία, καθώς και κράτη εκτός ΕΕ, η Νορβηγία, η Ελβετία και το Λιχτενστάιν, επιθυμούν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρουσιάσει νέες κατευθυντήριες γραμμές για τις απελάσεις όταν η Κομισιόν συνεδριάσει στις Βρυξέλλες στις 17 Οκτωβρίου.