Τι λένε οι πολίτες της Μινεσότα για τον κυβερνήτη τους και υποψήφιο αντιπρόεδρο των Δημοκρατικών Τζ. Ντ. Γουολτς

66

Ο υποψήφιος αντιπρόεδρος των Δημοκρατικών Τιμ Γουολτς πρότεινε σε συνέντευξή του στο CBS News 60 Minutes που προβλήθηκε την Τρίτη, ότι η «αστοχία» του δεν έχει σημασία επειδή οι κάτοικοι της Μινεσότα τον γνωρίζουν και τον υποστηρίζουν.

«Νομίζω ότι ο κόσμος ξέρει ποιος είμαι. Και νομίζω ότι γνωρίζουν τη διαφορά ανάμεσα σε κάποιον που εκφράζει συναισθήματα, που λέει μια ιστορία, που κάνει λάθος σε μια ημερομηνία από – εσάς – και όχι σε έναν παθολογικό ψεύτη όπως ο Ντόναλντ Τραμπ», είπε απάντησε όταν ρωτήθηκε για το ψέμα του ότι βρισκόταν στο Χονγκ Κονγκ κατά τη διάρκεια της σφαγής στην πλατεία Τιενανμέν, ενώ στην πραγματικότητα βρισκόταν στη Νεμπράσκα.

Όταν πιέστηκε για το αν μπορεί να τον εμπιστευτεί κανείς να λέει την αλήθεια, πρόσθεσε: «Λοιπόν – μπορώ – νομίζω ότι μπορώ. Παραδέχομαι ότι μερικές φορές είμαι βλάκας, αλλά οι πιο κοντινοί μου άνθρωποι ξέρουν ότι κρατάω το λόγο μου».

Ο Γουολτς είπε κάτι παρόμοιο στο ντιμπέιτ με τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών για την αντιπροεδρία Γερουσιαστή Τζ. Ντ. Βανς, όταν ρωτήθηκε για το ψέμα στην πλατεία Τιενανμέν.

Είχε πει για την ακρίβεια: «Κοιτάξτε, η κοινότητά μου ξέρει ποιος είμαι. Είδαν πού βρισκόμουν. Αυτοί, κοιτάξτε, θα είμαι ο πρώτος που θα σας πω ότι έχω ρίξει την καρδιά μου στην κοινότητά μου. Προσπάθησα να κάνω ό,τι καλύτερο μπορούσα, αλλά δεν ήμουν τέλειος. Και μερικές φορές είμαι αδέξιος, αλλά αυτό ήταν πάντα το θέμα. Αυτοί οι ίδιοι άνθρωποι με εξέλεξαν στο Κογκρέσο για δώδεκα χρόνια».

Παρά την εξάρτησή του από την υποστήριξη των κατοίκων της Μινεσότα, μια δημοσκόπηση του AP VoteCast του 2022 έδειξε ότι μόνο το 50 τοις εκατό των κατοίκων της Μινεσότα είχε θετική άποψη γι’ αυτόν, ενώ το 40 τοις εκατό είχε αρνητική.

Και οι New York Times τον Αύγουστο είχαν συνεντεύξεις πολιτών από τη Μινεσότα, που εξέφρασαν αμφιβολίες για τον Γουολτς. Ένας από αυτούς, ο 49χρονος Νταν Ράνταντ, ιδιοκτήτης εταιρείας φορτηγών, επιδεικνύει στην αυλή του στο Inver Grove Heights, προάστιο του St. Paul, μια πινακίδα που απεικονίζει τον Γουολτς να φοράει ένα καπέλο με καραμέλες και γράφει: «Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΗΣ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΗΛΙΘΙΟΣ».

Το άρθρο έγραφε:

Ο Ράνταντ βλέπει μια περιοχή σε παρακμή, και είπε ότι ο κ. Γουολτς και άλλοι φιλελεύθεροι φέρουν μεγάλο μέρος της ευθύνης – για τους υψηλούς φόρους, την ανεξέλεγκτη μετανάστευση, την «woke» ιδεολογία που σαπίζει στα σχολεία, και τους νόμους που διατηρούν τις αμβλώσεις νόμιμες στην πολιτεία.

«Νομίζω ότι είναι καλό που ο Χάρις τον επέλεξε, γιατί θα δείξει στη χώρα πόσο ριζοσπαστικός είναι», δήλωσε ο κ. Ράνταντ. «Θα βοηθήσει σίγουρα τον Τραμπ».

Ο Έρικ Άντερσον, πρώην δήμαρχος του Μανκάτο, δήλωσε στους Times, «Ο Τιμ Γουολτς είναι πολύ πιο φιλελεύθερος από ό,τι ο κόσμος έχει υποθέσει. … Πραγματικά δεν μου αρέσει το πόσο πολωμένοι είμαστε ως άνθρωποι. Και δεν νομίζω ότι ο κυβερνήτης Γουολτς βοήθησε καθόλου σε αυτό στη Μινεσότα».

Μεταξύ των ψεμάτων που έχει πει ο Γουολτς είναι ότι έφερε όπλο «στον πόλεμο», ενώ ποτέ δεν αναπτύχθηκε σε εμπόλεμη ζώνη, ότι ήταν συνταξιούχος αρχιλοχίας και ο υψηλότερα καταταγμένος βετεράνος στο Κογκρέσο, ότι τα παιδιά του συνελήφθησαν με εξωσωματική γονιμοποίηση και ότι βρισκόταν στο Χονγκ Κονγκ κατά τη διάρκεια της σφαγής στην πλατεία Τιενανμέν, ενώ στην πραγματικότητα βρισκόταν στη Νεμπράσκα.

Ο Γουολτς δεν έχει παραδεχτεί ποτέ ότι είπε ψέματα, με την εκστρατεία του να υποστηρίζει ότι «έκανε λάθος» σχετικά με το ότι ήταν «στον πόλεμο» και τον ίδιο να λέει ότι μιλάει με πάθος, χρησιμοποιεί κακή γραμματική και μπορεί να είναι «κουφιοκέφαλος».

Ο Γουολτς πρότεινε κατά τη διάρκεια του ντιμπέιτ με τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία Γερουσιαστή Τζ. Ντ. Βανς ότι το λάθος που είπε δεν είχε σημασία, επειδή οι κάτοικοι της Μινεσότα ήξεραν πού βρισκόταν.

Ωστόσο, μεταξύ των κατοίκων της Μινεσότα που δεν υποστηρίζουν τον Γουολτς είναι μια ομάδα βετεράνων που υπηρέτησαν μαζί του στην Εθνική Φρουρά και προσπαθούν εδώ και καιρό να επιστήσουν την προσοχή στα ψέματά του σχετικά με τη στρατιωτική του καριέρα.

Ένας από αυτούς, ο συνταξιούχος αρχιλοχίας του στρατού Tom Behrends, έχει αναρτήσει ένα πανό με το σύνθημα «Ο Γουολτς είναι προδότης» σε έναν πύργο νερού στο αγρόκτημά του στη Μινεσότα.

Αυτός και μια ομάδα βετεράνων που υπηρέτησαν με τον Γουολτς μίλησαν στο Fox News νωρίτερα φέτος για την ένθερμη αντίθεσή τους στον Γουολτς.