Ελλάδα: Μία νίκη εκτός ποδοσφαιρικών ορίων

56

Αυτό το ματς κανονικά δεν θα έπρεπε να γίνει. Λίγες ώρες πριν τη σέντρα ο Τζορτζ Μπάλντοκ βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του. Η είδηση έσκασε σαν βόμβα στην Αγγλία όπου βρισκόταν η Εθνική μας ομάδα για το ματς του Nations League.

Παγωμάρα επικράτησε στο αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, αφού κανείς δεν μπορούσε να πιστέψει και να χωνέψει τι είχε συμβεί. Ο Μπάλντοκ εντελώς ξαφνικά έφυγε από τη ζωή, η ΕΠΟ ζήτησε αναβολή της αναμέτρησης, αλλά η UEFA δεν έκανε αποδεκτό το αίτημα της.

Οι διεθνείς αναγκάστηκαν να παίξουν ένα πολύ απαιτητικό ματς με ψυχολογία κάτω από το μηδέν και χωρίς καμία διάθεση για ποδόσφαιρο. Σε τέτοιες στιγμές, άλλωστε όλα περνάνε σε δεύτερη μοίρα. Όλοι τους ήταν σοκαρισμένοι, αλλά η εικόνα που έβγαλαν στο γήπεδο ήταν συγκλονιστική. Ήταν η εικόνα μίας ομάδας που έκανε ξανά την Ελλάδα να δακρύσει λόγω της αυταπάρνησης της.

Ποδοσφαιρικά μπορείς να πεις πολλά γι’ αυτό το ματς. Μπορείς να σταθείς στην ταχύτητα που είχε η Ελλάδα, στις γρήγορες μεταβάσεις, στη σωστή ανάπτυξη της και στην πολύ καλή της κυκλοφορία. Μία ομάδα με τα όλα της που δεν άφησε την Αγγλία να της κάνει τη ζωή δύσκολη.

Αυτό το ματς, όμως, δεν κρίθηκε από την τακτική. Αυτό το ματς κρίθηκε από τη ψυχή και την πίστη των διεθνών μας να νικήσουν την Αγγλία. Το ήθελαν για τον φίλο τους, το ήθελαν τόσο πολύ για να δώσουν απαντήσεις ακόμα και σε αυτούς που τους ανάγκασαν να παίξουν ένα ματς που δεν μπορούσαν να το παίξουν.

Τα παιδιά του Γιοβάνοβιτς παρέδωσαν μαθήματα ανθρωπιάς σε μία κοινωνία ψυχρή που εμπορεύεται ακόμα και τον θάνατο. Η Ελλάδα έγραψε Ιστορία κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες κι έχοντας τα πάντα απέναντι της.

Και κάτι τελευταίο. Αξίζουν πολλά μπράβο και στον Μπακασέτα για τις δηλώσεις που έκανε μετά το τέλος του αγώνα. Κάποια στιγμή και εμείς ως δημοσιογράφοι θα πρέπει να σεβόμαστε και τους συνανθρώπους, αλλά και να προστατεύουμε το ίδιο μας το επάγγελμα, το οποίο διασύρθηκε τις τελευταίες ώρες στον βωμό της τηλεθέασης και των κλικ. Μπράβο στον Ιβάν Γιοβάνοβιτς και στα παιδιά του για μία νίκη που ξεπερνάει τα ποδοσφαιρικά όρια.

Από το Φως των σπορ