ΟΗΕ: Να αποφευχθεί ο ολοκληρωτικός πόλεμος στο Λίβανο – «Πυρά» Κίνας, Ρωσίας και Ισπανίας κατά Ισραήλ

67

Μια κλιμάκωση των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή συνιστά σοβαρή απειλή για την παγκόσμια ασφάλεια και πρέπει να γίνουν τα πάντα για να αποφευχθεί ένας ολοκληρωτικός πόλεμος στον Λίβανο, δήλωσε σήμερα Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2024, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, με αρκετές χώρες να ασκούν σκληρή κριτική στο Ισραήλ.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Ένωσης Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) στο Λάος, ο Γκουτέρες καταδίκασε επίσης τις επιθέσεις του Ισραήλ εναντίον προσωπικού των Ηνωμένων Εθνών που προκάλεσαν τραυματισμούς, λέγοντας ότι τα μέλη της ειρηνευτικής δύναμης θα πρέπει να προστατεύονται, ενώ χαρακτήρισε την επίθεση «παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου».

Από την πλευρά της και η Κίνα «καταδίκασε απερίφραστα» σήμερα τις επιθέσεις των ισραηλινών στρατευμάτων εναντίον κυανόκρανων της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ, που είναι ανεπτυγμένη ανάμεσα στο Λίβανο και το Ισραήλ, ζητώντας τη διενέργεια έρευνας και κάνοντας έκκληση για «αποκλιμάκωση».

«Η Κίνα εκφράζει την έντονη ανησυχία της και καταδικάζει σθεναρά την επίθεση του ισραηλινού στρατού στις θέσεις και τα παρατηρητήρια της UNIFIL», δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Υποθέσεων Μάο Νινγκ.

«Πυρά» και από Ισπανία – Ρωσία

Ο Ισπανός πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ, καταδίκασε με τη σειρά του τις επιθέσεις αυτές ζητώντας από τη διεθνή κοινότητα να σταματήσει να πουλάει όπλα στο εβραϊκό κράτος. «Επιτρέψτε μου σε αυτό το σημείο να επικρίνω και να καταδικάσω τις επιθέσεις που πραγματοποιούν οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις με στόχο την αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στον Λίβανο», δήλωσε έπειτα από συνάντησή του στο Βατικανό με τον πάπα ο Σάντσεθ, η χώρα του οποίου είναι συχνά επικριτική απέναντι στο Ισραήλ στην πρόσφατη κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή.

Την «οργή» του για τις επιθέσεις εξέφρασε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ζητώντας από το Ισραήλ να απόσχει από «εχθρικές ενέργειες» εναντίον των κυανόκρανων.

«Η Μόσχα είναι εξοργισμένη από τις ενέργειες του ισραηλινού στρατού. Η ρωσική πλευρά ζητεί (από το Ισραήλ) να απόσχει από τυχόν εχθρικές ενέργειες κατά των ειρηνευτικών δυνάμεων της UNIFIL που εκτελούν την αποστολή τους στον Λίβανο σύμφωνα με την υπάρχουσα εντολή του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και εκφράζει τη στήριξή της και εύχεται ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες», αναφέρει ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες Reuters

Πηγή: OnAlert.GR