ΟΠΕΚΕΠΕ: Επιτήδειοι λαμβάνουν αποζημιώσεις χιλιάδων ευρώ εξαπατώντας τον Οργανισμό

59
ΟΠΕΚΕΠΕ

Κωμικοτραγική έχει καταντήσει, πλέον, η όλη ιστορία με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, καθώς σχεδόν καθημερινά προκύπτουν νέα ζητήματα με τον Οργανισμό πληρωμών των κοινοτικών ενισχύσεων που εποπτεύεται από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τα οποία προκαλούν τη δικαιολογημένη οργή των αγροτών.

Έτσι, μετά το «καυτό» ζήτημα με τις αποζημιώσεις που καλούνται να επιστρέψουν στον ΟΠΕΚΕΠΕ περίπου 197.000 αγρότες, εξαιτίας δικού του λάθους, τώρα έρχεται στο «φως» ένα ακόμη σκάνδαλο στο οποίο εμπλέκεται ο Οργανισμός, το οποίο αφορά επιτήδειους που κατάφεραν να αποσπάσουν αποζημιώσεις χιλιάδων ευρώ, εξαπατώντας τους υπαλλήλους του.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Αγροτικού Συνεταιρισμού Νάξου, Δημήτρη Καπούνη, με βάση καταγγελία η οποία οδήγησε στο να «ξεσκεπαστεί» η υπόθεση στη Νάξο, αποκαλύφθηκε πως υπήρξαν κάποιοι στο νησί των Κυκλάδων, οι οποίοι δήλωναν ψευδείς εκτάσεις, διπλάσιες από αυτές που είχαν, για να λαμβάνουν «φουσκωμένες» αποζημιώσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Μάλιστα, όπως ανέφερε, στην προσπάθειά του να αποδείξει ότι όντως συμβαίνει κάτι τέτοιο, ο πρόεδρος δήλωσε σκόπιμα ψεύτικη έκταση και, πράγματι, δεν του έγινε κανένας έλεγχος. Αποτέλεσμα; Λίγο καιρό αργότερα είδε στον λογαριασμό του ποσό άνω των 16.000 ευρώ, αρκετά περισσότερα, δηλαδή, από όσα θα λάμβανε στην περίπτωση που δήλωνε τα πραγματικά στρέμματα που έχει στην κατοχή του.

«Εδώ και κάποια χρόνια γίνεται “πάρτι” στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Από το 2020 λέω ότι στη Νάξο έρχονται από άλλα μέρη της Ελλάδας και δηλώνουν εκτάσεις και παίρνουν χρήματα, τα οποία στερούνται οι Ναξιώτες αγρότες και κτηνοτρόφοι. Το 2023 αναγκάζομαι και κάνω μια αίτηση και δηλώνω 7.661 στρέμματα, βοσκοτόπια και ελιές και 100 πρόβατα και περίμενα να δω αν θα πληρωθεί η αίτησή μου αυτή. Στις 3 Οκτωβρίου του 2023 την έκανα την αίτηση και στις 28 Δεκεμβρίου του 2023 μου μπαίνουν στον λογαριασμό 16.391 ευρώ για τα στρέμματα που δεν έχω!», δήλωσε στο OPEN ο κ. Καπούνης.

«Αμέσως μιλάω με τον δικηγόρο μου και την Εισαγγελία και επιστρέφω τα χρήματα. Μετά από δύο μήνες, ο ΟΠΕΚΕΠΕ μου έκανε μήνυση με την κατηγορία της απάτης. Επειδή έκανα απάτη την επόμενη χρονιά, φέτος τον Μάιο και επειδή υπήρχε η αίτηση που είχα κάνει από το 2023, με αποζημίωσε… με άλλες 40.000 ευρώ!», πρόσθεσε ο ίδιος.