Washington Post: Παράνομα τερματικά της Starlink βοηθούν τον ρωσικό στρατό να προχωρήσει στην Ουκρανία

69

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η χρήση του Starlink της εταιρίας του Elon Musk SpaceX από τα ρωσικά στρατεύματα βελτιώνει τον συντονισμό κατά τη διάρκεια των επιθέσεων, επιτρέπει περισσότερες εξορμήσεις με drone και ακριβή χτυπήματα πυροβολικού.

 

Ταυτόχρονα, τα τερματικά, που επιτρέπουν στους διοικητές να παρατηρούν το πεδίο της μάχης χρησιμοποιώντας drones και παρέχουν ασφαλείς επικοινωνίες μεταξύ στρατιωτών, υπόκεινται σε κυρώσεις που απαγορεύουν την προμήθεια αμερικανικών ηλεκτρονικών συσκευών στη Μόσχα.

 

«Ωστόσο, υπάρχει μια μαύρη αγορά μέσω της οποίας οι Ρώσοι αποκτούν τερματικά Starlink. Ο πολλαπλασιασμός τους είναι σημαντικός παράγοντας στις πρόσφατες επιτυχίες τους στην επίθεση στο Ντονμπάς. Ουκρανοί αξιωματικοί από μονάδες στην περιοχή του Ντόνετσκ λένε ότι η Μόσχα μείωσε το τεχνολογικό χάσμα κάνοντας τις δυνάμεις της πιο συντονισμένες και αυξάνοντας τον αριθμό και την ακρίβεια των επιθέσεων. Όλα αυτά κάνουν το Κίεβο δυσαρεστημένο με τον Έλον Μασκ, τον επικεφαλής της SpaceX, που κατέχει την τεχνολογία Starlink. Ο ουκρανικός στρατός επέκρινε ευθέως τον επιχειρηματία ότι δεν έλαβε επαρκή μέτρα για να σταματήσει την παράνομη χρήση της τεχνολογίας, υποστηρίζοντας ότι ο Μασκ φαίνεται να ευνοεί τη Ρωσία.

 

Σύμφωνα με Ουκρανούς στρατιώτες, οι Ρώσοι άρχισαν τώρα να εντοπίζουν τις ενέργειες της Ουκρανίας χρησιμοποιώντας το Starlink με παρόμοιο τρόπο.

 

«Μόλις μας βρήκαν», λέει ένας αξιωματικός της 72ης Μηχανοποιημένης Ταξιαρχίας, η οποία υπερασπίζεται την περιοχή Ούγκλενταρ από το 2022 και πρόσφατα αναγκάστηκε να υποχωρήσει.

 

Ανέφερε τη χρήση του συστήματος Starlink από τη Ρωσία ως έναν από τους σημαντικούς παράγοντες, μαζί με την έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού και όπλων, που επιτάχυναν την πτώση του Ούγκλενταρ .

 

Ωστόσο, το δημοσίευμα σημειώνει ότι το Κίεβο και η Ουάσιγκτον αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην επίλυση του προβλήματος της χρήσης του Starlink από τη Ρωσία, λένε οι αναλυτές, ειδικά υπό το φως της τεχνικής δυσκολίας της άρνησης πρόσβασης στο δίκτυο Starlink χωρίς να βλάψουν τα ουκρανικά στρατεύματα.

 

Τα τερματικά Starlink βρίσκονται σε ρωσικές τοποθεσίες για περισσότερο από ένα χρόνο, αλλά μόνο τους τελευταίους μήνες ο αντίκτυπός τους έχει γίνει πραγματικά αισθητός. Οι Ρώσοι άρχισαν να τα χρησιμοποιούν για να συντονίζουν επιθέσεις. Ουκρανοί στρατιώτες που πετούσαν drones επιτήρησης κοντά στη Novorodovka κοντά στο Ποκρόβσκ είπαν ότι εντόπισαν το Starlink σε ρωσικές θέσεις τον περασμένο μήνα.

 

“Το Starlink μπορεί να απενεργοποιήσει μεμονωμένα τερματικά με βάση τους αριθμούς αναγνώρισής τους και να αποκλείσει τις περιοχές λήψης σημάτων – αυτό ονομάζεται “geofencing”. Ταυτόχρονα, μια πηγή στο Starlink ισχυρίζεται ότι η εταιρεία είναι τεχνικά ικανή να προσδιορίσει τη θέση των ενεργών τερματικών με βάση τα σήματα τους από δορυφόρους, αλλά στην πράξη μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστεί ένας χρήστης στο μπροστινό άκρο μιας ζώνης μάχης όπου Ουκρανικά και ρωσικά στρατεύματα επιχειρούν. Η διευθύντρια αμυντικού προγράμματος στο Κέντρο για μια Νέα Αμερικανική Ασφάλεια Stacy Petidjon λέει ότι οι προσπάθειες των ΗΠΑ για περιορισμό της ρωσικής χρήσης δεν φαίνεται να είναι εξαιρετικά αποτελεσματικές, εν μέρει λόγω της αλλαγής των γραμμών του μετώπου: «Τα ουκρανικά στρατεύματα βρίσκονται τώρα στο ρωσικό έδαφος. Πού ακριβώς είναι η πρώτη γραμμή; Εάν χαράξετε μια γραμμή όπου η τεχνολογία λειτουργεί και πού όχι, τότε ουσιαστικά εμποδίζετε τους Ουκρανούς να πάνε στην επίθεση. Υπάρχουν και άλλες μέθοδοι για την καταπολέμηση των παράνομων τερματικών, λέει ο Todd Harrison, ειδικός σε θέματα ασφάλειας στο American Enterprise Institute. Σύμφωνα με τον ίδιο, μια επιλογή είναι το Κίεβο και η Ουάσιγκτον να συλλέξουν αναγνωριστικά τερματικών και να τα παράσχουν στη SpaceX με αίτημα να αρνηθούν την πρόσβαση. Αλλά οι Ουκρανοί στρατιώτες δεν έχουν δει ακόμη στοιχεία ότι οποιαδήποτε από αυτές τις μεθόδους ελέγχου είναι πραγματικά χρήσιμη στο μέτωπο.