Μεσσηνία: Αστυνομικό μπλόκο σε αγοραπωλησία αρχαιοτήτων

165
Αστυνομία Βράδυ

Την πώληση αρχαιοτήτων έναντι μεγάλου χρηματικού ποσού απέτρεψαν το μεσημέρι της Τετάρτης στη Μεσσηνία αστυνομικοί του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, που συνέλαβαν τρεις άνδρες, ηλικίας 39, 41 και 61 ετών.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο διερεύνησης πληροφοριών, για κατοχή από άγνωστα άτομα αρχαίων κινητών μνημείων, τα οποία θα μετέφεραν προς πώληση, κλιμάκιο αστυνομικών εντόπισε στην Κυπαρισσία Μεσσηνίας τον 39χρονο και τον 41χρονο. Μετά από έρευνα στο αυτοκίνητο που χρησιμοποιούσαν, βρέθηκε και κατασχέθηκε, εντός του χώρου των αποσκευών, πλήθος αρχαιοτήτων.

Στη συνέχεια, εντοπίσθηκε και συνελήφθη σε άλλη περιοχή της Μεσσηνίας ο 61χρονος.

Οι κατασχεθείσες αρχαιότητες επιδείχθηκαν σε αρμόδιο αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, η οποία γνωμάτευσε πως εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις του Νόμου περί Προστασίας των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Πρόκειται για:

Τρία τρίωτα πυθοειδή αγγεία, με γραπτή διακόσμηση,
Δύο τρίωτους πυθαμφορίσκους, με δικτυωτή διακόσμηση,
πυθαμφορίσκο μικρογραφικού τύπου,
ψευδόστομο αμφορίσκο, με ερυθρή διακόσμηση,
δίωτο αμφορέα, καστανής βαφής,
προχοϊδιο,
τρίωτο πυθαμφορέας, σωζόμενο κατά το ήμισυ, με επτά συνανήκοντα τμήματά του,
τέσσερις βάσεις ποδών αγγείων με διακόσμηση.

Τα κινητά αυτά μνημεία, σύμφωνα με την αρχαιολόγο, αποτελούν κτερίσματα μυκηναϊκής ταφής και τυγχάνουν σημαντικής αξίας αρχαιότητες.

Κατασχέθηκαν, επίσης, λίθινο προσωπείο, ανδρικής γενειοφόρου μορφής, ρωμαϊκής εποχής, καθώς και ανιχνευτής μετάλλων, δύο κινητά τηλέφωνα και το Ι.Χ. επιβατικό αυτοκίνητο που χρησιμοποιήθηκε για τη μεταφορά των αρχαιοτήτων.

Τα κατασχεθέντα αντικείμενα θα παραδοθούν για φύλαξη και τελική εκτίμηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας.

Με δικογραφία σε βάρος τους για παράβαση των διατάξεων της νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς, οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Καλαμάτας και παραπέμφθηκαν στην ανακρίτρια Κυπαρισσίας.