Η Ρωμιοσύνη ξαναζεί μέσα από την ΑΕΚ

215

Του Δημήτρη Σέμση. 

Εξαίρετη ήταν η σημερινή μέρα από άποψη πολιτισμικού περιεχομένου, εφόσον η ΑΕΚ, σε συνέντευξη τύπου στο μουσείο στης Ακρόπολης, ανακοίνωσε την δημιουργία μουσείου με κεντρικό θεματικό πυλώνα τον Προσφυγικό Ελληνισμό. Το μουσείο θα είναι αφιερωμένο στο «καημό της Ρωμιοσύνης», όπως το είχε διατυπώσει ο Σεφέρης, και θα αναζωπυρώσει την μνήμη των ξεχασμένων πατρίδων του Μικρασιάτικου Ελληνισμού. Με έδρα το υπό κατασκευή γήπεδο της ΑΕΚ «ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ», το μουσείο θα αποτελεί πνευματική έδρα μιας ξεχασμένης πτυχής της Eλληνικής ιστορίας, αυτή του Βυζαντινού πολιτισμού, και της προσφυγιάς που ακολούθησε σε μια επόμενη χρονική στιγμή.

 Το μουσείο αποτελεί πρωτοβουλία του Δημήτρη Μελισσανίδη, ο οποίος έχει ιδιαίτερη αγάπη για αυτή τη σημαντική ιστορική περίοδο. Το μουσείο θα εξετάσει όχι μόνο την αθλητική ιστορία της ΑΕΚ, αλλά και της ρίζες της στον Ελληνισμό της Ανατολής, ο οποίος μέχρι σήμερα ήταν ανεπαρκώς εκπροσωπημένος στο πολιτιστικό υπόβαθρο της χώρας.    

Η Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ, καγκελάριος του Πανεπιστημίου των Παρισίων (1967-1989) και πρόεδρος του μουσείου, χαρακτήρισε την έλλειψη μουσειακής αντιπροσώπευσης ως «σκανδαλώδη», εκφράζοντας την χαρά της που θα καλυφτεί αυτό το σημαντικό κενό στο μουσειακό κόσμο της χώρας.

Συγκινητικός ήταν ο λόγος του Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος θα αποτελέσει επίτιμο πρόεδρο του μουσείου, τον οποίο παρέδωσε η κόρη του, εφόσον ο ίδιος δεν μπορούσε να παρευρεθεί. Ο Μίκης, μαζί με άλλες σημαντικές προσωπικότητες του Ελληνικού πολιτισμικού, θρησκευτικού και καλλιτεχνικού χώρου, εξέφρασε την υψίστη αξία του Προσφυγικού Ελληνισμού, τονίζοντας περεταίρω το σημαντικότατο ρόλο αυτού του καινούργιου μουσείου.

Δεδομένου ότι ζούμε σε μια εποχή όπου η αγάπη για την Ελλάδα, και για την πλούσια ιστορία της, αποτελεί κοινωνικό ταμπού, τέτοιες πολιτιστικές εξορμήσεις γίνονται όλο και πιο σημαντικές. Το μουσείο του Προσφυγικού Ελληνισμού θα σταθεί ως μνημείο όχι μονό μιας αθλητικής ένωσης, αλλά και μια μιας σημαντικής ιστορικής περιόδου, μιας χαμένης Ρωμιοσύνης που είναι πρέπον να μείνει ζωντανή στην μνήμη κάθε Έλληνα.