Αφγανιστάν: Φονικές πλημμύρες με τουλάχιστον 50 νεκρούς μετά από νέα θεομηνία

563

Τουλάχιστον 50 άνθρωποι έχασαν τις ζωές τους στο κεντρικό Αφγανιστάν, πολλοί ακόμη αγνοούνται και χιλιάδες σπίτια καταστράφηκαν από τις ξαφνικές πλημμύρες που προκάλεσαν νέες καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις στη χώρα της κεντρικής Ασίας.

«Πενήντα κάτοικοι της επαρχίας Γορ έχασαν τη ζωή τους από τις πλημμύρες που προκλήθηκαν χθες, Παρασκευή, και αγνοείται η τύχη αριθμού άλλων», δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας της επαρχίας Αμπντούλ Ραχμάν Μπάντρι.

Λίγες μέρες μετά τη θεομηνία σε άλλη επαρχία του Αφγανιστάν, οι νέες πλημμύρες κατέστρεψαν περίπου 2.000 κατοικίες και προκάλεσαν ζημιές σε χιλιάδες άλλες, ενώ «σκότωσαν επίσης πολλά ζώα εκτροφής, (…) κατέστρεψαν χιλιάδες στρέμματα γεωργικών εκτάσεων, εκατοντάδες γέφυρες και χιλιάδες δέντρα» , πρόσθεσε ο ίδιος σημειώνοντας ότι οι δρόμοι έχουν «αποκλειστεί τελείως».

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της υπηρεσίας ενημέρωσης της κεντρικής επαρχίας Γορ του Αφγανιστάν, τον Μαουλάουι Αμπντούλ Χάι Ζαΐμ, προς το παρόν δεν υπάρχουν πληροφορίες σχετικά με το πόσοι άνθρωποι τραυματίστηκαν από τις πλημμύρες, εξαιτίας των οποίων δεν υπάρχει πρόσβαση σε πολλές κεντρικές οδικές αρτηρίες που οδηγούν στην περιοχή.

Ο ίδιος πρόσθεσε επίσης ότι 2.000 σπίτια καταστράφηκαν τελείως και 4.000 υπέστησαν εν μέρει ζημιές, σημειώνοντας ότι πάνω από 2.000 καταστήματα στην πρωτεύουσα της επαρχίας, την Φέροζ-Κοχ, έχουν βυθιστεί στο νερό, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Κι άλλες επαρχίες στο βόρειο Αφγανιστάν επλήγησαν από ξαφνικές, φονικές πλημμύρες στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, ενώ αναμένονται και νέες βροχοπτώσεις, προειδοποίησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Τουλάχιστον 300 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις πλημμύρες αυτές, κυρίως στην επαρχία Μπαγλάν, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ και αξιωματούχους των Ταλιμπάν.

Οι καταρρακτώδεις βροχές ήρθαν έπειτα από έναν ασυνήθιστα ξηρό χειμώνα και χρόνια ξηρασίας στο Αφγανιστάν.