Η Ιαπωνία ξεκινά την 6η απόρριψη μολυσμένων από πυρηνικά λύματα της Φουκουσίμα παρά τις παγκόσμιες αντιδράσεις

387

Η Ιαπωνία ξεκίνησε την Παρασκευή (17/5) τον έκτο γύρο απελευθέρωσης πυρηνικών μολυσμένων λυμάτων από τον πυρηνικό σταθμό Fukushima Daiichi στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Παρά την αντίθεση μεταξύ των ντόπιων ψαράδων, των κατοίκων καθώς και της αντίδρασης της διεθνούς κοινότητας, η Tokyo Electric Power Company (TEPCO), ο διαχειριστής του εργοστασίου, άρχισε να απελευθερώνει τα ραδιενεργά λύματα το πρωί, τον δεύτερο γύρο του δημοσιονομικού 2024.

Όπως και στις προηγούμενες φορές, περίπου 7.800 τόνοι λυμάτων απορρίπτονται από περίπου ένα χιλιόμετρο από τις ακτές τηςΦουκουσίμα μέσω υποθαλάσσιας σήραγγας μέχρι τις 4 Ιουνίου.

Σύμφωνα με την TEPCO, οι συγκεντρώσεις όλων των ραδιενεργών ουσιών εκτός του τριτίου στο νερό που είναι αποθηκευμένο στη δεξαμενή που είχε προγραμματιστεί για απελευθέρωση ήταν κάτω από τα εθνικά πρότυπα έκλυσης, ενώ η συγκέντρωση τριτίου που δεν μπορεί να αφαιρεθεί θα αραιωθεί με θαλασσινό νερό.

Το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα, που επλήγη από σεισμό 9,0 Ρίχτερ και τσουνάμι που ακολούθησε στις 11 Μαρτίου 2011, υπέστη κατάρρευση του πυρήνα που απελευθέρωσε ακτινοβολία, με αποτέλεσμα ένα πυρηνικό ατύχημα επιπέδου 7, το υψηλότερο στη Διεθνή Κλίμακα Πυρηνικών και Ραδιολογικών Γεγονότων.

Το εργοστάσιο παράγει μια τεράστια ποσότητα νερού μολυσμένου με ραδιενεργές ουσίες από την ψύξη του πυρηνικού καυσίμου στα κτίρια του αντιδραστήρα. Το μολυσμένο νερό αποθηκεύεται τώρα σε δεξαμενές στον πυρηνικό σταθμό.

Παρά τη έντονη αντίθεση τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, η απόρριψη των μολυσμένων από πυρηνικά ύδατα της Φουκουσίμα από τον ωκεανό ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2023.

Το 2024, η TEPCO σχεδιάζει να απορρίψει συνολικά 54.600 τόνους μολυσμένου νερού σε επτά γύρους, που περιέχει περίπου 14 τρισεκατομμύρια μπεκερέλ τριτίου.