Άλκης Καμπανός: Κανένα ελαφρυντικό για τους 12 κατηγορούμενους αποφάσισε το δικαστήριο

24330

Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης απορρίπτει ομόφωνα τους ισχυρισμούς για τη χορήγηση ελαφρυντικών στους 12 κατηγορούμενους της δολοφονίας του Άλκη Καμπανού, όπως ανακοινώθηκε πριν από λίγο. Αναμένεται η ανακοίνωση των ποινών για να λήξει η δίκη που κράτησε 6,5 μήνες.

Η δίκη των 12 κατηγορουμένων της δολοφονίας του Άλκη Καμπανού αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα (12.7.2023) με την ανακοίνωση των ποινών. Η εισαγγελέας, νωρίτερα, είχε προτείνει να μην αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό για τους κατηγορούμενους, κάτι που τελικά έκανε δεκτό η έδρα ομόφωνα.

 

Τι ελαφρυντικά είχαν ζητήσει οι συνήγοροι υπεράσπισης
Υπενθυμίζεται ότι και οι 12 κατηγορούμενοι κρίθηκαν ένοχοι από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης για τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού. Οι συνήγοροι υπεράσπισης είχαν ζητήσει να αναγνωριστεί, μεταξύ άλλων, το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας, καθώς σύμφωνα με το άρθρο 133 του Ποινικού Κώδικα η ηλικία 18-25 αποτελεί μεταβατικό στάδιο για την προσωπικότητα του δράστη και χρήζει επιεικέστερης μεταχείρισης.

Παράλληλα, οι συνήγοροι ζήτησαν την προηγούμενη εβδομάδα να αναγνωριστούν και άλλα ελαφρυντικά για τους 12 κατηγορούμενους, στον βαθμό που ισχύουν για τον κάθε ένα, ότι το έγκλημα τελέστηκε λόγω νεαρής ηλικίας, ο πρότερος σύννομος βίος, η μεταμέλεια για τις πράξεις τους και η καλή διαγωγή τους στις φυλακές.

 

Κατά τις εισηγήσεις τους προκλήθηκαν σφοδρές αντιδράσεις, επειδή οι συνήγοροι είπαν ότι οι 12 κατηγορούμενοι είναι «παιδιά της γειτονιάς». Ορισμένοι ξέσπασαν μέσα στο δικαστήριο και άρχισαν να φωνάζουν «και αυτός που πέθανε τι ήταν; Άκου παιδιά της γειτονιάς…».

«Ισόβια αν δεν αναγνωριστούν τα ελαφρυντικά»
Ο Αλέξης Κούγιας είχε δηλώσει, μετά το πέρας της διαδικασίας της προηγούμενης εβδομάδας, ότι είναι πιθανό οι 12 κατηγορούμενοι να καταδικαστούν σε ισόβια εφόσον δεν τους αναγνωριστούν τα ελαφρυντικά.

«Μπορεί να ανοίξει το αδίκημα της αφαιρέσεως ανθρώπινης ζωής, επειδή το προστατευόμενο αγαθό είναι το πολυτιμότερο αγαθό στη ζωή, η ζωή η ίδια, είναι η αυστηρότερη ποινή, ισόβια κάθειρξη», είχε δηλώσει ο Αλέξης Κούγιας.

Σημειώνεται ότι παρόντες στο δικαστήριο είναι και οι γονείς του αδικοχαμένου 19χρονου Άλκη Καμπανού και περιμένουν να ακούσουν την ετυμηγορίας της έδρας για τις ποινές των 12 κατηγορουμένων.