Αμερικανή ΥΠΟΙΚ: “Σε απαράδεκτα επίπεδα ο πληθωρισμός”

396

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν παραδέχτηκε την Τρίτη ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται σε «απαράδεκτα επίπεδα», αλλά υπογράμμισε ότι δεν αποτελεί πρόβλημα αποκλειστικά στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Ο πόλεμος του Πούτιν στην Ουκρανία έχει επιπτώσεις στις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων παγκοσμίως», είπε η Γέλεν σύμφωνα με το CNN.

«Δεν είμαστε η μόνη χώρα που αντιμετωπίζει πληθωρισμό. Μπορείτε να το δείτε σχεδόν σε κάθε ανεπτυγμένη χώρα σε όλο τον κόσμο», πρόσθεσε.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια ακρόασης της Επιτροπής Οικονομικών της Γερουσίας την Τρίτη, η Γέλεν επεσήμανε το ρεκόρ απελευθέρωσης πετρελαίου από την κυβέρνηση Μπάιντεν.

«Οι τιμές της ενέργειας και της βενζίνης, αν και πολύ υψηλές, θα ήταν υψηλότερες χωρίς αυτό», σχολίασε σχετικά με την έκτακτη απελευθέρωση πετρελαίου.

Τόνισε επίσης ότι οι ΗΠΑ δεν είναι απρόσβλητες από παγκόσμιες ενεργειακές κρίσεις.

«Είμαστε μέρος των παγκόσμιων αγορών πετρελαίου που υπόκεινται σε γεωπολιτικές επιρροές», είπε η Γέλεν. «Δεδομένης της παγκόσμιας φύσης αυτών των αγορών, είναι ουσιαστικά αδύνατο για εμάς να απομονωθούμε από κραδασμούς όπως αυτοί που συμβαίνουν στη Ρωσία και που επηρεάζουν τις παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου», κατέληξε.