Συναντήθηκαν στο Πεκίνο οι ΥΠΕΞ Κίνας και Ουγγαρίας

254

Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι είχε συνομιλίες την Τετάρτη με τον Ούγγρο υπουργό Εξωτερικών Πίτερ Σίγιαρτο στο Πεκίνο.

Φέτος συμπληρώνονται 75 χρόνια από τη σύναψη διπλωματικών δεσμών μεταξύ Κίνας και Ουγγαρίας. Ο Γουάνγκ, επίσης μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, είπε ότι οι διμερείς σχέσεις αντιμετωπίζουν νέες σημαντικές ευκαιρίες.

Η Κίνα είναι πρόθυμη να διατηρήσει στενή επαφή με την Ουγγαρία, να εφαρμόσει τη σημαντική συναίνεση που επιτεύχθηκε από τους δύο αρχηγούς κρατών, να συνεχίσει την παραδοσιακή φιλία των δύο χωρών, να εμβαθύνει την πολιτική αμοιβαία εμπιστοσύνη και να προωθήσει τη συνεργασία Ζώνης και Δρόμου, προωθώντας τις διμερείς σχέσεις σε υψηλότερο επίπεδο.

Ο Γουάνγκ εξέφρασε την εκτίμηση της Κίνας προς την Ουγγαρία για την αποφασιστικότητά της να εμβαθύνει τη συνεργασία με την Κίνα παρά τις παρεμβάσεις και τις πιέσεις και είπε ότι η αποτελεσματική και αμοιβαία επωφελής συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών αποδεικνύει ακράδαντα ότι η Κίνα είναι μια ευκαιρία και όχι μια πρόκληση και ένας εταίρος παρά ένας αντίπαλος για την Ευρώπη.

Σημειώνοντας ότι η Ουγγαρία θα αναλάβει την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, ο Γουάνγκ είπε ότι ελπίζεται ότι η Ουγγαρία θα ενθαρρύνει την ΕΕ να δει την ανάπτυξη της Κίνας με ορθολογικό και φιλικό τρόπο και να ακολουθήσει μια πιο θετική και ρεαλιστική πολιτική έναντι της Κίνας .

Ο Σίγιαρτο είπε στον Γουάνγκ ότι η Ουγγαρία είναι αντίθετη στην αποσύνδεση από την Κίνα και πάντα πιστεύει ότι το να βλέπει κανείς την Κίνα ως απειλή θα φέρει χάσιμο ευκαιριών ενώ η αντιμετώπιση της Κίνας ως εταίρου είναι η σωστή επιλογή.

Η Ουγγαρία καλωσορίζει την Κίνα να αυξήσει περαιτέρω τις επενδύσεις της στην Ουγγαρία και είναι πρόθυμη να προωθήσει την κατασκευή βασικών έργων στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας Ζώνης και Δρόμου και να εμβαθύνει συνεχώς την αμοιβαία επωφελή συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, δήλωσε ο Σίγιαρτο.