Ανάλυση: Ενώ ο πόλεμος μαίνεται, η Ουκρανία θα χρειαστεί χρόνια για να επανακάμψει

421

Η πρωτεύουσα της Ουκρανίας είναι, προς το παρόν, απαλλαγμένη από ρωσικές δυνάμεις που πλήττουν τα σύνορά της. Αλλά ο δήμαρχος Κιέβου, Βιτάλι Κλίτσκο, παραδέχεται ότι αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι μπορούν να επιστρέψουν με ασφάλεια.

Θα μπορούσε να χρειαστεί «ένας χρόνος» για να καθαριστούν τα εκρηκτικά που έχουν απομείνει στην περιοχή, είπε πρόσφατα ο Κλίτσκο σε αντιπροσωπεία ξένων βουλευτών που επισκέπτονται. Ορισμένες υποδομές έχουν αποδεκατιστεί. Η δημόσια συγκοινωνία λείπει μεγάλο μέρος του προσωπικού της.

Και αυτές είναι μερικές μόνο από τις υλικοτεχνικές προκλήσεις. Μπορεί να υπάρχουν ρωσικές «ομάδες εκτροπής» που παραμένουν στην πρωτεύουσα, σύμφωνα με τον δήμαρχο, και υπάρχει κίνδυνος επιθέσεων με ρουκέτες.

«Λέω σε όλους: «Παρακαλώ, αν έχετε την ευκαιρία, μείνετε μακριά», είπε ο Κλίτσκο.

Σε ολόκληρη την Ουκρανία, οι αξιωματούχοι αντιμετωπίζουν ένα δίλημμα: Ανυπομονούν να αναβιώσουν μια φαινομενική κανονικότητα, όπου είναι δυνατόν, εν μέσω της ακραίας ανωμαλίας του συνεχιζόμενου πολέμου, αλλά στις πόλεις και τα χωριά που έφεραν το πρώτο βάρος της επίθεσης της Ρωσίας, η καταστροφή που αφήνεται πίσω το καθιστά εξαιρετικά δύσκολο.

Στεκόμενος σε μια πλατεία ανάμεσα σε ερειπωμένα κτίρια, ο Γκεόργκι Γιέρκο, ο εν ενεργεία δήμαρχος της Μποροντιάνκα, προάστιο του Κιέβου που κατείχαν προηγουμένως οι ρωσικές δυνάμεις, είπε ότι η πόλη του «ζωντανεύει σιγά σιγά», σημειώνοντας ότι έχουν επιστρέψει 4.000 κάτοικοι.

Αλλά «487 σπίτια έχουν καταστραφεί ολοσχερώς», είπε στους βουλευτές που επισκέφθηκαν πρόσφατα το απόγευμα, και ακόμη περισσότερα έχουν υποστεί ζημιές. Οι ειδικοί εργάζονται για να προσδιορίσουν ποια κτίρια είναι ασφαλή για τους κατοίκους, είπε. Θα χρειαστούν προσωρινή στέγαση για όσους δεν έχουν σπίτι να επιστρέψουν.

«Ανυπομονούμε να στηρίξουμε από τη διεθνή κοινότητα, να στηρίξουμε την κυβέρνησή μας», είπε ο αναπληρωτής δήμαρχος.

Είναι μέρος της πορείας ανάκαμψης και ανοικοδόμησης πολλαπλών σταδίων που έχει μπροστά της η Ουκρανία. Βραχυπρόθεσμα, οι ουκρανικές αρχές χρειάζονται βοήθεια για την πληρωμή μισθών και την ανοικοδόμηση βασικών υποδομών. Μακροπρόθεσμα, μεγάλα τμήματα της οικονομίας της χώρας θα πρέπει να ανασυγκροτηθούν.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζαλένσκι, είπε τον περασμένο μήνα ότι η χώρα του χρειάζεται έως και 7 δισεκατομμύρια δολάρια το μήνα για να αναπληρώσει τις οικονομικές απώλειες, καθώς και «εκατοντάδες δισεκατομμύρια» αργότερα για να ανοικοδομήσει και να ανακάμψει από τον πόλεμο.

Αλλά με τις μάχες να συνεχίζονται, παραμένει ασαφές ποιες θα είναι οι ανάγκες της Ουκρανίας μόλις τελειώσει οριστικά ο πόλεμος και πόσο πραγματικά θα κοστίσει η ανοικοδόμησή της.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στον συντονισμό —και στη χρηματοδότηση— αυτής της ανάκαμψης.

«Η επανεκκίνηση της οικονομίας όσο το δυνατόν περισσότερο είναι ζωτικής σημασίας», δήλωσε ο Μάτι Μαασίκας, πρεσβευτής της ΕΕ στην Ουκρανία.

Η ΕΕ «θα αναλάβει το πολιτικό προβάδισμα παγκοσμίως όσον αφορά τη διαχείριση αυτής της υποστήριξης για την ανάκαμψη της Ουκρανίας, επειδή παρά το γεγονός ότι έχουμε μια πλήρως επιχειρησιακή κυβέρνηση, εξακολουθούμε πρώτα και κύρια να πολεμάμε τον πόλεμο», δήλωσε η Όλγα Στεφανίσινα αναπληρωτής της Ουκρανίας. πρωθυπουργός για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν στα τέλη Μαρτίου να αναπτύξουν ένα «Ταμείο Αλληλεγγύης της Ουκρανίας» και κάλεσαν διεθνείς εταίρους να συμμετάσχουν. Την περασμένη εβδομάδα, ο Πολωνός πρωθυπουργός, Ματέους Μοραβιέτσκι και η Σουηδή ομόλογός του, Μαγκνταλένα Άντερσον, φιλοξένησαν μια διάσκεψη δωρητών για την Ουκρανία.

Ο Στεφανίσινα είπε ότι η Ουκρανία αναμένει από την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να αποκαλύψει ένα πιο συγκεκριμένο σχέδιο καταπιστευματικών ταμείων, που θα αναπτυχθεί με το Κίεβο, έως τα τέλη Μαΐου.

Η ανάκαμψη της Ουκρανίας θα έχει γενικά τρία σκέλη, σύμφωνα με τον Στεφανίσινα. Το πρώτο στοιχείο είναι η αντιμετώπιση του «κενού ρευστότητας» του Κιέβου, είπε, περιγράφοντας αυτή την πρόκληση ως «εξαιρετικά σημαντική σε αυτό το στάδιο».

Το δεύτερο σκέλος είναι η «συνεχής ανάκαμψη» των περιοχών υπό τον έλεγχο του Κιέβου, συμπεριλαμβανομένης της αποκατάστασης των παροχών νερού και ηλεκτρισμού.

Το τελευταίο στοιχείο, το οποίο ο αναπληρωτής πρωθυπουργός χαρακτήρισε «μεγάλη ανάκαμψη», περιλαμβάνει σχέδια για μεμονωμένες ευρωπαϊκές χώρες να αναλάβουν τα ηνία και να βοηθήσουν στην αποκατάσταση συγκεκριμένων περιοχών της Ουκρανίας, όπως η Οδησσός και η Μαριούπολη.

Η κλίμακα των αναγκών ανάκαμψης της Ουκρανίας είναι άνευ προηγουμένου στη σύγχρονη περιοχή — και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αναγνωρίσει ότι η τρέχουσα βοήθειά της δεν είναι αρκετή για να καλύψει τις βραχυπρόθεσμες ανάγκες του Κιέβου.

Η Ουκρανία χρειάζεται 5 δισεκατομμύρια ευρώ κάθε μήνα «απλά για να κρατήσει τη χώρα σε λειτουργία, να πληρώσει συντάξεις, να πληρώσει μισθούς, να παρέχει βασικές υπηρεσίες», είπε η φον ντερ Λάιεν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την περασμένη εβδομάδα, επικαλούμενη εκτίμηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. .

«Πρέπει να τους στηρίξουμε, αλλά ξέρω επίσης ότι δεν μπορούμε να το κάνουμε μόνοι μας», τόνισε.

Οι αξιωματούχοι της ΕΕ διεκδικούν πρωταρχικό ρόλο στο συντονισμό αυτής της προσπάθειας ανάκαμψης. Μιλώντας στην Αυστρία το Σάββατο, ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τον Προϋπολογισμό Γιοχάνες Χαν είπε ότι υπάρχει «κοινή κατανόηση μεταξύ μας και των Ουκρανών ότι από τη διεθνή πλευρά, η Ευρώπη πρέπει να πρωτοστατεί».

Και η βραχυπρόθεσμη υποστήριξη, πρόσθεσε, είναι πλέον η «ύψιστη προτεραιότητα».

Και όλα είναι πλέον μέρος της ευρύτερης φιλοδοξίας ορισμένων ηγετών της ΕΕ να εντάξουν την Ουκρανία στο μπλοκ.

*Με πληροφορίες από το Politico