Η εταιρική σχέση πράσινης ενέργειας Κίνας-ΕΕ οδηγεί τη βιώσιμη ανάπτυξη πέρα από τα σύνορα

222

Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, που ξεκίνησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2019, στοχεύει σε καθαρές μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου έως το 2050. Για να επιτευχθεί αυτό, η ΕΕ έχει δεσμευτεί να αυξήσει το δεσμευτικό μερίδιο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε τουλάχιστον 42,5 τοις εκατό έως το 2030. Ωστόσο, με την τρέχον μερίδιο ανανεώσιμης ενέργειας σε περίπου 23 τοις εκατό, η καινοτομία είναι επειγόντως απαραίτητη.

Η Walburga Hemetsberger, Διευθύνων Σύμβουλος της SolarPower Europe, για τον ευρωπαϊκό τομέα ηλιακών φωτοβολταϊκών, έχει προειδοποιήσει ότι η Ευρώπη πρέπει να αυξήσει την εγκατάσταση ηλιακής ενέργειας για να επιτύχει τους απαραίτητους στόχους, ενώ η WindEurope, μια μεγάλη ένωση αιολικής ενέργειας, τόνισε επίσης την ανάγκη για άμεση δράση.

Η βιομηχανία κατασκευής εξοπλισμού πράσινης ενέργειας της Κίνας είναι καλά εδραιωμένη και ανταγωνιστική. Τα κινεζικά ηλιακά προϊόντα και οι ανεμογεννήτριες θα ήταν απαραίτητα για την ΕΕ για την επίτευξη των στόχων μείωσης των εκπομπών του 2030, δήλωσε ο Qin Yan, επικεφαλής αναλυτής στη Refinitiv και ερευνητής στο Ινστιτούτο Ενεργειακών Μελετών της Οξφόρδης.

Στην πραγματικότητα, πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν καρπωθεί τα οφέλη από τη συνεργασία της πράσινης ενέργειας με την Κίνα τα τελευταία χρόνια.

Ο Pedro Amaral Jorge, πρόεδρος της Πορτογαλικής Ένωσης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, τόνισε την αυξανόμενη συνεργασία μεταξύ Κίνας και Πορτογαλίας στον τομέα της ηλιακής ενέργειας, καθώς η Πορτογαλία στοχεύει να εγκαταστήσει περίπου 8 γιγαβάτ (GW) ηλιακής ενέργειας έως το 2026 ή το 2027 και να φτάσει τα 22 GW έως το 2030 .

«Για να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί για την αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος, η συνεργασία με την Κίνα πρέπει να αυξηθεί», δήλωσε ο Jorge σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Xinhua.

Στην Κροατία, το κινεζικής κατασκευής αιολικό πάρκο Senj, που εγκαινιάστηκε τον Δεκέμβριο του 2021, παράγει περίπου 530 εκατομμύρια κιλοβατώρες (kWh) πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας κάθε χρόνο και μειώνει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα της Κροατίας κατά περίπου 460.000 τόνους ετησίως.

“Πρόκειται για έργα όπου φαίνεται το όφελος από τη συνεργασία με μεγάλες χώρες όπως η Κίνα, που έχουν τη γνώση και τις δυνατότητες να πραγματοποιήσουν τόσο μεγάλα έργα”, δήλωσε ο Mladen Plese, Κροάτης πολιτικός αναλυτής και ειδικός στην Ασία, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Xinhua.

Για τον Zlatko Prpic, αρχιμηχανικό του αιολικού πάρκου Senj, το έργο, το μεγαλύτερο του είδους του στην Κροατία μέχρι στιγμής, αντιπροσωπεύει ένα «θαύμα» και ένα λαμπρό παράδειγμα συνεργασίας Κίνας-Κροατίας.

Η κινεζική Norinco International, μια εταιρεία πολιτικού μηχανικού, ήταν ο κύριος ανάδοχος και κατασκευαστής του αγροκτήματος.

Καθώς η Κροατία και η ΕΕ εντείνουν τη μετάβασή τους στην πράσινη και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αποτελεί σημαντική ευκαιρία για τη Norinco International και άλλες κινεζικές εταιρείες να επιδείξουν την τεχνολογία αιχμής και τον εξοπλισμό τους σε έργα μεγάλης κλίμακας, είπε ο Πρπιτς.

Τα Ηνωμένα Έθνη προέτρεψαν τις χώρες να επιταχύνουν τη μετάβαση σε ένα προσιτό, αξιόπιστο και βιώσιμο ενεργειακό σύστημα επενδύοντας σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, δίνοντας προτεραιότητα σε ενεργειακά αποδοτικές πρακτικές και υιοθετώντας τεχνολογίες και υποδομές καθαρής ενέργειας.

Στην παγκόσμια προσπάθεια προς ένα πιο πράσινο μέλλον, η Κίνα αναλαμβάνει κεντρικό ρόλο στη διευκόλυνση της μετάβασης τόσο για τις ανεπτυγμένες όσο και για τις αναπτυσσόμενες χώρες, είπαν οι ειδικοί.

«Το μέλλον της Ευρώπης και του κόσμου εξαρτάται από αυτούς», είπε ο Plese, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για ένα ενιαίο μέτωπο που ξεπερνά τα σύνορα και τις πολιτικές δεσμεύσεις για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

«Η Κίνα αναπτύσσει τεχνολογία και χρειαζόμαστε τη συνεργασία των κινεζικών εταιρειών και σε αυτόν τον τομέα», είπε. “Η Κροατία έχει τη δυνατότητα για παρόμοια έργα πράσινης ενέργειας και η συνεργασία με την Κίνα είναι ακόμα ευπρόσδεκτη.”

Η έκθεση του 2021 από το Εμπορικό Επιμελητήριο της Κίνας προς την ΕΕ τόνισε την εντυπωσιακή ανάπτυξη της βιομηχανίας φωτοβολταϊκών κυψελών και μονάδων της Κίνας την τελευταία δεκαετία. Με προσιτές τιμές και σημαντικές οικονομίες κλίμακας, οι κινεζικές επιχειρήσεις αναδεικνύονται ως η κύρια επιλογή για να συμπληρώσουν τη βιομηχανική αλυσίδα της ΕΕ, καλύπτοντας την κλιμακούμενη ζήτηση της περιοχής για προϊόντα φωτοβολταϊκών.

Μετατρέποντας την οροφή των 130 ετών Marche des Abattoirs των Βρυξελλών σε μια διακοσμημένη με ηλιακά πάνελ από την Κίνα και μετατροπείς υψηλής πυκνότητας ισχύος που παράγονται από τον κινεζικό τηλεπικοινωνιακό κολοσσό Huawei, ο βελγικός όμιλος ειδικών για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ESE καταδεικνύει την αποτελεσματικότητα αυτών των προϊόντων στη βιώσιμη ενεργειακές λύσεις.

Το έργο περιλαμβάνει την εγκατάσταση 5.400 ηλιακών συλλεκτών στη χαλύβδινη στέγη του κτιρίου 10.000 τετραγωνικών μέτρων. Σύμφωνα με τους βελγικούς κανονισμούς για τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, η εμφάνιση και η αίσθηση του αρχικού κτιρίου δεν μπορούν να αλλοιωθούν, έτσι η ομάδα σχεδιασμού της ESE προσάρμοσε μια παρτίδα ειδικών ηλιακών συλλεκτών που κατασκευάζονται στην Κίνα.

«Είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα για το πώς να εξασφαλίσετε ένα διατηρητέο κτίριο χρησιμοποιώντας αρχιτεκτονικές λύσεις τελευταίας τεχνολογίας», δήλωσε ο Paul Thielemans, διευθυντής δημοσίων σχέσεων στο σφαγείο Anderlecht.

Η συνεργασία για την αλλαγή του κλίματος, η οποία έχει λαμπρές προοπτικές, έχει αναδειχθεί ως κεντρικό σημείο της συνολικής στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ Κίνας και Ευρώπης.

Τον Απρίλιο, μια αντιπροσωπεία απεσταλμένων για το κλίμα από την ΕΕ και κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ολλανδίας και της Δανίας, επισκέφτηκε την Κίνα και είχε παραγωγικές συζητήσεις με τους Κινέζους ομολόγους τους. Και οι δύο πλευρές δεσμεύτηκαν να εντείνουν τον διάλογο και τη συνεργασία για το κλίμα για την ενίσχυση της παγκόσμιας κλιματικής διακυβέρνησης.

Ο Γερμανός Καγκελάριος Olaf Scholz περιόδευσε ένα έργο συνεργασίας τεχνολογίας υδρογόνου Κίνας-Γερμανίας στο Τσονγκκίνγκ, νοτιοδυτική Κίνα, κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψής του στην Κίνα τον Απρίλιο. Αυτό υπογραμμίζει την εκτεταμένη συνεργασία μεταξύ Κίνας και Γερμανίας στην πράσινη ενέργεια, προσφέροντας μια ματιά στην ευρεία συνεργασία τους.