Απέναντι σε ΣΥΡΙΖΑ και Τσίπρα ο Σταθάκης

444

Ηχηρό μήνυμα στον Αλέξη Τσίπρα έστειλε ο Γιώργος Σταθάκης αδειάζοντας στο σύνολό της την αντιπολιτευτική (λέμε τώρα) τακτική του ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρώην υπουργός μίλησε στην Εφημερίδα των Συντακτών τονίζοντας πως οι εκλογές «δεν κερδίζονται με τις καταγγελίες αλλά με τη δημιουργία ενός μεγάλου αφηγήματος που απαντά στο διακύβευμα της εποχής».

Ο Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος έχει τεθεί επικεφαλής της ομάδας που έχει αναλάβει την κατάρτιση του «Σχεδίου αντι-Πισσαρίδη» που έχει εξαγγείλει ο Αλέξης Τσίπρας, κάνει αναφορά στην ανάγκη επιστροφής του κράτους σε έναν ισχυρό ρυθμιστικό, οικονομικό και κοινωνικό ρόλο.

Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με το αν «αρκεί ένας αντιπολιτευτικός λόγος καταγγελίας απέναντι στην ανασφάλεια και την ασάφεια που βιώνει η κοινωνία ή χρειάζεται κάτι περισσότερο απ’ αυτό;» ο Γιώργος Σταθάκης τονίζει: «Τις εκλογές δεν τις κερδίζει ο καταγγελτικός λόγος, αλλά το θετικό διακύβευμα, η προοπτική αλλαγών που θα φέρουν καλύτερες συνθήκες για την οικονομία και την κοινωνία. Με μια λέξη: το «μεγάλο αφήγημα». Προφανώς και το διακύβευμα κάθε εποχής είναι διαφορετικό. Ο εξευρωπαϊσμός της Ελλάδας και η ένταξη στην ΕΟΚ ταυτίστηκαν με τη διακυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή και η Αλλαγή επί δύο τετραετίες με τον Ανδρέα Παπανδρέου. Ο «εκσυγχρονισμός» του Κώστα Σημίτη, ένα μείγμα νεοφιλελευθερισμού και κοινωνικής προστασίας, μαζί με την ένταξη στο ευρώ, του έδωσε μία οκταετία. Στην πρόσφατη περίοδο τα μεγάλα αφηγήματα ατόνησαν. Ο Κώστας Καραμανλής υποσχέθηκε την αντιμετώπιση της κλιμακούμενης διαπλοκής και διαφθοράς και τις δημοσιονομικές ανισορροπίες, και μετά ήρθε η κρίση και η λαίλαπα των μνημονίων, όπου προφανώς το πολιτικό διακύβευμα ήταν το μνημόνιο -αντιμνημόνιο, που έφερε και τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Σήμερα, εκτιμώ ότι το διακύβευμα είναι η προοπτική μιας μακρόχρονης ανάπτυξης της οικονομίας και η βελτίωση των συνθηκών ζωής των πολιτών. Είναι λογικό να δοκιμαστούμε σε πιο συγκροτημένα «μεγάλα αφηγήματα», που θα δίνουν προοπτική και ελπίδα».